jarmuzowka

Zupa-krem z jarmużu

Share Button

Krem z jarmużu, to idealna zupa, gdy na dworze tęga zima, a my chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego, szybkiego i nieskomplikowanego.

Jarmuż powoli, powoli wraca do łask. Zaczyna się więcej o nim mówić, pisać, jeść.
Mam nadzieję, że niebawem stanie się tak popularny jak szpinak i nikt nie będzie już pytał, gdzie go kupić, bo będzie łatwo dostępny.

Jarmuż to król warzyw. Pod względem wartości odżywczych zdecydowanie bije na głowę szpinak i inne warzywa. Jedząc go, dostarczamy naszemu organizmowi mało kalorii, a  mnóstwo dobrodziejstw*. Jarmuż jest bogaty w żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez, błonnik, kwas foliowy witaminy K i C, a także inne składniki dzięki którym ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Zdecydowanie warto włączyć go do rodzinnego menu. Dzisiaj przepis na zupę z jarmużem, ale można zrobić z niego także pesto, kotlety, koktajle i wiele innych dań.  Jedzmy jarmuż !

* jarmuż jest warzywem o bardzo dużej gęstości odżywczej (o dużym skoncentrowaniu skladników odżywczych na jednostkę kalorii)


Krem z jarmużu

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Z mniejszą ilością przypraw, bez soli tofu, fasolki, czy ciecierzycy po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
120 g – 140 g (drobno posiekanego jarmużu, bez grubych nerwów)
(około 2 szklanek),
5-6 ziemniaków,
3 duże ząbki czosnku,
1,3-1,5 l bulionu warzywnego,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dodać ciut więcje),
1/3 łyżeczki mielonego kminku (można dodać ciut więcje),
sól.

Czosnek posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Do gotującego się bulionu lub wody dodać pokrojone w grubą  kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy.  Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać posiekany drobno jarmuż, czosnek i zblendować na gładki krem. Doprawić gałką, kminkiem i solą. W razie potrzeby dodać trochę więcej bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 2-3 minut. Podawać z marynowanym tofu, ugotowaną ciecierzycą, fasolką lub/i grzankami.

Smacznego !

Zobacz również:

9 komentarzy

  1. a no z tym jarmużem u mnie nie taka prosta sprawa , kiedyś sama go sobie hodowałam , teraz trochę nie mam jak tego robić ,a uwielbiam go
    a i zjadłabym taką zupę , nie dość ,że smaczna, ,zdrowa to jeszcze piękna

  2. Bardzo chętnie jadłabym jarmuż, ale skąd go wziąć? Jedynym znanym mi źródłem, jest internet, ale ceny (z przesyłką) nie są zbyt zachęcające… Jakieś inne alternatywy?

  3. Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiamy zupy-kremy. Jarmuży przyznam nie jadłam nigdy, nie widziałam też w sklepach ani na targu… Muszę namówić mamę, żeby zasiała w ogrodzie u siebie… będzie też ekologicznie:)

  4. Alcia, w tym roku chcę spróbować wyhodować jarmuż w ogródku. Trudny do uprawy ? Słyszałam, że nie.

  5. Pola, jarmuż niestety nie jest warzywem zbyt popularnym. Rzadko jest na targach, bazarkach. Można go kupić w Realu, Makro, Selgrosie lub przez internet np. vegebox

  6. Magda , sieje się i to cała praca , można tylko je potem trochę rozsadzi , trochę usunąć chwasty i to cała praca , mi rósł jak głupi i nawet zające co go raz wykryły nie dały rady całego zjeść ,a był wyżerany przez nie chętnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by sweet Captcha