fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
34 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Nieśka
13 lat temu

A gdzie zdobyć rokitnik? Zainteresowało mnie wino z rokitnika na festiwalu w Grucznie, ale nie wiedziałam nawet, jak wygląda. Gdzie go dostanę?:D Pewnie rośnie sobie gdzieś, ale akurat nie w mojej okolicy. Pozdrawiam:)

margot
13 lat temu

wyglądają zachwycająco , takie dżemy bez cukru są zupełnie inne w smaku jak ter z cukrem Ja od siebie polecę dwa jakie ostatnio robiłam http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/09/dzis-kreatywnie-czyli-dwa-dzemy.html i taki klasyk co robię co roku , jest rewelacyjny Dżem skandynawski Nie wiem czemu taka nazwa ,a dżem pyszny i w mojej wersji bez cukru 1 kg jabłek 1 kg śliwek 1kg gruszek Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać odrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych Nałożyć do słoików… Czytaj więcej »

Anula
13 lat temu

Nieśka, niestety raczej nie da się go kupić. Musisz go gdzieś wyszukać i sobie nazbierać, ponoć lubi rosnąć na skarpach. A owoce są niezwykłe (ale specyficzne: gorzkawo-kwaśne) – mają moc witamin, zwł. C (i to wyjątkowo nie ginącej w wysokiej temperaturze – taki wyjątek wśród roślin), no są po prostu super zdrowe. 🙂

Hania
13 lat temu

Po raz kolejny muszę powtórzyć, że cieszę się, iż znalazłam tego bloga 😉 Akurat ostatnio zastanawiałam się, czy jest jakaś alternatywa dla dżemów i innych przetworów, co prawda domowych, ale niestety „tradycyjnie” bardzo słodzonych…Ostatnio też przyglądam się sprawie tzw. gotowych dań słoiczkowych dla dzieci. Moja córka co prawda wyrosła już z wieku niemowlęcego, ale zastanawiam się, tak na przyszłość ;), czy można w domu „wyprodukować” różnego rodzaju zdrowe zupy/deserki (takie domowe „gerbery”;) i przechowywać je przez dłuższy czas bez uszczerbku dla ich wartości odżywczych? Jeśli jest taka możliwość, to proszę o wskazówki na blogu, na co zwrócić uwagę przygotowując takie… Czytaj więcej »

Anula
13 lat temu

Hania, wątek o zdrowych przetworach jest np. tu:
http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=477&postdays=0&postorder=asc&start=0

margot
13 lat temu

Magdalena , mam nadzieję ,że posmakują
Choć na Wegedzieciaku robiła je Gosia( Gosia robi takie przetwory ,że szok) i chwaliła wszystkie trzy 😀

Hania
13 lat temu

Dziękuję za linka 😉

margot
13 lat temu

Haniu
znalazłam taki link
http://honestfare.com/hungry-baby/

tendance mode
12 lat temu

Beautiful blog and great photos!!!

Agata
12 lat temu

Witam, mam pytanko. Czy tak przygotowane dżemy można długo przechowywać? Zależy mi, żeby dżemiki przetrwały przynajmniej pół roku, a nawet więcej. Obawiam się, że przez brak cukru nie można tego przechowywać tak długo jak standardowe dżemy, a z drugiej strony nie chcę dziecka przyzwyczajać do dużych ilości cukru, szczególnie, że jest jeszcze malutka.
Pozdrawiam

Joanna
12 lat temu

próbowałam zrobić dżem z pigwowca, właśnie bez cukru i… chyba za dużo z owoców wyparowało. co można dodać zamiast cukru, może żelatynę, czy jakiś inny zagęszczacz, żeby cokolwiek pozostało z owoców?? ogień nie był zbyt duży, jestem jeszcze zielona w kuchni, proszę o radę.

kwasia84
12 lat temu

z jarzębiny takiej zwykłej mozna robic dżem?? a czy ten rokitnik mozna zrobic z jabłkiem??

