fbpx Drukuj

Dżem rokitnikowo-gruszkowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg),
2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych jeśli pochodzą z nieznanego źródła (2 kg).

Przygotowanie

  1. Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka.
  2. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną.
  3. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krótko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
  4. Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami dusić do momentu, aż gruszki się rozpadną.
  5. Potem całość lekko zmiksować.
  6. Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików.
  7. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
  8. Gotowe postawić zakrętką w dół.

Notatki

Dżem dla maluszków po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Słowa kluczowe: dżem , rokitnik , gruszki

34
0
Would love your thoughts, please comment.x