Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatnie
6 POMYSŁÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE SŁODKOŚCI

 

34
Dodaj komentarz

avatar
19 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Magda GembackaIzaOliwia LeMagdaAndrzej Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Nieśka
Gość

A gdzie zdobyć rokitnik? Zainteresowało mnie wino z rokitnika na festiwalu w Grucznie, ale nie wiedziałam nawet, jak wygląda. Gdzie go dostanę?:D Pewnie rośnie sobie gdzieś, ale akurat nie w mojej okolicy. Pozdrawiam:)

margot
Gość

wyglądają zachwycająco , takie dżemy bez cukru są zupełnie inne w smaku jak ter z cukrem Ja od siebie polecę dwa jakie ostatnio robiłam http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/09/dzis-kreatywnie-czyli-dwa-dzemy.html i taki klasyk co robię co roku , jest rewelacyjny Dżem skandynawski Nie wiem czemu taka nazwa ,a dżem pyszny i w mojej wersji bez cukru 1 kg jabłek 1 kg śliwek 1kg gruszek Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać odrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych Nałożyć do słoików… Czytaj więcej »

Anula
Gość

Nieśka, niestety raczej nie da się go kupić. Musisz go gdzieś wyszukać i sobie nazbierać, ponoć lubi rosnąć na skarpach. A owoce są niezwykłe (ale specyficzne: gorzkawo-kwaśne) – mają moc witamin, zwł. C (i to wyjątkowo nie ginącej w wysokiej temperaturze – taki wyjątek wśród roślin), no są po prostu super zdrowe. 🙂

Hania
Gość

Po raz kolejny muszę powtórzyć, że cieszę się, iż znalazłam tego bloga 😉 Akurat ostatnio zastanawiałam się, czy jest jakaś alternatywa dla dżemów i innych przetworów, co prawda domowych, ale niestety “tradycyjnie” bardzo słodzonych…Ostatnio też przyglądam się sprawie tzw. gotowych dań słoiczkowych dla dzieci. Moja córka co prawda wyrosła już z wieku niemowlęcego, ale zastanawiam się, tak na przyszłość ;), czy można w domu “wyprodukować” różnego rodzaju zdrowe zupy/deserki (takie domowe “gerbery”;) i przechowywać je przez dłuższy czas bez uszczerbku dla ich wartości odżywczych? Jeśli jest taka możliwość, to proszę o wskazówki na blogu, na co zwrócić uwagę przygotowując takie… Czytaj więcej »

Anula
Gość

Hania, wątek o zdrowych przetworach jest np. tu:
http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=477&postdays=0&postorder=asc&start=0

margot
Gość

Magdalena , mam nadzieję ,że posmakują
Choć na Wegedzieciaku robiła je Gosia( Gosia robi takie przetwory ,że szok) i chwaliła wszystkie trzy 😀

Hania
Gość

Dziękuję za linka 😉

margot
Gość

Haniu
znalazłam taki link
http://honestfare.com/hungry-baby/

tendance mode
Gość

Beautiful blog and great photos!!!

Agata
Gość

Witam, mam pytanko. Czy tak przygotowane dżemy można długo przechowywać? Zależy mi, żeby dżemiki przetrwały przynajmniej pół roku, a nawet więcej. Obawiam się, że przez brak cukru nie można tego przechowywać tak długo jak standardowe dżemy, a z drugiej strony nie chcę dziecka przyzwyczajać do dużych ilości cukru, szczególnie, że jest jeszcze malutka.
Pozdrawiam

Joanna
Gość

próbowałam zrobić dżem z pigwowca, właśnie bez cukru i… chyba za dużo z owoców wyparowało. co można dodać zamiast cukru, może żelatynę, czy jakiś inny zagęszczacz, żeby cokolwiek pozostało z owoców?? ogień nie był zbyt duży, jestem jeszcze zielona w kuchni, proszę o radę.

kwasia84
Gość

z jarzębiny takiej zwykłej mozna robic dżem?? a czy ten rokitnik mozna zrobic z jabłkiem??

