Zupa dyniowa i jesienne igraszki

Ku naszej uciesze, póki co październik rozpieszcza nas piękną pogodą, także korzystamy z jego łaskawości :-) Raz spacer w parku, raz w lesie. Jesienne igraszki w liściach otulających ziemię, spotkania z wiewiórkami, kaczkami, zabawa w chowanego, no i zbieranie jesiennych skarbów, z których potem wyczarowujemy cuda. A dziś, po powrocie do domu, zmarznięci i głodni zajadaliśmy pyszną, rozgrzewającą zupę z dyni. Pycha!

 

mozaika

Zupa dyniowa z imbirem (krem z dyni)

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 2 marchewki
  • 4 małe ziemniaki lub dwa duże
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • olej sezamowy
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej*
  • lub po 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • białej gorczycy, cynamonu, suszonej kolendry i
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru
  • sól
  • świeża kolendra

Przygotowanie

1

Na patelnię wlać ok. 2 łyżek oleju sezamowego, dodać przyprawy, pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek, wszystko wymieszać i delikatnie podsmażyć.

2

Do garnka wlać ok. 1 szkl. gorącej wody, dodać porojone w kostkę dynię, marchew i ziemniaki. Dusić wszystko do miękkości.

3

Pod koniec do warzyw dodać zawartość patelni, starty imbir, skórkę z cytryny, sól do smaku i wszystko wymieszać.

4

Następnie całość zmiksować blenderem na jednolitą masę (w zależności od tego, jakiej konsystencji chce się uzyskać krem, można dodać jeszcze trochę wody).

5

Zupę wlać na talerz, posypać drobno pokrojoną, świeżą kolendrą (można również posypać zupę pestkami dyni lub płatkami migdałowymi).

Notatki

Danie bez soli dla maluszka po 10 m. ż, a słabiej przyprawiona (1-2 przyprawy i w mniejszych ilościach) dla maluszka po 7 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

dyniowa

Spróbuj również

  • Robię bardzo podobną zupę z dyni, gdzie najważniejszym składnikiem jest curry. (przepis A. Kręglickiej)
    Uwielbiam ją, szczególnie jesienią i zimą, bo rozgrzewa i ma taki słoneczny kolor, podaję ją z grzankami i serem żółtym. pycha :-)

  • Magdalena

    Mniam. Na pewno jest przepyszna :-)

  • Zupa przetestowana. I chociaż w kalendarzu lato, to za oknem mojego pokoju jest aktualnie jesień, więc przepis jak znalazł. :) Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Mniam!

  • Gosia

    Zupka pyszna. Dziś będę ją gotować drugi raz.

  • ania

    czy przyprawa indyjska, o ktorej piszesz, to gram masala? nie moge znalezc odpowiednika *
    dziekuje za odpowiedz

  • Aniu, myślę, że możesz zastąpić masalą :)