Zapasy na zimę: przetwory owocowe bez cukru: dżemy z rokitnika i aronii

Dzisiaj o przetworach owocowych i dwa przepisy: dżem rokitnikowo-gruszkowy i aroniowo-gruszkowy.

Uwielbiam domowe przetwory. Uwielbiam je jeść i robić, chociaż ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Aby było łatwiej i przyjemniej, można zaprosić do wspólnego kucharzenia dzieciaki, męża albo koleżanki ☺ Dla mnie wspólne gotowanie to fantastyczny sposób spędzenia razem czasu. Oprócz uczty dla podniebienia, jest wiele radości, dobrej zabawy i długich rozmów, czasami do białego rana ☺A poza pełną spiżarnią na zimę mamy również gotowe prezenty na Święta lub inne okazje. Wystarczy je ładnie przyozdobić (fajna zabawa z dziećmi ) i voila.

Przygotowywanie przetworów to takie chwytanie Lata do słoiczków, by potem podczas mroźnej zimy, otwierając dżemik, czy inne cudo, tak sobie o nim przypomnieć :)
Gdy tylko lato zaczyna obdarowywać nas bogactwem warzyw i owoców można rozpocząć sezon na przetwory ☺ Dżemy, soki, kompoty, przeciery, kiszonki ect. Och gdybym miała wielką spiżarnię na te skarby, mogłabym je robić i robić. Niestety z powodu braku miejsca na ich składowanie, robię ich nie dużo, wybierając te bez których nie wyobrażam sobie długiej zimy. Mam kiszone ogórki, przeciery pomidorowe, no i owocowe dżemy, czy przeciery, które robię zawsze BEZ CUKRU, i eksperymentuję z różnymi mniej znanymi owocami. W tym roku króluje rokitnik, moje odkrycie na którego punkcie mam fioła i aronia, której dostałam całe mnóstwo od teściowej (czyli swojska, nie pryskana, oczywiście aronia, nie teściowa ☺) Obydwa owoce posiadają wiele wartości odżywczych i rewelacyjnie działają na nasz organizm. Między innymi mają działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne oraz usuwają z organizmu szkodliwe toksyny (już niebawem na blogu w rubryce wartości odżywcze, pojawi się węcej informacji na temat tych cudownych owoców).

Oto przepisy.

Dżem rokitnikowo-gruszkowy

Dżem dla maluszków po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg),
2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych jesli pochodzą z nieznanego źródła (2 kg).

Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krotko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami dusić do momentu, aż gruszki się rospadną. Potem całość lekko zmiksować. Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gotowe postawić zarkętką w dół.

Dżem z gruszek i aronii

Dżem dla maluszków po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1 kg aronii,
2 kg pokrojonych, słodkich i dojrzałych gruszek (np. klapsy),
klka listków wiśni.

Aronię, pokrojone w kostkę gruszki (obrane, jesli pochodzą z nieznanego źródła), włożyć do dużego garnka z grubym dnem , dodać troszkę wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą soki i rozpadną się. Następnie odlać powstały sok i wyjąć liście wiśni. Owoce zmiksować i zagotować. Gorące przelać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.

Aronii nie można gotować zbyt długo, gdyż potęguje to jej charakteryatyczny gorzki, cierpki smak. By go zminimalizować do gotujących się owoców należy dodać liście wiśni.

Smacznego !


Wskazówki i dodatkowe informacje:

  1. Rokitnik ciekawie smakuje również w połączeniu z brzoskwiniami, śliwkami, słodkimi malinami, dynią.
  2. Aronię można łączyć również z jabłkami, śliwkami.
  3. Podobne dżemy, można robić z dowolnych owoców.
  4. Warto przygotować przetwory z mniej powszechnych owoców, które są bardzo wartościowe i smaczne np. z pigwy, fig, jarzebiny, dyni.
  5. Jeśli owoce pochodzą z nieznanego źródła i nie mamy pewności, czy były pryskane, zawsze należy je obrać ze skórki.
  6. Dżemy można doprawiać różnymi przyprawami, wanilią, cynamonem, kardamonem, imbirem, anyżkiem, koprem włoskim, lawendą,
  7. Im dłużej, dusimy owoce, tym otrzymamy gęstszą konsystencję dżemu.

