Cytrynowa polenta z owocami
Letnie śniadanie lub deser – w roli głównej kasza kukurydziana, cytryna i sezonowe owoce.
Dzisiaj danie do którego zainspirował mnie pewien tata, który pysznie i zdrowo gotuje dla swoich dwóch synków i ma dobry gust muzyczny 🙂
Cytrynowa polenta (kasza kukurydziana). Uwielbiam tę kaszkę. Dziecię me również. Dlatego często gości na naszym stole zwłaszcza na śniadanie. Dobra na ciepło i zimno.
Z podanej ilości wychodzą 3-4 porcje 🙂
DrukujCytrynowa polenta z owocami
Składniki
85 g kaszki kukurydzianej (pół szklanki),
350 ml soku jabłkowego (prawdziwego, bez cukru, nie z koncentratu),
1 duże obrane jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli niepryskane i dla starszych dzieci to można go nie obierać),
dwie łyżki rodzynek,
kardamon,
cynamon,
wanilia mielona lub ekstrakt z wanilii,
skórka z 1 dużej cytryny (najlepiej niepryskanej i sparzonej wrzątkiem) (opcjonalnie),
sok z 1 dużej cytryny,
świeżo zmielone siemię lniane,
posiekane migdały, niesolone pistacje lub inne ulubione orzechy,
sezonowe słodkie owoce: jagody, maliny, borówki.
Przygotowanie
- Do garnka wlać sok jabłkowy, wsypać kaszę kukurydzianą i przyprawy.
- Gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
- Po chwili dodać rodzynki, starte jabłko i mieszać do momentu, aż kaszka zagotuje się.
- Następnie dodać sok i skórkę z cytryny.
- Całość wymieszać.
- Wyłączyć ogień.
- Garnek z kaszką szczelnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej i odczekać jeszcze około 10-15 minut.
- Gotową kaszę ewentualnie dosłodzić i włożyć na talerzyki.
- Posypać siemieniem lnianym i posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.
- Podawać ze świeżymi owocami.
Notatki
Wskazówki:
- Gdyby kaszka była zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub soku jabłkowego.
- Jeśli chcemy, żeby kaszka była jeszcze bardziej cytrynowa, należy dodać więcej soku z cytryny.
(przepis na podstawie Jomafelo, zmodyfikowany)
Ze zmielonymi orzechami danie dla maluszków po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc,dietetyk.
Słowa kluczowe: Cytrynowa polenta z owocami
Jasny gwint !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cudo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wygląda pysznie! Szkoda, że mój maluch jest uczulony na cytrusy… Ale zrobię i tak dla siebie 😉
Ps. Wyraz „siemię” (lniane) odmienia się tak jak „imię”, zgodnie z V grupą deklinacji prasłowiańskiej 😉 A zatem dodajemy „siemienia”, ale mamy „siemię”, nie „siemienie”. Pozdrawia Polonistka 😉
Kasiu, bardzo dziękuję za uwagę. Już poprawiam błąd 🙂
Już dwa razy zrobiłam, pyszne! I banalnie proste w przygotowaniu. 🙂
Super ! Ciesze się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam
zrobiłam i kompletnie mi nie wyszła. kaszka była twardawa, a całość bardzo płynna i okropnie kwaśna. brakuje mi tu w przepisie precyzyjniejszych informacji, np. jak długo gotować kaszkę w soku.
Nie powinna taka być ta kaszka. Gotuje się ją mniej więcej 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest za kwaśna można ją dosłodzić np. ksylitolem. Pozdrawiam.
może za krótko gotowałam ): spróbuję jeszcze raz.