Wegański paprykarz z pieczoną papryką i kaszą jaglaną
Wege pasty do chleba są fantastyczne – pyszne i zdrowe, a dzięki bogactwu roślinnego świata, można przygotować wiele ich rodzajów. Dzisiaj przepis na paprykarz – zdecydowanie inny od tego klasycznego, który pewnie wiele z Was pamięta z dzieciństwa.
Jest wegański, bez ryby, koncentratu pomidorowego i białego ryżu. A za to z kaszą jaglaną, cudownie słodką pieczoną papryką, pomidorami i jeszcze kilkoma innymi warzywami. Jeśli nie znacie takiej wersji paprykarza, koniecznie ją spróbujcie.
Jak zwykle zachęcam Was do modyfikacji i kulinarnych eksperymentów. Kaszę jaglaną można zastąpić brązowym ryżem, pęczakiem, a nawet komosą ryżową. Jeśli chcecie pastę wzbogacić o białko, można dodać do niej nieco ugotowanej czerwonej soczewicy. Aby zaostrzyć smak dodajcie odrobinę imbiru, albo ostrej papryki.
DrukujWegański paprykarz z pieczoną papryką i kaszą jaglaną
Składniki
2 cebule
3 marchewki
1/2 średniego selera
1 duża czerwona papryka
2 pomidory
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchej kaszy)
1/2 łyżeczki majeranku (można więcej)
1/3 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie
- Na początku należy upiec paprykę. Położyć ją w całości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć, około 20 -30 minut (w połowie pieczenia należy ją przewrócić na drugą stronę).
- Następnie przełożyć paprykę do garnka, szczelnie nakryć przykrywką i zostawić na 10 -15 minut lub do ostygnięcia.
- Po tym czasie paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
- Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw.
- Całość wymieszać i dusić do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dodać do nich upieczoną paprykę, a następnie za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na masę ( nie musi być ona zupełnie gładka).
- Dodać do niej kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku majerankiem, cynamonem, solą i pieprzem.
Taki paprykarz to mógłbym jeść codziennie! Całkowicie odczarowałaś moje wspomnienia z dzieciństwa na temat nielubianej rybnej papki 😀
Jakie apetyczne fotografie , mniam
Ja tez robię z różnymi kaszami , chyba nawet bardzo podobnie i wszyscy uwielbiamy , nawet bez chleba:D
Zrobiłam, pycha! 🙂
Alcia, u nas też znika i bez chleba. Nawet Karolcia wcina 🙂
Łukaszu, to to się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Olu – super ! Cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam.
Wyglada bardzo interesujaco; jak tylko nadarzy sie okazja, musze sprobowac. Czy chlebek tez Twojej roboty? No i co to za ciekawy mebel, na ktorym zrobilas zdjecia???
Pozdrawiam serdecznie!
Agata, spróbuj i daj znać czy smakowało 🙂 Chleb kupiony, a ten mebel to stary taboret od teściowej 🙂 Pozdrawiam
Smaczny, choć spodziewałam się czegoś innego. Za mało paprykowy, za bardzo selerowy, a selera dałam niedużo, paprykę za to ogromną. Następnym razem zmienię po prostu proporcje. Nie da się ukryć, że dużo jest przy tym roboty, ale porcja też ogromna, ja połowę zamroziłam 😉
Basiu, dzięki za komentarz. Ja libię w tym paprykarzu właśnie ten posmak selera, ale oczywiście następnym razem zrób wg swojego gustu:) pozdrawiam
Przepyszny mój syn po prostu uwielbia i zajada się chyba bardziej ode mnie:) kolejna rewelacja 🙂
Super. Uwielbiam takie wiadomości. Cieszę się chyba najbardziej jak ammniamowe przepisy smakują najmłodszym 🙂
Takie wiadomości cieszą najbardziej 🙂