fbpx Drukuj

Cytrynowa polenta z owocami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

85 g kaszki kukurydzianej (pół szklanki),
350 ml soku jabłkowego (prawdziwego, bez cukru, nie z koncentratu),
1 duże obrane jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli niepryskane i dla starszych dzieci to można go nie obierać),
dwie łyżki rodzynek,
kardamon,
cynamon,
wanilia mielona lub ekstrakt z wanilii,
skórka z 1 dużej cytryny (najlepiej niepryskanej i sparzonej wrzątkiem) (opcjonalnie),
sok z 1 dużej cytryny,
świeżo zmielone siemię lniane,
posiekane migdały, niesolone pistacje lub inne ulubione orzechy,
sezonowe słodkie owoce: jagody, maliny, borówki.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać sok jabłkowy, wsypać kaszę kukurydzianą i przyprawy.
  2. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
  3. Po chwili dodać rodzynki, starte jabłko i mieszać do momentu, aż kaszka zagotuje się.
  4. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny.
  5. Całość wymieszać.
  6. Wyłączyć ogień.
  7. Garnek z kaszką szczelnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej i odczekać jeszcze około 10-15 minut.
  8. Gotową kaszę ewentualnie dosłodzić i włożyć na talerzyki.
  9. Posypać siemieniem lnianym i posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.
  10. Podawać ze świeżymi owocami.

Notatki

Wskazówki:

  1. Gdyby kaszka była zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę soku z cytryny lub soku jabłkowego.
  2. Jeśli chcemy, żeby kaszka była jeszcze bardziej cytrynowa, należy dodać więcej soku z cytryny.

(przepis na podstawie Jomafelo, zmodyfikowany)

Ze zmielonymi orzechami danie dla maluszków po 12 m.ż.   Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc,dietetyk.

Słowa kluczowe: Cytrynowa polenta z owocami

8
0
Would love your thoughts, please comment.x