Zupa-krem z jarmużu

Krem z jarmużu, to idealna zupa, gdy na dworze tęga zima, a my chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego, szybkiego i nieskomplikowanego.

Jarmuż powoli, powoli wraca do łask. Zaczyna się więcej o nim mówić, pisać, jeść.
Mam nadzieję, że niebawem stanie się tak popularny jak szpinak i nikt nie będzie już pytał, gdzie go kupić, bo będzie łatwo dostępny.

Jarmuż to król warzyw. Pod względem wartości odżywczych zdecydowanie bije na głowę szpinak i inne warzywa. Jedząc go, dostarczamy naszemu organizmowi mało kalorii, a  mnóstwo dobrodziejstw*. Jarmuż jest bogaty w żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez, błonnik, kwas foliowy witaminy K i C, a także inne składniki dzięki którym ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Zdecydowanie warto włączyć go do rodzinnego menu. Dzisiaj przepis na zupę z jarmużem, ale można zrobić z niego także pesto, kotlety, koktajle i wiele innych dań.  Jedzmy jarmuż !

* jarmuż jest warzywem o bardzo dużej gęstości odżywczej (o dużym skoncentrowaniu skladników odżywczych na jednostkę kalorii)


Krem z jarmużu

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Z mniejszą ilością przypraw, bez soli tofu, fasolki, czy ciecierzycy po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
120 g – 140 g (drobno posiekanego jarmużu, bez grubych nerwów)
(około 2 szklanek),
5-6 ziemniaków,
3 duże ząbki czosnku,
1,3-1,5 l bulionu warzywnego,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dodać ciut więcje),
1/3 łyżeczki mielonego kminku (można dodać ciut więcje),
sól.

Czosnek posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Do gotującego się bulionu lub wody dodać pokrojone w grubą  kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy.  Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać posiekany drobno jarmuż, czosnek i zblendować na gładki krem. Doprawić gałką, kminkiem i solą. W razie potrzeby dodać trochę więcej bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 2-3 minut. Podawać z marynowanym tofu, ugotowaną ciecierzycą, fasolką lub/i grzankami.

Smacznego !

Spróbuj również

19 Komentarze

  • Odpowiedz
    margot
    Styczeń 21, 2013 at 15:11

    a no z tym jarmużem u mnie nie taka prosta sprawa , kiedyś sama go sobie hodowałam , teraz trochę nie mam jak tego robić ,a uwielbiam go
    a i zjadłabym taką zupę , nie dość ,że smaczna, ,zdrowa to jeszcze piękna

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Styczeń 23, 2013 at 12:44

      Alcia, w tym roku chcę spróbować wyhodować jarmuż w ogródku. Trudny do uprawy ? Słyszałam, że nie.

      • Odpowiedz
        Darek
        Marzec 18, 2015 at 23:41

        Jejku mamy na działce pełno jarmużu i sie zastanawiałem co z nim możemy zrobić i znalazłem ten oto przepis ;o) brzmi smakowicie, zawsze mi sie kojarzyło, że jarmuż to jedynie do jakis sałatek ;o)sprobujemy ;o)

  • Odpowiedz
    Kasia
    Styczeń 21, 2013 at 16:38

    Bardzo chętnie jadłabym jarmuż, ale skąd go wziąć? Jedynym znanym mi źródłem, jest internet, ale ceny (z przesyłką) nie są zbyt zachęcające… Jakieś inne alternatywy?

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Styczeń 23, 2013 at 12:45

      Kasiu, jarmuż można jeszcze kupić w Reali w Makro czy Selgrosie

  • Odpowiedz
    Pola
    Styczeń 21, 2013 at 16:48

    Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiamy zupy-kremy. Jarmuży przyznam nie jadłam nigdy, nie widziałam też w sklepach ani na targu… Muszę namówić mamę, żeby zasiała w ogrodzie u siebie… będzie też ekologicznie:)

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Styczeń 23, 2013 at 12:46

      Pola, jarmuż niestety nie jest warzywem zbyt popularnym. Rzadko jest na targach, bazarkach. Można go kupić w Realu, Makro, Selgrosie lub przez internet np. vegebox

  • Odpowiedz
    margot
    Styczeń 25, 2013 at 18:34

    Magda , sieje się i to cała praca , można tylko je potem trochę rozsadzi , trochę usunąć chwasty i to cała praca , mi rósł jak głupi i nawet zające co go raz wykryły nie dały rady całego zjeść ,a był wyżerany przez nie chętnie

  • Odpowiedz
    monika
    Wrzesień 11, 2014 at 10:31

    Fajny przepis tylko co z tym czosnkiem???? Kiedy i jak dodać??

    • Odpowiedz
      Magda
      Wrzesień 11, 2014 at 14:31

      Moniko, najpierw trzeba go podsmażyć na oliwie, żeby puścił aromat. Potem wrzucić do ziemniaków. Już poprawiłam.

  • Odpowiedz
    gabriela
    Styczeń 18, 2015 at 14:56

    jak ja tęsknię za jarmużem :( u nas ciężko dostać…

  • Odpowiedz
    Smoczyca
    Marzec 5, 2015 at 11:49

    Bardzo bobra! Jak długo można ją przechowywać w lodówce?

    • Odpowiedz
      Magda Gembacka
      Marzec 5, 2015 at 12:23

      Super, cieszę się, że smakuje. Można przechowywać 2-3 dni.

      • Odpowiedz
        Smoczyca
        Marzec 5, 2015 at 13:18

        Smakuje bardzo, przepis od razu podrzuciłam mamie :)

        • Odpowiedz
          Magda Gembacka
          Marzec 8, 2015 at 18:10

          Super :-)

  • Odpowiedz
    Agnieszka Piątkowska
    Listopad 23, 2015 at 11:36

    Dobrze jest wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy przed wrzuceniem jarmużu, nie trzeba się później bawić w wyławianie i martwić się, że się nie zblenduje :)

  • Odpowiedz
    Katarzyna Walkiewicz
    Styczeń 13, 2016 at 18:24

    Zupę podałam z grzankami smazonymi na oliwie z czosnku i z olejem z pestek dyni.super,polecam!

  • Dodaj swój komentarz