Roślinny twarożek z migdałów

To klasyk w kuchni roślinnej. Jest banalnie prosty do zrobienia i naprawdę pyszny. Wystarczą w zasadzie tylko dwa składniki i mamy gotowe śniadanie.

Wiem, że czytelnikami bloga są osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią roślinną, dlatego z myślą o nich, będą pojawiały się tu również podstawowe przepisy wegańskie, dobrze znane tym bardziej zaawansowanym :-)

Dzisiaj przepis na twarożek z migdałów, czyli nic innego jak migdały zmiksowane z dodatkiem soku z kiszonych ogórków. To naprawdę genialne połączenie i chapeau bas dla osoby, która wpadła na ten pomysł.

Taki roślinny twarożek bogaty jest w: białko, zdrowe tłuszcze nienasycone, potas, magnez, żelazo, wapń i mangan, witaminę E, B2, B3, błonnik oraz bakterie kwasu mlekowego.

Kiedyś przygotowałam taki serek wraz z Maćkiem Miecznikowskim będąc gościem w programie Dzień Dobry TVN. Twarożek zrobił tam furorę, wszystkim bardzo smakował.  Zatem mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
twarozekzmigdalow1

 

Twarożek z migdałów ( na podstawie tego przepisu)

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • sok z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć na noc w wodzie.

2

Na drugi dzień obrać je ze skórki i zmiksować z dodatkiem soku z kiszonych ogórków.

3

Doprawić solą, pieprzem, wzbogacić o ulubione dodatki np. szczypiorek, rzodkiewkę, świeżego ogórka, czosnek, kiełki ect.

4

Podawać na świeżym razowym chlebku na zakwasie.

Notatki

Migdały w części lub w całości można zastąpić orzechami nerkowca.

Spróbuj również

  • Marzena

    Nie rozumiem dlaczego nie widzę wpisów z lutego, jak wchodzę bezpośrednio na Am mniam. Muszę wejść w jakiś przepis i dopiero stamtąd w archiwum wybieram luty 2015 :(

  • Magda Gembacka

    Marzeno, spróbuj przeładować stronę CTRL + R lub F5 chyba że masz Maca to wtedy naciskasz jabłko +R. Po tym zabiegu powinno być wszystko okej. Pozdrawiam.

  • Marzena

    Jest!! Udało się, dziękuję :) Gdyby nie FB myślałabym, że nie ma nowych nowych wpisów, a na stronie ich nie było. