fbpx Drukuj

Wegański paprykarz z pieczoną papryką i kaszą jaglaną

wegański paprykarz

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 cebule
3 marchewki
1/2 średniego selera
1 duża czerwona papryka
2 pomidory
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchej kaszy)
1/2 łyżeczki majeranku (można więcej)
1/3 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na początku należy upiec paprykę. Położyć ją w całości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć, około 20 -30 minut (w połowie pieczenia należy ją przewrócić na drugą stronę).
  2. Następnie przełożyć paprykę do garnka, szczelnie nakryć przykrywką i zostawić na 10 -15 minut lub do ostygnięcia.
  3. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki.
  4. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
  5. Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli.
  6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw.
  7. Całość wymieszać i dusić do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  8. Dodać do nich upieczoną paprykę, a następnie za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na masę ( nie musi być ona zupełnie gładka).
  9. Dodać do niej kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku majerankiem, cynamonem, solą i pieprzem.
13
0
Would love your thoughts, please comment.x