Sos warzywny ze świeżych pomidorów, papryki i cukinii

Łagodny, lekko słodki, z paprykową nutą. Świetny do makaronu, kaszy, czy ryżu.

Oto jeden z naszych ulubionych sosów warzywnych, który po raz pierwszy zrobił Kacprowy Tata i od tamtej pory gości u nas często, zwykle z razowym makaronem. Jest pyszny, bardzo prosty i szybki do przygotowania. Musicie koniecznie spróbować :-)

sos

Sos warzywny z pomidorami, papryką i cukinię
(sos na 2-3 porcje)

Składniki:
4 średnie pomidory np. malinowe,
1 czerwona papryka,
1 mała cukinia (zielona lub żółta),
1 średnia cebula,
1-2 ząbki czosnku,
sól.

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować je na gładki sos, do smaku doprawić solą. W wersji dla dorosłych można dodać nieco chilli. Podawać z makaronem razowym, komosą ryżową, brązowym ryżem czy z kaszą.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bez soli po 10 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc

Spróbuj również

14 Komentarze

  • Odpowiedz
    Mama Pisze
    Wrzesień 2, 2013 at 08:28

    Witaj, od niedawna przyglądam się Twoim przepisom i jestem zachwycona! Obecnie na etapie miksowania kaszy jaglanej z jabłkiem:) Dzisiejszy sos jest boski w swej prostocie i już dziś go zjem! Pozdrawiam ciepło!

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Wrzesień 3, 2013 at 13:13

      Mama Pisze, dziękuję i cieszę się niezmiernie, że blog się podoba :-) Również pozdrawiam ciepło :-)

  • Odpowiedz
    eseska
    Wrzesień 2, 2013 at 12:28

    Witam! super przepisy/ Mam pytanie czy ten sos nadaje się do słoików na zime?

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Wrzesień 3, 2013 at 13:11

      Eseska, myślę, że spokojnie można, trzeba tylko go zapasteryzować :-)

  • Odpowiedz
    Joanna
    Wrzesień 27, 2013 at 14:10

    Pani Magdo. Śledzę Pani blog już od prawie dwóch lat. Nie jestem wegetarianką, mój dwuletni synek chętnie je mięso, jednak Pani dania często goszczą na naszym stole. Przyznam, że dzięki temu blogowi świadomie przygotowuję posiłki dla mojej rodziny. Niektóre przepisy przypadają do gustu moim mężczyznom inne mniej, ale ciągle próbujemy nowych dań. Dzięki temu mój syn od małego chętnie zjada wszystkie kasze, uwielbia owsiankę w wielu wariantach smakowych. Dzięki Pani blogowi sama wymyślam nowe dania a gotowanie stało się przyjemniejsze. Czekam na więcej przepisów i pozdrawiam.

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Wrzesień 27, 2013 at 14:58

      Asiu, bardzo się cieszę i jest mi niezmiernie miło czytając takie słowa. To bardzo motywuje do dalszego blogowania. Już niebawem wracam z nowymi przepisami :-) Pozdrawiam ciepło.

  • Odpowiedz
    Basia
    Październik 17, 2013 at 20:11

    Mimo,że wszyscy lubimy warzywa (a dzieci szczególnie), to nie posmakował nam ten sos. Jest bardzo mdły, nawet po przyprawieniu. Szkoda, bo wyglądał i zapowiadał się smakowicie :(

  • Odpowiedz
    sanki piccolino
    Listopad 29, 2013 at 01:26

    Nasze dzieciaki uwielbiają takie sosy. Ważne żeby były jakieś fajne kluski :). Można w ten sposób przemycić trochę witamin.

  • Odpowiedz
    ewka
    Lipiec 4, 2014 at 12:31

    właśnie zabieram sie za ten sos
    czy cukinie uzć w całości czy wydrążyć środek?

    • Odpowiedz
      Magda
      Lipiec 4, 2014 at 13:16

      Ewo, jeśli cukinie mają dużo pestek w środku to można się ich pozbyć :-)

  • Odpowiedz
    Natalia
    Lipiec 22, 2014 at 18:31

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Zrobiłam pierwszy raz i od razu sukces! Wcinaliśmy wszyscy z zadowoleniem, smakowało pysznie a mi serce rośnie na myśl, że tyle zdrowych warzyw zajadała moja wybredna córcia :)))

    • Odpowiedz
      Magda
      Lipiec 23, 2014 at 10:08

      Natalio, cieszę się, że Wam smakował :-) Pozdrawiam serdecznie

  • Odpowiedz
    Annc // Fastfood dla dziecka.
    Marzec 1, 2015 at 01:31

    […] na sos znajdziecie dokładnie tu. Można podawać z ryżem, makaronem lub […]

  • Dodaj swój komentarz