Zapiekanka brokułowo-fasolowa

Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy i chciałam dać do spróbowania mojemu mężowi, powiedział, że nie będzie jadł, nie jest głodny. 15 minut później zapiekanki już nie było – tak bardzo mu smakowała.

To proste danie z brokułów, fasoli i ziemniaczanego sera. Jest sycące, bogate w białko i węglowodany. Pyszne. Spróbujcie koniecznie.

zapiekankabrokulowa1

Zapiekanka brokułowo-fasolowa

Drukuj przepis
Porcje: 2-3

Składniki

  • 1 brokuł (około 300-350 g)+ 1 średnia różyczka do podania
  • 1 szklanka ugotowanej wcześniej białej drobnej fasoli
  • Ser z ziemniaków:
  • 4 ziemniaki ( 280 g)
  • 1 marchewka (90 g)
  • 1 duża cebula
  • 5-6 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 6 - 7 łyżek wody z ugotowanych ziemniaków i marchewki
  • 1-2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. kokosowego)
  • sól
  • Do podania: natka pietruszki, koperek, orzechy, posiekany drobno surowy brokuł.

Przygotowanie

1

Marchewkę obrać, pokroić w 0,5 cm plasterki i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Następnie obrać ziemniaki, umyć i włożyć do garnka z marchewką. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

2

W międzyczasie obrać cebulę, posiekać w kostkę i przysmażyć na patelni na 1 łyżce oleju lub oliwy.

3

Następnie do blendera włożyć ugotowane ziemniaki i marchewkę, podsmażoną cebulę i pozostałe składniki. Zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą. Gotowy ser przelać do miseczki.

4

Brokuł podzielić na różyczki wielkości dużego orzecha włoskiego, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 3-4 minut (licząc od momentu zagotowania wody), na końcu posolić. Następnie brokuły odcedzić i przelać zimną wodą, Różyczki podzielić na nieco mniejsze części, a łodyżki pokroić na małe kawałki.

5

Tak przygotowane brokuły wymieszać z fasolą, a następnie z 1 szklanką sera z ziemniaka. W razie potrzeby jeszcze nieco posolić. Wymieszać delikatnie i przełożyć do formy do pieczenia i równiutko rozprowadzić na całej jej powierzchni.

6

Na koniec resztę sera wyłożyć na wierzchu i rozprowadzić.

7

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut. Po tym czasie, zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.

8

Wierzch posypać drobno startym surowym brokułem, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i ulubionymi posiekanymi orzechami np. włoskimi

Notatki

Wersja dla zapracowanych - ugotowane brokuły wymieszać z fasolą i polać ciepłym serem z ziemniaka. Ser z ziemniaków można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jego smak można zaostrzyć ząbkiem czosnku, ostrą papryką czy pieprzem.

 

zapiekankabrokulowa

Spróbuj również

  • Beata

    Zdecydowanie rewelacja ;)

  • margot

    i jak apetycznie się prezentuje :)

  • emma

    chodzi o zwykle drozdze?

  • Nie. To są nieaktyne płatki drożdżow. Taka przyprawa, która nadaje potrawom serowego smaku. Jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością.

  • Kamila

    Super przepis dzisiaj testowałam z Mężem i powiem szczerze, że On nie przepada za fasolką a jednak to przypadło mu do gustu.

    Będę wracać i zapraszam w wolnym czasie na mojego bloga.

    http://aptekapanaboga.blogspot.com/

    Kamila
    http://www.Smakizdrowia.pl

  • Super. Bardzo sięcieszę, że zapiekanka smakowała męzowi :-) Dziękuję za zaproszenie na Twojego bloga – wpadnę :-) Do siebie zapraszam również :-) Pozdrawiam.