Zapraszam na tartę jaglaną bez pieczenia i kilka słów o jagodach kamczackich.
Słyszeliście o jagodach kamczackich ? Choć są znane od wieków to w Polsce dopiero od niedawna zyskują coraz większe zainteresowanie. Poznałam je dwa lata temu, poczęstowała mnie nimi moja mama, która ma talent do znajdowania różnych zdrowych smakołyków. Mam nadzieję, że jagody te będą niebawem tak popularne i łatwo dostępne, jak borówka amerykańska. Zdecydowanie są tego warte.
Wartości odżywcze i własności zdrowotne jagód kamczackich
Jagody kamczackie są przepyszne, mają w sobie coś z dzikiej borówki, maliny i jeżyny. Podobnie jak inne owoce jagodowe są bardzo zdrowe, zawierają witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, rutynę oraz pektyny i garbniki. Są bogate m.in. w magnez, potas, wapń, a także krzem i jod. Charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Wspomagają leczenie wielu chorób (m.in. oczu, układu moczowego, stanów zapalnych jamy ustnej), mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, metabolicznych (otyłość i cukrzyca), chorób serca i układu krwionośnego.
Dojrzewają bardzo wcześnie, są jednymi z pierwszych sezonowych owoców na rynku (maj, czerwiec). Istnieje wiele ich odmian, które różnią się one rozmiarem, kształtem owoców, czasem dojrzewania, smakiem i zawartością związków chemicznych.
Dni Otwarte plantacji Plantin
W świeżej postać jeszcze ciężko kupić jagody kamczackie, ale zaczynają pojawiać się w niektórych miejscach. Szczęście mają mieszkańcy Krakowa i okolic, gdyż firma Plantin, która od pięciu lat prowadzi plantację jagody kamczackiej w Muniakowicach, koło Krakowa właśnie, organizuje Dni Otwarte plantacji. Odbędą się one w dwóch terminach 19-20 czerwca (sobota-niedziela) oraz 26-27 czerwca (sobota-niedziela) w godzinach 10.00-17.00.
Goście będą mieli okazję zwiedzić plantację, dowiedzieć się o nowinkach dot. uprawy jagód kamczackich. Będą mogli kupić zarówno świeże owoce, jak i przetwory, a nawet własnoręcznie pozbierać jagody! Dostępne będą także sadzonki. Mile widziane są całe rodziny.
Myślę, że to super wydarzenie i świetna okazja, aby poznać te fantastyczne jagody. Gdybym mieszkała bliżej, z wielką przyjemnością wybrałabym się na to wydarzenie. Lubię takie spotkania na polu.
Jak nie świeże owoce to jakie ?
Firma Plantin w swojej ofercie ma świeże jagody kamczackie (w okresie zbiorów) i owoce mrożone, a także soki, owoce liofilizowane, w całości i sproszkowane. Miałam przyjemność spróbowania wraz z moimi dziećmi trzech ostatnich pozycji i muszę powiedzieć, że bardzo nam wszystko smakowało. Kacper polubił szczególnie sok, a moja Karolcia owoce liofilizowane. Musiałam schować je przed nią, bo nie zdążyłabym nic z nich przygotować, a to super dodatek do różnych dań. Oprócz tego, że takie liofilizowane owoce wzbogacają posiłek o wartości odżywcze to jeszcze są świetnym dodatkiem dekoracyjnym.
Wykorzystanie liofilizowanych owoców
Jak można je wykorzystać ?
W formie sproszkowanej świetnie sprawdzą się jako barwnik do:
- koktajli,
- budyniów,
- owsianek czy jaglanek,
- naleśników,
- placków,
- gofrów,
- jogurtów,
- lodów,
- ciasteczek i bezów
Takim jagodowym proszkiem można posypać też wierzch ciasta czy deseru lub obtoczyć w nim kulki mocy.
Całe owoce liofilizowane będą wspaniałaym dodatkiem do musli czy granoli, domowych batoników czy ciasteczke zbożowo-bakaliowych Świetnie smakują też solo jako przekąska.
Ja przygotowałam dla Was przepis na pyszną tartę jaglaną bez pieczenia, który zabarwiłam właśnie sproszkowanymi jagodami kamczackimi.
Mam nadzieję, że go wypróbujecie i pochwalicie się Waszymi ciastami na Instagramie. Będzie mi bardzo miło.
Smacznego !
DrukujTarta jaglana bez pieczenia
- Porcja: 10-12 1x
Składniki
Spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju rzepakowego
Masa jaglana:
100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki),
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe),
1/2 szklanki drobnego cukru/ ksylitolu lub erotytylu,
1 cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżki soku z cytryny,
1–2 łyżki sproszkowanych jagód liofilizowanych.
Przygotowanie
- Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły (około 30 minut). Następnie dokładnie je odcisnąć.
- Płatki owsiane drobno zmiksować w blenderze z ostrzem S, dodać kakao, odciśnięte daktyle i olej. Całość zmiksować do uzyskania gliniastej masy. Gdyby była za sucha dodać nieco wody z namoczonych wcześniej daktyli.
- Gotową masę rozprowadzić na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 20 cm) mocno dociskając ją do dna i na boki w taki sposób, aby powstał cienki spód z wysokim brzegiem.
- Formę włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę jaglaną.
- Kaszę jaglaną przepłukać wodą, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami roślinnego mleka. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko. Następnie zdjąć ją z ognia, przykryć pokrywką i odstawić jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie kaszę przełożyć do miski czy misy blendera, dodać cukier, olej, sok z cytryny i jagody liofilizowane. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Następnie przełożyć ją na daktylowo-owsiany spód wyjęty z lodówki, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu położyć truskawki lub inne sezonowe owoce lekko przyciskając je wciskając w masę jaglaną. Odstawić. - Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, ciasto przykryć talerzykiem, folia spożywczą lub woskowijką i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Notatki
- Zamiast zwykłego mleka roślinnego i cukru waniliowego lub mielonej wanilii można użyć roślinnego mleka waniliowego. Jeśli jest słodzone do masy jaglanej należy dodać mniej cukru.
- Można też użyć mleka kokosowego. Jeśli będzie to kokosowe z dużą zawartością tłuszczu (np. Real Thai) to można pominąć dodatek oleju rzepakowego.
- Zamiast dodawać do masy jaglanej sproszkowane jagody liofilizowane, można nimi posypać gęsto wierzch ciasta przez drobne sitko. W ten sposób również uzyska się ciekawy efekt dekoracyjny.
Słowa kluczowe: kasza jaglana, jagody kamczackie, truskawki
Wpis został napisany w ramach współpracy z firmą Plantin.
Wszystkie produkty możecie kupić na stronie producenta.