Zupa dyniowo-soczewicowa – najlepsza
Dzisiaj zupa dyniowo-soczewicowa – wspaniała na rozgrzewkę i jesienną melancholię. Idealna na obiad czy kolację dla całej rodziny.
Jesień. Coraz zimniej, szarzej, coraz krótsze dni. Żeby nie dać się tej jesiennej melancholii, intensywnie szukam uroków jesieni. Znajduję. Las o tej porze jest magiczny, kasztany, żołędzie i kolorowe liście. Długie wieczory przy książce lub dobrym filmie i te aromatyczne, rozgrzewające dania. Oto jedno z nich 🙂
DrukujZupa dyniowo-soczewicowa – najlepsza
Składniki
500 g pokrojonej w kosteczkę słodkiej dyni (ja użyłam piżmowej),
1 duża marchewka,
1 duża cebula,
2 szklanki przecieru pomidorowego,
1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
2 płaskie łyżeczki zmielonej mieszanki kolendry i kuminu (w proporcji 1:1),
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
oliwa z oliwek.
Przygotowanie
- Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę, kardamon, kolendrę, kumin i imbir. Delikatnie zeszklić.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dynię i wszystko zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody sięgał 1 cm ponad warzywa.
- Dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę. Gotować do momentu aż wszystkie skladniki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Zagotować.
- Zupę doprawić do smaku solą.
- Podawać z lekko podprażonym sezamem.
Notatki
Jeśli chcesz, żeb była pikantna dodaj więcej imbiru lub dorzuć nieco chilli w płatkach.
Bardzo lubię takie sycące, rozgrzewające zupy, szczególnie jesienią i zimą. Twoja bardzo mnie przekonuje, szczególnie dzięki dodatkowi dyni!
Szukałam właśnie takiej wersji zupy dla maluchów – z soczewicą i dynia. Dziękuję!
Mniam! Uwielbiam soczewicowe zupki, ale z dynią chyba nie robiłam jeszcze, cóż za przeoczenie:) Świeży imbir będzie idealny do niej
Mar, dokładnie ze świeżym imbirkiem super 🙂 Zapomniałam dopisać, a robiłam akurat z suszonym bo tylko taki miałam 🙂
Pyszna zupa, zrobiłam ją już w kilku wariantach. Dla najmłodszej córki (11 miesięcy) z niepaloną kaszą gryczaną albo jaglaną zamiast soczewicy. Też pyszna:) Imbir i dynia wspaniałe na jesień. Dziękuję za ten przepis.
Zupy z tego bloga zawsze mi smakują, ale ta przeszła właśnie samą siebie – jest BOSKA! Zjadłam wielki gar prawie całkiem sama (trochę zjadł mój synek ;))/
to juz druga zupa, po pomidorowej… rownie pyszna :)) dzieki Pani menu mojej corki bedzie zdecydowanie bardziej urozmaicone 🙂 dziekuje!
[…] przetestowania: zupa z dyni, pomidorów i soczewicy czerwonej, podobna do tej z bloga om […]
Zupa przepyszna! Właśnie się ugotowała i smakuje obłędnie 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂
Niebo w gębie!
Super przepis 🙂 przygotowałam zupę bez kardamonu i myślę, że była równie smaczna.
Agnieszko, cieszę się, że smakowała 🙂 Pozdrawiaim
[…] Zupa z dyni i soczewicy(2) Kanapka z wędliną (3) Dwie marchewki (4) Kasza jaglana z paluszkami rybnymi i buraczkiem (5) […]
Mega pyszna zupa! Najlepsza! Jesteś moim guru od zup 😉 Przyprawy dobrane idealnie.
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakuje 🙂
[…] nawet na śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z […]
pyyyyyszna:)
🙂
…rzeczywiście: najlepsza!
Magdo: wymiatasz swoimi zupami!
dyniowo-soczewicowa zajmuje niniejszym 2 miejsce w rankingu naszych zup!
(dla Ciebie to też dobra wiadomość, albowiem miejsce 1 dzierży niezmiennie kapuśniak Twojego autorstwa)
dziękujemy!
Aniu bardzo Ci dziękuję za te słowa i ogromnie się cieszę, że moje zupy zajmują takie miejsca w Waszym menu 🙂