fbpx Drukuj

Tarta jaglana bez pieczenia

tarta jaglana
Powiększ

Składniki

Spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju rzepakowego

Masa jaglana:
100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki),
2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe),
1/2 szklanki drobnego cukru/ ksylitolu lub erotytylu,
1 cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżki soku z cytryny,
12 łyżki sproszkowanych jagód liofilizowanych.

Przygotowanie

  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły (około 30 minut). Następnie dokładnie je odcisnąć.
  2. Płatki owsiane drobno zmiksować w blenderze z ostrzem S, dodać kakao, odciśnięte daktyle i olej. Całość zmiksować do uzyskania gliniastej masy. Gdyby była za sucha dodać nieco wody z namoczonych wcześniej daktyli.
  3. Gotową masę rozprowadzić na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 20 cm) mocno dociskając ją do dna i na boki w taki sposób, aby powstał cienki spód z wysokim brzegiem.
  4. Formę włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę jaglaną.
  5. Kaszę jaglaną przepłukać wodą, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami roślinnego mleka. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko. Następnie zdjąć ją z ognia, przykryć pokrywką i odstawić jeszcze na 10 minut.
    Po tym czasie kaszę przełożyć do miski czy misy blendera, dodać cukier, olej, sok z cytryny i jagody liofilizowane. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
    Następnie przełożyć ją na daktylowo-owsiany spód wyjęty z lodówki, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni. Na wierzchu położyć truskawki lub inne sezonowe owoce lekko przyciskając je wciskając w masę jaglaną. Odstawić.
  6. Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, ciasto przykryć talerzykiem, folia spożywczą lub woskowijką i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Notatki

  1. Zamiast zwykłego mleka roślinnego i cukru waniliowego lub mielonej wanilii można użyć roślinnego mleka waniliowego. Jeśli jest słodzone do masy jaglanej należy dodać mniej cukru.
  2. Można też użyć mleka kokosowego. Jeśli będzie to kokosowe z dużą zawartością tłuszczu (np. Real Thai) to można pominąć dodatek oleju rzepakowego.
  3. Zamiast dodawać do masy jaglanej sproszkowane jagody liofilizowane, można nimi posypać gęsto wierzch ciasta przez drobne sitko. W ten sposób również uzyska się ciekawy efekt dekoracyjny.

Słowa kluczowe: kasza jaglana, jagody kamczackie, truskawki

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x