Zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniacznym purée

Na obiad albo kolację poleca się zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniaczanym purée. Jest pyszna i sycąca. Przygotowana tylko z kilku łatwo dostępnych składników.

Do takiej zapiekanki świetnie pasuje kiszona kapusta albo mizeria. Ja lubię jeść ją z mizerią w wersji rozbudowanej, która oprócz ogórków zawiera rzodkiewkę i sałatę lodową lub inną.

Danie to można przygotować również w wersji bez zapiekania. Po prostu wystarczy ciepłe pieczarki z soczewicą włożyć do naczynia, przykryć je ciepłym purée i już nie zapiekać, tylko posypać koperkiem i podawać. Też będzie pysznie.

Zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniacznym purée

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 9-10 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki niesłodzonego mleka sojowego
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie

1

Soczewicę namoczyć w wodzie z sokiem z cytryny na 15 minut, a następnie ugotować w 1,5 szklanki wody.

2

W międzyczasie obrać, posiekać w kosteczkę cebule i zeszklić na oliwie. Następnie dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami i podsmażyć na złoty kolor. Dodać sól, sos sojowy i pozostałe przyprawy i smażyć jeszcze około 5 minut.

3

Następnie dodać ugotowaną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia.

4

Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe ugnieść na purée z 2 łyżkami oliwy i mlekiem sojowym, posolić do smaku.

5

Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć soczewicę z pieczarkami rozprowadzając ją równo po całej powierzchni.

6

Na wierzchu położyć ziemniaczane purée. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 20-30 minut.

7

Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać. Posypać koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Notatki

Koperek można zamienić na natkę pietruszki

Spróbuj również

  • Dream

    Ciekawy pomysł z zastosowaniem soczewicy Skąd go wytrzasnęłaś? ;)

  • najlepsze pomysły powstają wtedy, gdy trzeba coś zjeść, a w lodówce są raptem dwa, trzy produkty :-)

  • margot

    Przepyszne!!! zrobiłam wczoraj bo wszystko było w domu ,a bieganie po sklepach jak wszyscy wariują mi się nie uśmiechało , no jedynie mleko dałam owsiane bo takie było na stanie

    Proste i szybkie danie bo ziemniaki miałam wczorajsze (dały rade, przecisnęłam przez praskę)

  • Ala, ciesze się, że Ci smakowało :-)

  • natale

    Wypróbowane :) wyszło bardzo dobre, dzięki za inspirację :)

  • Super. Miło mi, że smakowało :-)