Zimowa kasza gryczana z buraczkami i tofu

Tym razem zapraszam Was na zimowe danie z kaszą gryczaną, buraczkami i tofu. Można jeść je na ciepło lub zimno. Pyszne – zwłaszcza na drugi dzień. Świetne na obiad i kolację. Śmiało można wziąć je również do pracy.

Kaszę gryczaną można zastąpić razowym kuskusem, kaszą jaglaną, albo pęczakiem. Zamiast natki, czy jarmużu można dodać koperek, szczypiorek. Pełna dowolność. Kombinujcie :-)

A zima chyba się obraziła co ? Nie chce przyjść. Choć nie jest to moja ulubiona pora roku to mógłby spaść już śnieg, duuużo śniegu. Musimy przecież ulepić bałwana, pojeździć na sankach i nauczyć Kacpra w końcu jeździć na desce albo nartach. Apeluję więc – zimo przyjdź na całego !

sałatka_gryczna2a

Kasza gryczana z buraczkami i tofu

Składniki:
3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
1 duża cebula,
3 ugotowane małe buraki ze skórką,
1 kostka marynowanego lu wędzonego tofu,
sól, pieprz, majeranek,
natka pietruszki,
jarmuż,
sok z cytryny.

Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tofu pokroić w kosteczkę i przyrumienić na patelni na złoty kolor. Ugotowaną kaszę połączyć z cebulką, tofu i startymi burakami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Całość podgrzać na ogniu lub w piekarniku. Jarmuż i/lub natkę pietruszki drobno posiekać i skropić sokiem z cytryny. Ciepłą kaszę włożyć na talerz i posypać jarmużem (natką).

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

 

Spróbuj również

  • Magda , z ta zima to mam podobnie , choć ja lubię chyba wszystkie pory roku , wczoraj było rano -5 , ucieszyłam się jak dzieciak , szkoda ,ze nie ma jeszcze śniegu :D
    A ta potrawka bardzo w zimowych klimatach , buraki, kasza gryczana , jarmuż , świetna
    p.s dziękuję za odpowiedz odnośnie kokosowych wiórków

  • Madzia , śnieg pada !!!!!

  • Magdalena

    :D U nas nie :(

  • Magdalena

    Ala, to taka zimowe danie na przywołanie zimy :-) Ściskam

  • ewelina

    Co prawda z zimowym apelem się nie zgadzam, ale przepis był na tyle zachęcający, że zrobiłam. Użyłam wędzonego tofu polsoi, kaszę mieszaną (pół na pół paloną i niepaloną), a buraki zamiast gotować upiekłam w piekarniku. Całość posypałam rzeżuchą (własnoręcznie wyhodowaną!) :)

  • Pyszne danie. Nie miałam tofu (dzień wcześniej w sklepie ze zdrową żywnością zapomniałam kupić), więc zapiekłam z camembertem. To nie to samo oczywiście, ale i tak wyszło wspaniale. Będę robić częściej!

  • Monika

    Planuję sobie właśnie obiad na jutro i wybrałam ten przepis. Zastanawiam się tylko czy mozna by czymś zastąpić tofu? Jeszcze się do niego nie przekonałam…

  • Moniko, tofu możesz po prostu pominąć. Bez niego danie też będzie dobre. Żeby wzbogacić je od biłko możesz dodać zamiast tfu jakąs fasolę. Pozdrawiam

  • Anna

    Było przepyszne! Najmłodsza nawet zjadła:) uwielbiam Pani przepisy!

  • Bardzo mi miło. Dzięki :-)

  • Pingback: Buckwheat with tofu and beetroot – tunedintofood()