Pomarańczowy krem z nerkowców
Czas na coś słodkiego. Oto cudowny, aksamitny krem pomarańczowy. Solo czy w duecie np. z ciastem marchewkowym smakuje wybornie.
Do tego zdrowy, bez pustych kalorii, a z całą masą dobrodziejstw. Jest w nim m.in.: beta-karoten, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina C, K, żelazo, magnez, mangan, potas, miedź i cynk. Czego chcieć więcej 🙂
DrukujPomarańczowy krem z nerkowców
- Porcja: 2-3 1x
Składniki
Powiększ
- 2 szklanki nerkowców
- 3/4 szklanki niesiarkowanych daktyli
- sok z 3–4 słodkich pomarańczyskórka z jednej pomarańczy (najlepiej eko)
- 1–2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie
- Orzechy namoczyć w wodzie przez 2-3 godziny.
- Daktyle namoczyć w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie.
- Następnie do blendera lub malaksera włożyć nerkowce (bez wody), daktyle, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy i odrobinę soku pomarańczowego (tego w którym moczyły się daktyle).
- Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem.
- Gęstość kremu należy regulować dodając mniej lub więcej soku pomarańczowego.
- Podawać schłodzony.
Notatki
- Nerkowce można w części lub w całości zamienić na migdały (wtedy migdały należy moczyć około 8 godzin, a przed ich zmiksowaniem należy je obrać ze skórki) lub ugotowaną kaszę jaglaną.
- Ważne aby krem był gładki, bez grudek.
Słowa kluczowe: krem z nerkowców
Cudowny!!! <3
krem wygląda genialnie! uwielbiam nerkowce, więc wyobrażam sobie jak musi fantastycznie smakować 🙂 do tego z tak smacznymi dodatkami nie może nie być dobry 🙂
Magda ,ale ty masz świetne te przepisy , 3 nowe przepisy ostatnie – wszystkie do zrobienia ,a chyba zacznę od tego kremu
A ciasto marchewkowe u ciebie tez znajdę , co?
Dzięki Ala. Cieszę się, że Ci się podobają i mam nadzieję, że również zasmakują 🙂 Mam wenę ostatnio, macierzyństwo daje mi powera 🙂
a i marchewkowe jest na blogu, ale pracuję jeszcze nad idealnym marchewkowym, może niedługo będzie na blogu 🙂
Nerkowce już wrzuciłyśmy do moczenia. Wczoraj była twoja galaretka tylko u nas malinowa. Pyszna!
Miło czytać o tej wenie i macierzyństwie 🙂
A przepis poszukam ,ale nie pogardzę i tym nowym , jak takie pyszne 🙂
Wygląda cudownie:))) ja już parę Twoich przepisów sprawdziłam i jestem zachwycona:))) koktajl szarlotkowy to cudo!
Pozdrawiam serdecznie! dzięki za super przepisy:)
Przepis na krem wyglada apetycznie, wlasnie robie w ramach slodkiego co nieco;-) Mam jednak dylemat, ile powinnam wziasc daktyli? W przepisie chodzi o 3-4 sztuki czy 3/4 szklanki? Mocze w soku 3/4 szkl, mam nadzieje, ze to wlasciwa miara! A wogole, super Magda ze wrocilas z przepisami! Pozdrawiam!
Ewo, nie ma za co. Bardzo się cieszę, że gotujesz z Ammniam.
Ewelina, trzeba wziąć 3/4 szklanki daktyli i zalać je sokiem z pomarańczy, tak aby sok pokrył je wszystkie. Życzę smacznego i pozdrawiam 🙂
Madzia, najszybszy, najłatwiejszy i jeden z najpyszniejszych kremów, pychaaa
Na razie był solo,ale kiedyś(wkrótce:D) zrobię go i twoje ciasto marchewkowe te co masz , no chyba, może nowe zamieścisz
Ojejku, coś wspaniałego! U ciebie zawsze wszystko jest tak pysznie wyglądające i zdrowe 🙂
Kikimora, dzięki za miłe słowa 🙂
Nowe marchewkowe w trakcie eksperymentów. Jak będę wystarczająco zadowolona z niego na pewno wrzucę go na bloga.:-)
A czy blenderem do się zrobić taką aksamitną konsystencję? bo u mnie ciągle są małe grudki…
Da się, tylko wszystko zależy od tego jaki blender, o jakiej mocy. Im ma większą moc, tym krem jest bardziej aksamitny i krócej się go robi. Polecam Vitamix, ale niestety jest drogi albo blender o mocy 700 – 750 W np. Brauna
[…] zastąpić amarantusem czy komosą ryżową. Można podawać go z kokosową bitą śmietaną lub kremem z nerkowców czy migdałów. Posypać pestkami granatu. Możliwości jest bez liku 🙂 Spróbujcie i dajcie […]
muszę koniecznie spróbować a potem jak zasmakuje wykorzystać jako dodatek do różnych potraw 🙂
Mam słaby blender i krem wychodzi mi lekko grudkowaty… Ale w smaku jest obłędny! 🙂 Kocham go <3 i już się nie mogę doczekać kiedy dorobię się porządnego blendera 🙂
Cieszę się, że Ci smakuje 🙂 Pozdrawaim
[…] pomarańczowy krem z nerkowców, […]
Dzień dobry, czy można tę masę wykorzystać do przełożenia ciasta? Czy trzeba czymś zagęścić?
Dominiko, tak, do cista krem trzeba zagęścić np. agarem