Sałatka z jarmużu, kaszy bulgur, papryki i dyni

Bardzo lubię wszelkie sałatki z jarmużem. Aby zmiękczyć jego liście, po prostu lekko go blanszowałam albo podsmażałam, aż do momentu gdy poznałam inny kulinarny trik, dzięki któremu jarmuż staje się miękki i delikatny – idealny do sałatek. Okazuje się, że ten oto król warzyw jest bardzo wrażliwy na dotyk dłoni, uwielbia masaże.

Pod wpływem ściskania, ugniatania i masowania struktura jarmużu zmienia się na miękką i bardziej subtelną. Taka metoda  bardzo mi się spodobała i stosuję teraz ją najczęściej.

Jak wykonać jarmużowy masaż ?

  1. Wystarczy potargać jarmuż na mniejsze części pozbywając się jednocześnie twardych, grubych nerwów.
  2. Następnie należy skropić go sokiem z cytryny, dodać trochę oliwy z oliwek i za pomocą czystych dłoni ugniatać go, masować i ściskać  przez dobre 5 minut. Gotowe.
  3. Tak przygotowany jarmuż można dodawać do różnych sałatek.

Dzisiaj przedstawiam Wam jedną z nich.  Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak jak mi.

Przy okazji pamiętajcie, że jarmuż obok brokułów, kapusty chińskiej bok choy, kapusty i liści rzepy charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia i niską zawartością kwasu szczawiowego*, dzięki czemu jest dobrym źródłem wapnia pochodzenia roślinnego. W 100 g jarmużu znajduje się około 205 mg wapnia (1 szklanka to około 67 g posiekanego jarmużu). Wapń z jarmużu przyswaja się w  59 % ,  z mleka  tylko w 32 % **.

Inne składniki, które zawiera jarmuż to: żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina K, witamina C, kwas foliowy, błonnik, karetenoidy, sulforafan, izoticyjany, chlorofil. Jest to roślina o silnym dzialaniu przeciwzapalnym i antynowotworowym.

Natomiast kasza bulgur, która występuje w dzisiejszej sałatce to bardzo stara kasza glutenowa, znana głównie w kuchni arabskiej. Jest źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6, ma niski indeks glikemiczny.

* Jestem mamą jestem wegetarianką, str. 130, Roman Pawlak,
** Zdrowe dzieciaki, str. 61, dr Joel Fuhrman

jarmuz

 

Składniki

  • 1-2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • 1-2 szklanki posiekanego i wymasowanego jarmużu
  • 1 łyżeczka lub więcej ziół prowansalskich
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • orzechy włoskie lub laskowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać paprykę i dynię, wymieszać i chwilę podsmażyć, tak aby warzywa zarumieniły się i były jeszcze lekko chrupkie.

2

Następnie dodać bulgur, doprawić ziołami prowansalskimi, cynamonem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3

Chwilę podusić i zdjąć z ognia. Wymieszać z jarmużem i posiekanymi orzechami. Podawać na ciepło lub zimno.

salatkazjarmuzu

Spróbuj również

  • Kasia

    Sałatka jest przepyszna

  • Kasiu, cieszę się, że Ci smakowała :-)