jarmuzowka

Zupa-krem z jarmużu

Share Button

Krem z jarmużu, to idealna zupa, gdy na dworze tęga zima, a my chcemy się rozgrzać i zjeść coś pysznego, szybkiego i nieskomplikowanego.

Jarmuż powoli, powoli wraca do łask. Zaczyna się więcej o nim mówić, pisać, jeść.
Mam nadzieję, że niebawem stanie się tak popularny jak szpinak i nikt nie będzie już pytał, gdzie go kupić, bo będzie łatwo dostępny.

Jarmuż to król warzyw. Pod względem wartości odżywczych zdecydowanie bije na głowę szpinak i inne warzywa. Jedząc go, dostarczamy naszemu organizmowi mało kalorii, a  mnóstwo dobrodziejstw*. Jarmuż jest bogaty w żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez, błonnik, kwas foliowy witaminy K i C, a także inne składniki dzięki którym ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Zdecydowanie warto włączyć go do rodzinnego menu. Dzisiaj przepis na zupę z jarmużem, ale można zrobić z niego także pesto, kotlety, koktajle i wiele innych dań.  Jedzmy jarmuż !

* jarmuż jest warzywem o bardzo dużej gęstości odżywczej (o dużym skoncentrowaniu skladników odżywczych na jednostkę kalorii)


Krem z jarmużu

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Z mniejszą ilością przypraw, bez soli tofu, fasolki, czy ciecierzycy po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
120 g – 140 g (drobno posiekanego jarmużu, bez grubych nerwów)
(około 2 szklanek),
5-6 ziemniaków,
3 duże ząbki czosnku,
1,3-1,5 l bulionu warzywnego,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dodać ciut więcje),
1/3 łyżeczki mielonego kminku (można dodać ciut więcje),
sól.

Czosnek posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Do gotującego się bulionu lub wody dodać pokrojone w grubą  kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy.  Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać posiekany drobno jarmuż, czosnek i zblendować na gładki krem. Doprawić gałką, kminkiem i solą. W razie potrzeby dodać trochę więcej bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 2-3 minut. Podawać z marynowanym tofu, ugotowaną ciecierzycą, fasolką lub/i grzankami.

Smacznego !

Zobacz również:

  • http://kuchniaalicji.blogspot.com/ margot

    a no z tym jarmużem u mnie nie taka prosta sprawa , kiedyś sama go sobie hodowałam , teraz trochę nie mam jak tego robić ,a uwielbiam go
    a i zjadłabym taką zupę , nie dość ,że smaczna, ,zdrowa to jeszcze piękna

  • http://withlovetogreen.blogspot.com Kasia

    Bardzo chętnie jadłabym jarmuż, ale skąd go wziąć? Jedynym znanym mi źródłem, jest internet, ale ceny (z przesyłką) nie są zbyt zachęcające… Jakieś inne alternatywy?

  • http://www.odpoczywalnia.blogspot.com Pola

    Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiamy zupy-kremy. Jarmuży przyznam nie jadłam nigdy, nie widziałam też w sklepach ani na targu… Muszę namówić mamę, żeby zasiała w ogrodzie u siebie… będzie też ekologicznie:)

  • Magdalena

    Alcia, w tym roku chcę spróbować wyhodować jarmuż w ogródku. Trudny do uprawy ? Słyszałam, że nie.

  • Magdalena

    Kasiu, jarmuż można jeszcze kupić w Reali w Makro czy Selgrosie

  • Magdalena

    Pola, jarmuż niestety nie jest warzywem zbyt popularnym. Rzadko jest na targach, bazarkach. Można go kupić w Realu, Makro, Selgrosie lub przez internet np. vegebox

  • http://kuchniaalicji.blogspot.com/ margot

    Magda , sieje się i to cała praca , można tylko je potem trochę rozsadzi , trochę usunąć chwasty i to cała praca , mi rósł jak głupi i nawet zające co go raz wykryły nie dały rady całego zjeść ,a był wyżerany przez nie chętnie

  • monika

    Fajny przepis tylko co z tym czosnkiem???? Kiedy i jak dodać??

  • http://www.ammniam.pl Magda

    Moniko, najpierw trzeba go podsmażyć na oliwie, żeby puścił aromat. Potem wrzucić do ziemniaków. Już poprawiłam.

  • http://dieta-surowa.blogspot.com gabriela

    jak ja tęsknię za jarmużem :( u nas ciężko dostać…

  • http://tropemsmoka.pl/ Smoczyca

    Bardzo bobra! Jak długo można ją przechowywać w lodówce?

  • Magda Gembacka

    Super, cieszę się, że smakuje. Można przechowywać 2-3 dni.

  • http://tropemsmoka.pl/ Smoczyca

    Smakuje bardzo, przepis od razu podrzuciłam mamie :)