Monika
Monika
11 lat temu

Hej:)
A można zrobić dżem truskawkowy bez cukru????

leszek
leszek
11 lat temu

gruszki mają zły smak w przetworach ,lepiej zastąpić je jabłkami lub pigwą właściwą

Andrzej
Andrzej
10 lat temu

Rokitnik ładnie się rozrasta- gdy straci się nad nim kontrolę opanuje całą działkę – ogród -(odrosty korzeniowe) – Tak szybko nie owocuje- dopiero po 3-4 latach-
a do tego trzeba wybrać odmiany żeńską i męską -Szybciej doczekamy się owoców -gdy przeniesiemy dużą sadzonkę -Chociaż najlepszy jest podobnież Syberyjski –
Wada-to ma dużo kolców – i trudno zrywać bo owoce pryskają w palcach -Gdy z owoców wycisnąć sok to na wierzchu tworzy się warstwa oleju – Na surowo ogromnie kwaśny – może bardziej niż cytryna-Pozdrawiam Serdecznie

Andrzej
Andrzej
10 lat temu

Rokitnik ciekawie by smakował z malinami lub ze śliwkami – czy można go połączyć z żurawinami?Robiliśmy już z jabłkami – i z gruszkami – z tym że nie w formie przecieru -ale jabłka i gruszki -w cząstkach owoców – przecier mógłby być lepszy –

Andrzej
Andrzej
10 lat temu

Czy rokitnik można połączyć z żurawinami?
czy można dodać jakiś ziół mięta-bazylia-lub inne?
Czy takie dodatki są niestosowne?bo może zdominują swoim smakiem smak rokitnika-Pozdrawiam Serdecznie –

Oliwia Le
Oliwia Le
9 lat temu

Moja babcia najpierw mrozi aronię a dopiero potem ją przerabia 🙂 w ten sposób pozbywa się goryczki. Dlatego powinno się ją zbierać po pierwszych przymrozkach. Ale widząc aronię za oknem trzeba było zrobic to dużo wcześniej 🙂 także najpierw hop do zamrażarki 🙂
Ach i babcia nie dała sie przekonać ze da sie aronię zrobic bez cukru wiec moze ja spróbuje 😉
Polecam tez czarny bez na przetwory zapach i smak jest oszałamiający – babciny jest mistrzowski <3 tylko szkoda ze jest w nim cukier

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Oliwia Le

O mrożeniu aroni też już kiedyś faktycznie słyszałam. A wiesz, że bzu to nie jadłam chyba nigdy, muszę to nadrobić 🙂

Oliwia Le
Oliwia Le
9 lat temu
Reply to  Oliwia Le

Muszę się poprawić 🙂 dopytałam się mamy i powiedziała, ze przemrożenie nie likwiduje goryczki, ale ją zmniejsza 🙂

Oliwia Le
Oliwia Le
9 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

A czy te liście mogą byc już jesienne czyli żółte? :p
A czarny bez ze wszystkich słodkich przetworów najbardziej podbił moje serce. Niestety w tym roku przez suszę nie udało nam się go zebrać (w przyszłym roku poszukamy jakiś wilgotnych rejonów :))Ale może jakimś cudem został chociaż jeden z zeszłego roku <3

Oliwia Le
Oliwia Le
9 lat temu
Reply to  Oliwia Le

Kurczę odlalam sok, ale to wlasnie sok jest najsłodszy a dżem cierpki. Moze jednak dodać ten sok?

Oliwia Le
Oliwia Le
9 lat temu
Reply to  Oliwia Le

Albo dodać daktyle?

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Oliwia Le

Dodałabym daktyli, albo syropu daktylowego.

Oliwia Le
Oliwia Le
8 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Sok wrócil i dodałam daktyle 🙂 wyszło przepyszne 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Oliwia Le

Super. Dobra wiadomość 🙂

Iza
Iza
7 lat temu

Można gruszki zastąpić jabłkami? 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Iza

Jak najbardziej.

34
0
Would love your thoughts, please comment.x