Zupa dyniowa i jesienne igraszki

mozaika

Ku naszej uciesze, póki co październik rozpieszcza nas piękną pogodą, także korzystamy z jego łaskawości :-) Raz spacer w parku, raz w lesie. Jesienne igraszki w liściach otulających ziemię, spotkania z wiewiórkami, kaczkami, zabawa w chowanego, no i zbieranie jesiennych skarbów, z których potem wyczarowujemy cuda. A dziś, po powrocie do domu, zmarznięci i głodni zajadaliśmy pyszną, rozgrzewającą zupę z dyni. Pycha!

Zupa dyniowa z imbirem (krem z dyni)

Danie bez soli dla maluszka po 10 m. ż, a słabiej przyprawiona (1-2 przyprawy i w mniejszych ilościach)  dla maluszka po 7 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:

1 kg obranej dyni
2 marchewki
4 małe ziemniaki lub dwa duże
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
olej sezamowy
1 1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej*
lub po 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
białej gorczycy, cynamonu, suszonej kolendry i
1/2  łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 cm korzenia imbiru
sól
świeża kolendra

 Na patelnię wlać ok. 2 łyżek oleju sezamowego, dodać przyprawy, pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek, wszystko wymieszać i delikatnie podsmażyć. Do garnka wlać ok. 1 szkl. gorącej wody, dodać  porojone w kostkę dynię, marchew i ziemniaki. Dusić wszystko do miękkości. Pod koniec do warzyw dodać zawartość patelni, starty imbir, skórkę z cytryny, sól do smaku i wszystko wymieszać. Następnie całość zmiksować blenderem na jednolitą masę (w zależności od tego, jakiej konsystencji chce się uzyskać krem, można dodać jeszcze trochę wody). Zupę wlać na talerz, posypać drobno pokrojoną, świeżą kolendrą (można również posypać zupę pestkami dyni lub płatkami migdałowymi).

Smacznego!

dyniowa

Spróbuj również

  • Robię bardzo podobną zupę z dyni, gdzie najważniejszym składnikiem jest curry. (przepis A. Kręglickiej)
    Uwielbiam ją, szczególnie jesienią i zimą, bo rozgrzewa i ma taki słoneczny kolor, podaję ją z grzankami i serem żółtym. pycha :-)

  • Magdalena

    Mniam. Na pewno jest przepyszna :-)

  • Zupa przetestowana. I chociaż w kalendarzu lato, to za oknem mojego pokoju jest aktualnie jesień, więc przepis jak znalazł. :) Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Mniam!

  • Gosia

    Zupka pyszna. Dziś będę ją gotować drugi raz.