Tarta bez pieczenia z budyniem jaglanym i owocami

Idealna tarta na letni weekend. Nie wymagający pieczenia kokosowo-daktylowy spód, waniliowy budyń jaglany i masa orzeźwiających, sezonowych owoców to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Uwielbiamy to ciasto. Gdy tylko pojawia się na stole, szybko znika. Zostają tylko puste talerzyki i brudne buźki.  Na gościach też zawsze robi wrażenie – O matko, jakie to dobre. Dasz przepis ? Jest już na blogu ?

Cóż, nie można mu się oprzeć, bo jest po prostu przepyszne. Kaloryczne – to fakt, ale za to nie są to puste kalorie, ale całkiem sporo błonnika, witamin i minerałów.

Zróbcie koniecznie.

tarta_duet

 

 

Tarta bez pieczenia z budyniem jaglanym i owocami

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód:
  • 1,5 szklanki daktyli świeże lub suszone (trzeba je wcześniej namoczyć, aby zmiękły),
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki karobu lub kakao,
  • szczypta soli.
  • Masa:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
  • 2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub makadamia,
  • 3-4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki ksylitolu (lub więcej).
  • Świeże owoce sezonowe np. maliny, poziomki, wiśnie, czereśnie, jagody

Przygotowanie

1

Spód:

2

Do robota kuchennego włożyć wiórki kokosowe, kakao lub karob i zmiksować na drobny piasek.

3

Następnie dodać daktyle ( jeśli są suche najpierw namocz je przez 10-15 minut w gorącej wodzie, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać) i miksować do uzyskania kleistej masy.

4

Gotową masę rozprowadzić na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) starannie, mocno dociskając ją do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód z wysokim brzegiem.

5

Formę włożyć do zamrażalnika, a w tym czasie przygotować budyń jaglany.

6

Masa budyniowa:

7

Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.

8

Kaszę wrzucić do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie mleko, około 20 minut.

9

Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców, ksylitol, sok z cytryny i wanilię. Całość zmiksować na gładki budyń.

10

Z zamrażalnika wyjąć daktylowo-kokosowy spód, wylać na niego przygotowany budyń, a na wierzchu ułożyć ulubione sezonowe owoce.

11

Gotową tartę odstawić do zastygnięcia i schłodzić w lodówce jeszcze przez 2 godziny.

Spróbuj również

  • Ola

    Rozumiem, że cukier zamiast ksylitolu się nie sprawdzi? :)

  • Magda Gembacka

    Sprawdzi. Możesz spokojnie zamienić :-)

  • idealna to chyba mało powiedziane! mam ochotę jak najszybciej ją zrobić i… zjeść <3

  • Karola

    A czym mozna zastapic maslo z orzechow? Nie zdobede dzisiaj, a tylko tego jednego skladnika mi brakuje.. Olej kokosowy moze?

  • Magda Gembacka

    Można pominć, lub dodać łyżkę orzechów nerkowca wcześniej namoczonych. Pozdrawiam.

  • Magda Gembacka

    :) To do dzieła :)

  • Karola

    Ja juz zrobilam (za pozno przeczytalam odpowiedz – jednak dodalam mala lyzeczke oleju kokosowego plus zmiksowalam troche orzechow laskowych i wloskich :)) i sie chlodzi w lodowce.. Nie moge sie doczekac, az sprobuje! Pozdrawiam

  • Aga

    Zrobiłam i wyszło pysznie – konsystencja tylko trochę zbyt kleista (przy krojeniu i nakładaniu rozpadało się) Dodam, że w spodzie zamieniłam wiórki kokosowe na mak niemielony, bo wiórek nie miałam, a w masie jaglanej ksylitol na 1,5 banana (unikam słodzików) i nie dodałam masła z nerkowców. Czy brak wiórek i banan mogły ‚popsuć’ konsystencję tarty? Chciałabym ją jeszcze powtórzyć, z większym sukcesem :)

  • Magda Gembacka

    To koniecznie daj znać, jakie efekty :)

  • Magda Gembacka

    Spód się rozpadł i masa jaglana ? Zmiana składników mogła mieć wpływ na taki efekt. Ważne jest również odpowiednie ugotowanie kaszy – mleko musi się całkowicie wchłonąć. A jeśli chodzi o spód to daktyle nie mogą być zbyt miękkie.

  • Karola

    Zarabista!!! Tamta zostala pochlonieta w calosci w pol dnia. Zaraz robie kolejna! Najlepszy przepis ever! :)

  • Magda Gembacka

    Super! Cieszę się !

  • O kurczę, ale fajny przepis :) Aż mnie kusi, żeby spróbować, muszę tylko dokupić daktyli, bo widzę, że się kończą :)

  • Magda Gembacka

    Dzięki. Zrób koniecznie i daj znać jak wyszło :-) Pozdrawiam

  • Marta

    Czy kaszę można ugotować w wodzie? Czy mleko konieczne?

  • Tak, mozna ugotować w wodzie :)