Rozpustne czekoladki daktylowo – orzechowe

Dziś tłusty czwartek. Pewnie jesteście już po nie jednym pączku, co ? :) My za pączkami nie przepadamy. Zdecydowanie wolimy czekoladę, dlatego dzisiaj królują u nas czekoladki daktylowo-orzechowe.

Polecam je również na Walentynki, albo inną okazję. Jeśli lubicie czekoladowo-orzechowe łakocie tak jak my, ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu.

Skład czekoladek można modyfikować. Orzechy laskowe w części lub w całości zastąpić migdałami lub innymi orzechami. Można dodać nieco zmielonej kawy lub szczyptę chilli. Każda wersja smakuje wybornie.

Spróbujcie koniecznie.

czekoladki1

Czekoladki orzechowo-daktylowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka orzechów laskowych podprażonych i obranych z łupinek*
  • 1,5 szklanki miękkich daktyli 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 skórki z otartej pomarańczy (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Do robota kuchennego włożyć orzechy i zmiksować na drobny piasek. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na kleistą masę.

2

Następnie uformować czekoladki o dowolnych kształtach, zanurzyć je w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie i położyć na talerzu lub kratce.

3

Zaczekać, aż czekolada zastygnie. Gotowe czekoladki wstawić do lodówki.

Notatki

* Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc jedną warstwę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piec około 15 – 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają, a orzechy lekko się podprażą. Następnie wyjąć orzechy z piekarnika, wystudzić i obrać ze skórek za pomocą ściereczki (orzechy położyć na jednej części ściereczki, przykryć je drugą częścią, położyć na niej dłonie i trzeć do momentu, aż większość łupinek odpadnie).

Spróbuj również