Szarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną i migdałami

W Walentynki mam dla was przepis na pyszne ciacho. Pewnie nie zdążycie przygotować go dzisiaj, ale w weekend ? Zróbcie koniecznie.

Ciasto jest wyborne. Do tego bez cukru i glutenu. Proste do przygotowania i nie wymaga użycia piekarnika. Nie jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie słodsze łakocie, dodajcie do niego po prostu więcej ksylitolu.

A z okazji Walentynek życzę wam MIŁOŚCI na codzień. MIŁOŚCI do siebie i innych. MIŁOŚCI w małych gestach, w rozmowie, w bliskości, we wzajemniej trosce, w uważności, w trudnych sytuacjach.

O MIŁOŚĆ trzeba dbać, pielęgnować jak ogród, a wtedy będzie kwitła. Nie jest to proste, nie zawsze możliwe, ale warto się starać.

Buziaki.

Szarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną i migdałami

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód:
  • 1 1/3 szklanki płatków jaglanych
  • 2/3 szklanki płatków migdałowych (60 g)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki daktyli suszonych (200g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • Nadzienie:
  • 6 jabłek (1050 g)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1,5 łyżeczki agaru + 3 łyżki wody
  • Wierzch:
  • Tłuste mleko kokosowe schłodzone w lodówce przez minimum 24 h
  • 3 łyzki ksylitolu
  • lekko podprażone płatki migdałowe ok. 50 g

Przygotowanie

1

Daktyle włożyć do miski i zalać gorącą wodą, odstawić na 5 - 10 minut aż zmiękną.

2

Płatki jaglane i migdałowe zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odcedzone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm) i za pomocą rąk rozprowadzić je równomiernie na całej powierzchni, dociskając do dna i formując wyższe brzegi.

3

Tak przygotowany spód wstawić do lodówki. A w tym czasie przygotować nadzienie.

4

Jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do garnka, dodać cynamon, ksylitol i wymieszać.

5

Garnek postawić na ogień, dodać dwie łyżki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka są już miękkie, a część z nich się rozpadła, należy dodać do nich agar rozmieszany wcześniej z 3 łyżkami zimnej wody.

6

Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 1 minuty. Następnie tak przygotowane jabłka przełożyć na spód ciasta, równomiernie rozprowadzić i zostawić do ostygnięcia.

7

Mleko kokosowe schłodzone przez minimum 24 h w lodówce wyjąć z puszki (bez wody) i ubić na śmietanę, dosłodzić do smaku 3 łyżkami ksylitolu i jeszcze raz wymieszać.

8

Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Jej wierzch posypać lekko podprażonymi migdałami.

9

Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

 

Spróbuj również

  • margot

    ale szarlotka , muszę zrobić :)

  • Zrób. I daj znać czy smakowała :-)

  • Ela

    bardzo fajny przepis… ale, czy jest olej kokosowy tłoczonego na zimno bez zapachu? tylko olej rafinowany jest bez zapachu, chyba, że się mylę :)
    pozdrawiam,

  • Masz rację. Pomyliło mi się :) Już zmieniam.

  • Masz rację z tym olejem. Pomyliło mi się. Już poprawiam. Dzięki za czujność :-)

  • Jud

    Pyszny spod i do tego ta śmietanka kokosowa na wierzchu… same pyszności :)

  • Dziękuję :-)

  • margot

    dam , miała być na niedziele ale jakoś nic nie piekłam i nie robiłam słodkiego :)

  • Okej :-)