Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto

Dzisiaj przepis na bardzo prostą i lekką zupę warzywną z pesto. W roli głównej zielone warzywa: bób, fasolka szparagowa, cukinia i kalarepa.

Mówi się, że dzieci nie lubią warzyw, a szczególnie tych zielonych, ze względu na kolor i smak. Mój Synek chętnie je warzywa, te zielone w szczególności: brokuły, szpinak, bób. Nie muszę nic przemycać, ani kombinować. Ostatnio co prawda tworzymy różne warzywne dzieła (np. pociąg z kalarepy i marchewki), ale to tylko forma zabawy podczas wspólnego gotowania obiadu, czy kolacji :-)

Bardzo często warzywa jemy po prostu ugotowane na parze lub w małej ilości wody, z odrobiną oliwy lub masła, ewentualnie z jakąś posypką z pestek słonecznika, dyni, sezamu lub jakiś orzechów. Pycha! Cóż chcieć więcej?:)

A, że lubimy zupy to i one goszczą na naszym stole, zawsze z dużą ilością warzyw.

Dzisiaj zupa zielona. Bardzo prosta… w smaku i w przygotowaniu.

Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto

(przepis troszkę zmodyfikowany, na podst. przepisu z książki Z kuchennej półeczki. Zupy.)
Zupa dla maluszka po 12 m.ż. Bez soli, parmezanu i ewentualnie z bardziej rozdrobnionymi warzywami dla maluszka po 10 m.ż Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łodyga selera naciowego,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
1 kalarepa,
1 cukinia,
300 g zielonej fasolki szparagowej,
400 g ugotowanego i obranego bobu,
ok. 1,5 l dobrej jakości wody ( w zależności od upodobań wody można dać troszkę więcej lub mniej),
sól.

Pesto:
20 g świeżej bazyli,
1dyży ząbek czosnku,
3-4 łyżki oily z oliwek extra virgin,
75 g startgo parmezanu lub grany (opcjonalnie).

W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojony drobno seler oraz marchewkę i całość dusić jeszcze przez następne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlać gorącą wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fasolkę szparagową. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę (bez gniazda nasiennego) cukinię i przyprawić do smaku solą. Gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut).

Pesto:

Aby zrobić pesto, należy wszystkie podane składniki zmiksować na gładką pastę.

Zupę ściągnąć z ognia, dodać bób i doprawić jedną łyżką pesto. Resztę postawić w oddzielnym naczyniu i dodawać według uznania.

Smacznego !

Spróbuj również

  • pyszna zieleń.

  • Już drugi raz gotuję tę zupkę:) Podchodziłam do niej sceptycznie, ale jest naprawdę smaczna, zwłaszcza jak się doda pesto! Więcej takich przepisów proszę:)

  • Pingback: Pasta z bobu i awokado | Ammniam()