Sałatka meksykańska
Kolorowa, smakowita sałatka w roli głównej z fasolą, papryką i awokado.
Tym razem zapraszam Was na sałatkę meksykańską. To jedna z nielicznych sałatek jedzonych przez Kacperka, który z reguły nie lubi mieszaniny składników. Woli ich zestaw (każdy składnik ułożony obok siebie jeden przy drugim). Kacperek je sałatkę meksykańską w wersji podstawowej, bez czosnku, cebuli i kolendry (nie lubi mocnych, ostrych smaków). Taką wersję polecam również Waszym dzieciakom. Dla dorosłych i starszych dzieci proponuję wersję wzbogaconą 🙂 Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać co o niej sądzicie 🙂
DrukujSałatka meksykańska
Składniki
1–1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
1 duże dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę,
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
1 żółta papryka pokrojona w kostkę,
1/2 zielonej papryki pokrojona w kostkę,
sok z cytryny lub limonki,
1 mały ząbek czosnku zmiażdżony (wersja wzbogacona),
1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej (wersja wzbogacona),
świeże listki posiekanej kolendry (wersja wzbogacona),
sól.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
- Do smaku doprawić solą, sokiem z cytryny i kolendrą.
- Sałatkę można wzbogacić również o kukurydzę ze słoika (najlepiej eko).
Ja do takich sałatek zawsze dodaję choćby łyżeczkę oleju, ponieważ tłuszcz jest przewodnikiem smaku i tak jakby spaja smakowo wszystkie składniki razem. A że olej rzepakowy sam w sobie smaku nie ma, to nie wpływa na smak sałatki 🙂
Tartinka, w tej sałatce jest tłuszcz w awokado to zdecydowanie wystarczy jak dla mnie 🙂
JA ostatnio cała jestem zakochana w kuchni meksykańskiej 😀
Popieram poprzedniczkę, że łyżeczka oleju nie zaszkodzi, a spoi smakowo składniki. Nie boicie się moje drogie o problemy z brzuszkiem naszego maluszka? Martwi mnie troszkę ta czerwona fasola w składzie. Czy słusznie? Korzystając z okazji chciałam Was dziewczyny zaprosić na forum kobiet. Tworzę ten portal dla wszystkich kobitek. Taki twór na zwolnieniu spowodowanym moim błogosławionym stanem 🙂
Nie ma Cię i nie ma. Wróć! 🙂
[…] Ich cechą charakterystyczną jest prostota i dressingowy minimalizm. Na blogu była już m.in. sałatka meksykańska z fasolą i papryką, sałatka z pomidorami i fasolką szparagową, czy brokułowa z ziemniakami. Dzisiaj zapraszam […]