Przepyszna zupa z młodych warzyw z soczewicą

Oto prosta, pyszna i lekka zupa z młodych warzyw i soczewicy, która podbiła ostatnio podniebienia moich dzieci. Jest szybka do przygotowania i złożona z samych łatwo dostępnych, sezonowych składników.

Przygotowując taką zupę można ją modyfikować po swojemu dodając inne warzywa np. kalafior, brokuły czy szparagi. Wszystko zależy od tego, co macie akurat w lodówce.

Zupa ma łagodny smak. Jest idealna dla dzieci. Przyprawiłam ją mieloną kozieradką i solą ziołową (sól z dodatkiem czosnku, korzenia i liści lubczyku, cebuli, korzenia i liści pietruszki, oregano i cząbru).

Jeśli Wasze pociechy nie lubą zup z pokrojonymi w środku warzywami, możecie po prostu zmiksować zupę na krem.

Spróbujcie koniecznie.

 

Zupa z młodych warzyw i soczewicy

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 młoda cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 małode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 mała kalarepka
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 łyżeczki soli ziołowej (użyłam z Dary Natury)
  • sól
  • koperek, szczypiorek
  • 1-1 1/4 l wody

Przygotowanie

1

W dużym garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na odrobinie oleju rzepakowego lub oliwie.

2

Następnie dodać do niej kolejno pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i jeszcze chwilę smażyć.

3

Potem zalać całość 1 litrem gorącej wody, zagotować.

4

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i przepłukaną wcześniej soczewicę. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będa miękkie, a soczewica rozpadnie się.

5

Na koniec zupę doprawić kozieradką, solą ziołową i solą.

6

Gotową zupę przelać do miseczek i posypać świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.

Notatki

Gdyby zupa była za gęsta, można dolać nieco więcej wody.

 

Spróbuj również

  • margot

    No tak czas już na te leciutkie zupy :) U ciebie Madziu podkręcona kolendrą ;)

    p.s ostatnio robiłam moim gościa twoje pasty z kalafiora pieczonego z masłem orzechowym i brokułową tez z masłem , ochów i achów nie było końca :)

  • Lubię baaardzo takie zupy :-) Alu i cieszę się, że pasty smakowały Twoim gościom :-) Ściskam

  • margot

    Ja też :) mi tez ,Jutro będzie ta co lubi Karola czyli szpinakowa

  • Och, szpinakowa też bardzo dobra :-)