fbpx Drukuj

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami

ziemniaki faszerowane grzybami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

68 ziemniaków
1 cebula
60 g suszonych grzybów (podgrzybki)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki, rozmaryn

Przygotowanie

Farsz grzybowy: Suszone grzyby dokładnie przepłukać, aby pozbyć się piasku. Zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień ugotować je do miękkości. Odcedzić, ostudzić i zmielić z podsmażoną wcześniej cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki: Ziemniaki obrać, umyć, ściąć wierzchołki (z jednej strony większy, który będzie kapelusikiem, z drugiej strony mniejszy, aby ziemniaki można było postawić) i ostrożnie wydrążyć (za pomocą zwykłej łyżeczki lub łyżeczki do wydrążania i wykrawania). Następnie ziemniaki natrzeć solą, zewnętrzną część posmarować niewielką ilością oliwy, napełnić grzybowym farszem i przykryć ściętym wcześniej ziemniaczanym wierzchołkiem. Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC do momentu aż będą miękkie (około 60 minut). Podawać np. z wegańskim majonezem i natką pietruszki lub rozmarynem.

Przed pieczeniem ziemniaki można podgotować w wodzie około 10 minut. Ważne aby włożyć je do garnka wydrążonym otworem do góry. Podgotowane ziemniaki ostudzić, posmarować oliwą, napełnić farszem i piec w piekarniku, nieco krócej niż ziemniaki surowe.

Słowa kluczowe: ziemniaki, grzyby suszone

5
0
Would love your thoughts, please comment.x