Monika
Gość
Monika

Hej:)
A można zrobić dżem truskawkowy bez cukru????

leszek
Gość
leszek

gruszki mają zły smak w przetworach ,lepiej zastąpić je jabłkami lub pigwą właściwą

Andrzej
Gość
Andrzej

Rokitnik ładnie się rozrasta- gdy straci się nad nim kontrolę opanuje całą działkę – ogród -(odrosty korzeniowe) – Tak szybko nie owocuje- dopiero po 3-4 latach-
a do tego trzeba wybrać odmiany żeńską i męską -Szybciej doczekamy się owoców -gdy przeniesiemy dużą sadzonkę -Chociaż najlepszy jest podobnież Syberyjski –
Wada-to ma dużo kolców – i trudno zrywać bo owoce pryskają w palcach -Gdy z owoców wycisnąć sok to na wierzchu tworzy się warstwa oleju – Na surowo ogromnie kwaśny – może bardziej niż cytryna-Pozdrawiam Serdecznie

Andrzej
Gość
Andrzej

Rokitnik ciekawie by smakował z malinami lub ze śliwkami – czy można go połączyć z żurawinami?Robiliśmy już z jabłkami – i z gruszkami – z tym że nie w formie przecieru -ale jabłka i gruszki -w cząstkach owoców – przecier mógłby być lepszy –

Andrzej
Gość
Andrzej

Czy rokitnik można połączyć z żurawinami?
czy można dodać jakiś ziół mięta-bazylia-lub inne?
Czy takie dodatki są niestosowne?bo może zdominują swoim smakiem smak rokitnika-Pozdrawiam Serdecznie –

Oliwia Le
Gość
Oliwia Le

Moja babcia najpierw mrozi aronię a dopiero potem ją przerabia 🙂 w ten sposób pozbywa się goryczki. Dlatego powinno się ją zbierać po pierwszych przymrozkach. Ale widząc aronię za oknem trzeba było zrobic to dużo wcześniej 🙂 także najpierw hop do zamrażarki 🙂
Ach i babcia nie dała sie przekonać ze da sie aronię zrobic bez cukru wiec moze ja spróbuje 😉
Polecam tez czarny bez na przetwory zapach i smak jest oszałamiający – babciny jest mistrzowski <3 tylko szkoda ze jest w nim cukier

Magda Gembacka
Gość

O mrożeniu aroni też już kiedyś faktycznie słyszałam. A wiesz, że bzu to nie jadłam chyba nigdy, muszę to nadrobić 🙂

Oliwia Le
Gość
Oliwia Le

Muszę się poprawić 🙂 dopytałam się mamy i powiedziała, ze przemrożenie nie likwiduje goryczki, ale ją zmniejsza 🙂

Oliwia Le
Gość
Oliwia Le

A czy te liście mogą byc już jesienne czyli żółte? :p
A czarny bez ze wszystkich słodkich przetworów najbardziej podbił moje serce. Niestety w tym roku przez suszę nie udało nam się go zebrać (w przyszłym roku poszukamy jakiś wilgotnych rejonów :))Ale może jakimś cudem został chociaż jeden z zeszłego roku <3

Oliwia Le
Gość
Oliwia Le

Kurczę odlalam sok, ale to wlasnie sok jest najsłodszy a dżem cierpki. Moze jednak dodać ten sok?

Oliwia Le
Gość
Oliwia Le

Albo dodać daktyle?

Magda Gembacka
Gość

Dodałabym daktyli, albo syropu daktylowego.

Oliwia Le
Gość
Oliwia Le

Sok wrócil i dodałam daktyle 🙂 wyszło przepyszne 🙂

Magda Gembacka
Gość

Super. Dobra wiadomość 🙂

Iza
Gość
Iza

Można gruszki zastąpić jabłkami? 🙂

Magda Gembacka
Gość

Jak najbardziej.