Zielona sałatka z grillowanymi szparagami

Gdy dni są coraz dłuższe i cieplejsze, a na straganach pojawiają się młode warzywa, mam coraz większą ochotę na proste, lekkie i chrupiące dania. Teraz w mojej kuchni rządzą szparagi zatem zapraszam Was dzisiaj na sałatkę z ich udziałem.

Sałatka jest bardzo prosta. Fajnie współgrają w niej różne smaki . Aby była bardziej sycąca można ją wzbogacić o strączki np. ciecierzycę, komosę ryżową lub kaszę. Proporcje poszczególnych składników są w zasadzie dowolne. Eksperymentujcie i twórzcie własne wersje.

szparagowa_salatka2

Sałatka z grillowanymi szparagami

Drukuj przepis
Porcje: 2-3 porcje

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów (nie za grubych)
  • 2 szklanki świeżego szpinaku baby
  • garść rukoli
  • awokado
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 -1 jabłko lub mango
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • lekko podprażone pestki dyni
  • oliwa

Przygotowanie

1

Szparagi dokładnie umyć, wypłukać i odłamać zdrewniałe końce. Włożyć do miski, wlać nieco oliwy, zmiażdżony ząbek czosnku,prawić solą i pieprzem, wymieszać. Odstawić na 15- 30 minut.

2

Po tym czasie szparagi ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5-7 minut , co jakiś czas obracając szparagi, aby przyrumieniły się lekko z każdej strony (szparagi mają być chrupiące i intensywnie zielone).

3

Szpinak i rukolę wymieszać w misce z pokrojoną rzodkiewką, awokado i pokrojonym jabłkiem (lub mango), na wierzch ułożyć szparagi, całość skropić obficie sokiem z cytryny, posypać je posiekanym koperkiem, pestkami dyni.

szparagowa_salatka1

Spróbuj również

  • Piękne zdjęcia!

  • Dzięki Kasiu. Cieszę się, że Ci się podobają :-) Pozdrawiam