Spróbuj również

  • A gdzie zdobyć rokitnik? Zainteresowało mnie wino z rokitnika na festiwalu w Grucznie, ale nie wiedziałam nawet, jak wygląda. Gdzie go dostanę?:D Pewnie rośnie sobie gdzieś, ale akurat nie w mojej okolicy. Pozdrawiam:)

  • wyglądają zachwycająco , takie dżemy bez cukru są zupełnie inne w smaku jak ter z cukrem
    Ja od siebie polecę dwa jakie ostatnio robiłam
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/09/dzis-kreatywnie-czyli-dwa-dzemy.html
    i taki klasyk co robię co roku , jest rewelacyjny
    Dżem skandynawski

    Nie wiem czemu taka nazwa ,a dżem pyszny i w mojej wersji bez cukru
    1 kg jabłek
    1 kg śliwek
    1kg gruszek

    Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać odrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć
    i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec
    Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych
    Nałożyć do słoików i pasteryzować z 20-25 minut

    Oczywiście smak zależy od owoców z tych letnich jest bardziej kwaskowy ,a z jesiennych bardziej mięsisty ,słodszy

  • Nieśka, niestety raczej nie da się go kupić. Musisz go gdzieś wyszukać i sobie nazbierać, ponoć lubi rosnąć na skarpach. A owoce są niezwykłe (ale specyficzne: gorzkawo-kwaśne) – mają moc witamin, zwł. C (i to wyjątkowo nie ginącej w wysokiej temperaturze – taki wyjątek wśród roślin), no są po prostu super zdrowe. :-)

  • Po raz kolejny muszę powtórzyć, że cieszę się, iż znalazłam tego bloga ;) Akurat ostatnio zastanawiałam się, czy jest jakaś alternatywa dla dżemów i innych przetworów, co prawda domowych, ale niestety „tradycyjnie” bardzo słodzonych…Ostatnio też przyglądam się sprawie tzw. gotowych dań słoiczkowych dla dzieci. Moja córka co prawda wyrosła już z wieku niemowlęcego, ale zastanawiam się, tak na przyszłość ;), czy można w domu „wyprodukować” różnego rodzaju zdrowe zupy/deserki (takie domowe „gerbery”;) i przechowywać je przez dłuższy czas bez uszczerbku dla ich wartości odżywczych? Jeśli jest taka możliwość, to proszę o wskazówki na blogu, na co zwrócić uwagę przygotowując takie dania. Pozdrawiam :)

  • Hania, wątek o zdrowych przetworach jest np. tu:
    http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=477&postdays=0&postorder=asc&start=0

  • Magdalena

    Do margot: o kurczaki, gdzie ja to wszystko pomieszczę :) Gruszki, śliwki, jabłka kupione, biorę się do roboty, a co ;) Dzięki za fajne przepisy :-)

  • Magdalena

    Do Nieśki: na rokitnik trzeba się wybrać i go nazbierać :-)Dużo go w miastach, na osiedlach, w miejscach nasłonecznionych. kupić można sadzonki i zasadzić w ogrodzie :-) owoce będa w przyszłym roku.

  • Magdalena , mam nadzieję ,że posmakują
    Choć na Wegedzieciaku robiła je Gosia( Gosia robi takie przetwory ,że szok) i chwaliła wszystkie trzy :D

  • Dziękuję za linka ;)

  • Haniu
    znalazłam taki link
    http://honestfare.com/hungry-baby/

  • Beautiful blog and great photos!!!

  • Witam, mam pytanko. Czy tak przygotowane dżemy można długo przechowywać? Zależy mi, żeby dżemiki przetrwały przynajmniej pół roku, a nawet więcej. Obawiam się, że przez brak cukru nie można tego przechowywać tak długo jak standardowe dżemy, a z drugiej strony nie chcę dziecka przyzwyczajać do dużych ilości cukru, szczególnie, że jest jeszcze malutka.
    Pozdrawiam

  • Magdalena

    Agato, pół roku na pewno przetrwają. U mnie przynajmniej przetrwały :-) Ważne, żeby je dobrze zawekować.

