Barszcz z fasolką i ziemniakami
Na obiad – barszcz. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zimowa zupa. Wspaniale smakuje i odżywia.
Gdy za oknem mroźno i biało mam wielką ochotę na przeróżne zupy. Robi się je szybko i nie są skomplikowane do przygotowania.
Dzisiaj barszcz, który w zimie robię dosyć często, bo sama bardzo go lubię. Ma łagodny smak i wspaniale komponuje się z fasolką i ziemniakami. W wersji deluxe ziemniaki piekę w piekarniku lub gotuję, a potem lekko rumienię na patelni. Pycha !
Barszcz z fasolką i ziemniakami
Składniki
5–6 średniej wielkości buraki
1 cebula
2–3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 małego selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielsiego
majeranek
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
sól
kilka ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
ugotowana biała, drobna fasolka lub kidney
natka pietruszki
Przygotowanie
- Do garnka włożyć obraną cebulę, ząbki czosnku, marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe.
- Całość zalać około 1, 5 litra wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na małym ogniu.
- W tym czasie obrać buraki, pokroić w słupki i dodać do gotujących się warzyw.
- W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż buraki będą miękkie.
- Wyjąć z barszczu niepokrojone warzywa. Doprawić, sokiem z cytryny, solą i majerankiem.
- Podawać z fasolką i/lub ziemniakami i natką pietruszki.
- Całość można posypać również lekko podprażonym sezamem lub ziarnami słonecznika.
zupka pyszna, dzisiaj zrobiona, chociaż tu na Teneryfie, nie mogę dostać ani selera, ani pietruszki, a nawet ziela angielskiego, ale bez też wyszło smacznie. pozdrawiamy!!! 🙂
taki to bym zjadła, bo klasyczny czysty to nieeeee 😉
Magda , a ile tak miej więcej porcji wyjdzie? Będzie z 5 czy ciut zwiększyć proporcje?
p.s ale smakowita ta twoja fota
Alcia, wychodzi około 4 porcji. Lepiej ciut zwiększ proporcje. Jak coś porcje będa większe 🙂 Pozdrawiam
ps. cieszę się, że podoba Ci się moje zdjęcie, dziękuję.
I jakie zdjęcia piękne, pyszka!
Marto, dziękuję 🙂
czyli półtora porcji na 5 bardzo głodnych będzie ok:D
A zdjęcie czad :)))
Dzięki za pyszny przepis:). Dziś wypróbowałam i barszczyk wyszedł bardzo smakowicie!
Joann, nie ma za co. Cieszę się, że posmakował 🙂
🙂
Wygląda świetnie i założę się, że smakuje tak samo 🙂 Nawet chyba mam składniki, także postaram się jutro zrobić 😀
Nie sądziłam, że będę potrafiła zrobić dobry, „naturalny” barszcz, szczególnie, że nigdy nie robiłam. A jednak! Nawet mężowi smakował. Podobno barszcz z kiszonych buraków ma bardziej intensywny smak, ale tez nigdy nie robiłam
Zniknął przepis 🙁