Zielony koktajl z mango

Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na zielony koktajl z mango. Jest pyszny, lekko orzeźwiający, a do tego bogaty odżywczo-pełen błonnika, witamin i antyoksydantów. Spróbujcie koniecznie.

U nas zielone koktajle to poranny, codzienny rytuał. Moje dzieci tak się do nich już przyzwyczaiły, że często same się o nie upominają :) Czasami zdarza się też, że marudzą, bo zielony kolor im się znudził. Ale wtedy na pomoc przychodzą owoce jagodowe – świeże lub mrożone – wystarczy garść, a po zielonym smoothie nie ma śladu :-)

Dzisiejszy koktajl jest zielony, bez owoców jagodowych, ale za to z mango – jednym z ulubionych owoców moich dzieci – więc też znika szybko. Oprócz mango jest również kiwi, awokado i zielone liście szpinaku, kapusty bok choy i mięty. Pycha. Pijcie na zdrowie.

 

Zielony koktajl zmango

Drukuj przepis
Porcje: 2-3

Składniki

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1/2 awokado
  • 1 szklanka posiekanej kapusty bok choy
  • 1 szklanka świeżego szpinaku baby
  • garść świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda

Przygotowanie

1

Mango i kiwi obrać, pokroić w kostkę i włożyć do blendera kielichowego, dodać pozostałe składniki.

2

Zmiksować na głaadki koktajl.

3

Wody wlać tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Notatki

Aby wzbogacić koktajl o kwasy Omega 3 można oddać do niego 1 łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Jeśli chcecie, aby koktajl był bardziej słodki, można dodać do niego jeszcze 1/2 średnio dojrzałego banana.

Spróbuj również

  • Doremi

    Zamiast wody mineralnej ze sklepu po zamontowaniu filtra mamy teraz wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją. Do takich przepisów idealna.