8 powodów dla których warto jeść ziemniaki i przepis na sałatkę ziemniaczaną

Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą. Często mówi się o nich, że są tuczące, bezwartościowe i osoby dbające o linię powinny się ich absolutnie wystrzegać. Nie jest to jednak prawda. A złą opinię ziemniaki zawdzięczają nieodpowiedniemu towarzystwu z którym przeważnie występują. Bez niego, okazuje się, że ziemniaki mogą spokojnie znaleźć się w zdrowym menu, także u tych, którzy chcą zrzucić parę kilo.

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae) tak jak pomidory, papryka czy bakłażan. Pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli je w XVI wieku Hiszpanie i tak powoli rozprzestrzeniały się na cały kontynent. Do Polski dotarły za czasów Jana Sobieskiego, a powszechnie zaczęto uprawiać je wieku XVIII. Od tamtej pory ziemniaki zadomowiły się u nas na dobre. Mamy około 137 odmian ziemniaków, a statystyczny Polak rocznie zjada ich ponad 110 kg.

ziemniak4

  ,

Kuchnia Polska bogata jest w ziemniaczane dania: kluski, placki, babki, kopytka i wiele innych. Niestety przeważnie w daniach tych ziemniaki połączone są z dużą ilością tłuszczu – z masłem, słoniną, mięsem, rafinowanymi olejami, sosami na bazie tłuszczu i białej mąki. Taki zestaw to niezdrowa bomba kaloryczną.

Bez tych dodatków okazuje się, że ziemniaki nie są wcale takie złe, a wręcz przeciwnie, zawierają całkiem sporo cennych składników odżywczych.

Oto 8 powodów dla których warto je jeść.

  1. Ziemniaki są niskokaloryczne. 100 g ziemniaków to około 50-70 kcal, dla porównania wartość energetyczna jabłka wynosi 54 kcal.
  2. Stanowią dobre źródło energii. Ziemniaki to warzywa skrobiowe. Skrobia to węglowodan złożony, który stanowi bardzo dobre źródło energii. W naszym organizmie  stopniowo i równomiernie rozkłada się ona na glukozę – paliwo dla naszych komórek. Dzięki temu przez dłuższy czas czujemy się syci.
  3. Są lekkostrawne. To za sprawą skrobi, która podczas obróbki termicznej pęcznieje, rozpada się i powstaje wtedy lekkostrawny kleik skrobiowy. Ziemniaki są świetnym produktem dla dzieci ( można je podawać już od 6 m.ż) i osób starszych. Poleca się je również w przypadku problemów z układem pokarmowym.
  4. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka. Białko w 100g ziemniaków stanowi około 2-4 g. Jest to białko, które zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć i musi pobrać je wraz z pożywieniem. Wartość biologiczna białka ziemniaka jest porównywalna z białkiem soi.
  5. Są źródłem błonnika. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej dając uczucie sytości, stabilizuje poziom glukozy we krwi i obniża poziom cholesterou. Dzięki błonnikowi ziemniaki pomagają przy zaparciach, kłopotach z trawieniem i biegunkach.
  6. Są źródłem witamin. Ziemniaki zawierają sporą ilość witaminy C (11-28 mg w 100 g). Najwięcej jest jej w ziemniakach świeżo wykopanych, młodych. Im dłużej ziemniaki są przechowywane, tym zawartość witaminy C spada. Również podczas obróbki termicznej, witamina ta częściowo ulega zniszczeniu, ale proces ten można zminimalizować gotując ziemniaki w mundurkach, najlepiej na parze. Ziemniaki zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),witaminę K, H i PP.
  7. Są źródłem minerałów.  Ziemniaki zawierają potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, żelazo, miedź, cynk i jod.
  8.  Są alkaiczne, zasadowe. Pomagają w utrzymaniu odpowiedniego ph w organiźmie.

I co o tym sądzicie ? Prawda, że zalety ziemniaków wyglądają całkiem imponująco ?

Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach ?

Wybierając ziemniaki należy pamiętać, żeby odrzucać zielone bulwy, gdyż znajduje się w nich szkodliwa dla zdrowia solanina.

Najlepiej gotować je w łupinach na parze, w małej ilości wody lub upiec. Absolutnie nie należy ich moczyć wcześniej przed gotowaniem, bo w ten sposób tracą swoje wartości.

Ziemniaki najlepiej podawać z innymi warzywami – sałatami, pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem, brokułami ect.  Można przygotować z nich  curry, ziemniaki faszerowane, zapiekanki czy sałatki. Unikać należy ziemniaków smażonych, z dodatkiem tłustych sosów,  mięs ect.

Dzisiaj mam dla Was przepis na prostą sałatkę. Bardzo ją lubię. Często dodaję do niej jeszcze  jakąś fasolę albo wędzone tofu, dużo zieleniny i obowiązkowo przyprawiam czarnym pieprzem.

Jeśli macie ochotę, zamiast dressingu na bazie awokado, który jest w przepisie, możecie przygotować sos winegret.

Uwielbiam ziemniaki, a Wy ? Jakie są Wasze ulubione ziemniaczane dania ?

ziemniaczanasalatka

Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • zielone dodatki do wyboru:
  • natka pietruszki, koperek, rukola, jarmuż, szpinak
  • lekko podprażone pestki słonecznika lub inne ulubione
  • sól i pieprz
  • Dressing:
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy sarebskiej
  • 2,5 łyżki syropu klonowego
  • sól

Przygotowanie

1

Obrane z łupin ziemniaki i kiszone ogórki pokroić w kostkę, a cebulę posiekać w piórka. Włożyć wszystko do miski, dodać zieleninę, dressing i całość delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać ulubionymi pestkami.

ziemniaczanasalatka2
 
Źródło:
Zdrowie bez recepty, czyli skrobia, która leczy. Dr John A. McDougall.
Apteka natury. Poradnik zdrowia. Jadwiga Górnicka.
www.czytelniamedyczna.pl

Spróbuj również