Krem groszkowo – kokosowy z miętową nutą
Dawno nie było na blogu przepisu na zupę zatem, oto ona. Przepis na krem gorszkowo-kokosowy. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Ma ciekawy smak dzięki połączeniu słodkiego groszku z egzotycznym kokosem i orzeźwiającą miętą.
Do zupy dodałam też kilka listków sałaty rzymskiej dla wzbogacenia wartości odżywczych. Krem można posypać razowymi grzankami albo pestkami np. dyni.
Groszek to warzywo wspaniałe dla całej rodziny. Jest niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto zawiera błonnik, potas, cynk, magnez, żelazo i wapń. Do diety dziecka można wprowadzać go od 6 m.ż
DrukujKrem groszkowo – kokosowy z miętową nutą
- Porcja: 4 1x
Składniki
3 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 szklanka wiórków kokosowych,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2–3 garści listków mięty,
3 liście sałaty rzymskiej,
2 ugotowane ziemniaki (opcjonalnie),
sok z cytryny,
sól, pieprz.
Przygotowanie
- W garnku na oliwie zeszklić zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, dodać groszek zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości.
- Wiórki kokosowe zalać wodą, tak aby wszystkie zostały przykryte i odstawić je na moment.
- Na koniec do ugotowanego groszku dodać posiekaną sałatę, miętę i wiórki kokosowe wraz z wodą w której się moczyły.
- Wszystko zmiksować na gładki, aksamitny krem. Doprawić solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
Słowa kluczowe: groszek