Krem fasolowo-bakaliowy
Można zrobić z niego trufle, zjeść na kromce świeżego razowego chleba lub wykorzystać jako nadzienie do naleśników.
Po krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na pyszny i odżywczy krem.
Dzięki zawartości fasoli, orzechów i suszonych owoców bogaty jest w białko, błonnik, flawonoidy, witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk, magnez i wiele innych wartości odżywczych. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Krem fasolowo-bakaliowy
Składniki
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1 szklanka daktyli niesiarkowanych (wcześniej namoczonych)
1/2 szklanki suszonych śliwek niesiarkowanych (wcześniej namoczonych)
2 – 3 łyżki kakao lub karobu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej wanilii
3–4 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Gotowe 🙂
Notatki
Z kremu można zrobić trufle, formując niewielkie kulki i obtaczając je w kakao/ karobie
też się przymierzam do takiego kremu 🙂 Wygląda pysznie!
Takie smakołyki to tylko tu *
Ulubione sniadanie mojego syna, tost z kremem czekoladowo-bakaliowym. Dziekuje za przepis i pozdrawiam.