  • próbowałam zrobić dżem z pigwowca, właśnie bez cukru i… chyba za dużo z owoców wyparowało. co można dodać zamiast cukru, może żelatynę, czy jakiś inny zagęszczacz, żeby cokolwiek pozostało z owoców?? ogień nie był zbyt duży, jestem jeszcze zielona w kuchni, proszę o radę.

  • z jarzębiny takiej zwykłej mozna robic dżem?? a czy ten rokitnik mozna zrobic z jabłkiem??

  • Monika

    Hej:)
    A można zrobić dżem truskawkowy bez cukru????

  • leszek

    gruszki mają zły smak w przetworach ,lepiej zastąpić je jabłkami lub pigwą właściwą

  • Magdalena

    Moniko, można pewnie :-) Pozdrawiam

  • Andrzej

    Rokitnik ładnie się rozrasta- gdy straci się nad nim kontrolę opanuje całą działkę – ogród -(odrosty korzeniowe) – Tak szybko nie owocuje- dopiero po 3-4 latach-
    a do tego trzeba wybrać odmiany żeńską i męską -Szybciej doczekamy się owoców -gdy przeniesiemy dużą sadzonkę -Chociaż najlepszy jest podobnież Syberyjski –
    Wada-to ma dużo kolców – i trudno zrywać bo owoce pryskają w palcach -Gdy z owoców wycisnąć sok to na wierzchu tworzy się warstwa oleju – Na surowo ogromnie kwaśny – może bardziej niż cytryna-Pozdrawiam Serdecznie

  • Andrzej

    Rokitnik ciekawie by smakował z malinami lub ze śliwkami – czy można go połączyć z żurawinami?Robiliśmy już z jabłkami – i z gruszkami – z tym że nie w formie przecieru -ale jabłka i gruszki -w cząstkach owoców – przecier mógłby być lepszy –

  • Najlepiej rokitnik łączyć z czymś słodkim, żeby zrównoważyć jego kwaśny smak. Zachęcam do eksmerymentów :-)

  • Andrzej

    Czy rokitnik można połączyć z żurawinami?
    czy można dodać jakiś ziół mięta-bazylia-lub inne?
    Czy takie dodatki są niestosowne?bo może zdominują swoim smakiem smak rokitnika-Pozdrawiam Serdecznie –

  • Andrzeju, z żurawiną chyba nie bardzo, bo też jest kwaśna jak rokitnik. Jesli chodzi o zioła to nie wiem, nie robiłam rokitnika z żadnymi ziołami nigdy.

  • Oliwia Le

    Moja babcia najpierw mrozi aronię a dopiero potem ją przerabia :) w ten sposób pozbywa się goryczki. Dlatego powinno się ją zbierać po pierwszych przymrozkach. Ale widząc aronię za oknem trzeba było zrobic to dużo wcześniej :) także najpierw hop do zamrażarki :)
    Ach i babcia nie dała sie przekonać ze da sie aronię zrobic bez cukru wiec moze ja spróbuje ;)
    Polecam tez czarny bez na przetwory zapach i smak jest oszałamiający – babciny jest mistrzowski <3 tylko szkoda ze jest w nim cukier

  • O mrożeniu aroni też już kiedyś faktycznie słyszałam. A wiesz, że bzu to nie jadłam chyba nigdy, muszę to nadrobić :-)

  • Oliwia Le

    Muszę się poprawić :) dopytałam się mamy i powiedziała, ze przemrożenie nie likwiduje goryczki, ale ją zmniejsza :)

  • Oliwia Le

    A czy te liście mogą byc już jesienne czyli żółte? :p
    A czarny bez ze wszystkich słodkich przetworów najbardziej podbił moje serce. Niestety w tym roku przez suszę nie udało nam się go zebrać (w przyszłym roku poszukamy jakiś wilgotnych rejonów :))Ale może jakimś cudem został chociaż jeden z zeszłego roku <3

  • Oliwia Le

    Kurczę odlalam sok, ale to wlasnie sok jest najsłodszy a dżem cierpki. Moze jednak dodać ten sok?

  • Oliwia Le

    Albo dodać daktyle?

  • Dodałabym daktyli, albo syropu daktylowego.

  • Oliwia Le

    Sok wrócil i dodałam daktyle :) wyszło przepyszne :)

  • Super. Dobra wiadomość :-)