Sałatka różowego grejpfruta, roszponki i jabłka

Owoce wraz z  zielonymi liśćmi lubię konsumować nie tylko w postaci koktajli, ale również w formie prostych sałatek. Takie danie przygotowuję sobie często na drugie śniadanie. Oto przepis na prostą sałatkę z różowym grejpfrutem, którą ostatnio jem najczęściej.

Uwielbiam różowe grejpfruty. Często piję z nich sok albo jem w sałatkach z różnymi dodatkami. Dzisiaj różowy grejpfrut występuje w towarzystwie zielonej roszponki, jabłka i orzechów włoskich. Sałatkę można wzbogacić również o pokrojone w kostkę awokado – będzie wtedy bardziej sycąca.

Danie bez dodatku orzechów, awokado i dressingu można jeść podczas postu dr. Dąbrowskiej.

 

Sałatka z różowrgo grejpfruta, roszponki i jabłka

Drukuj przepis
Porcje: 1

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1/2 dużego grejpfruta lub 1 mniejszy (1 szklanka pokrojonych kawałków)
  • 1 szklanka roszponki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1-2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • dressing: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny lub octu jabłkowego

Przygotowanie

1

Grejprfuta obrać ze skórki, pozbawić gorzkich błonek i pokroić w drobne kawałki

2

Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę i pokropić sokiem z cytryny

3

Wszystkie składniki włożyć do dużej miski.

4

Z oliwę wymieszać z octem lub sokiem z cytryny i wlać go miski. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą. Posypać orzechami włoskimi.

Notatki

Zamiast orzechów włoskich można dodać inne ulubione orzechy lub nasiona.
Roszponkę można zamienić na dowolną sałatę, kapustę bok choy, jarmuż ect.

Spróbuj również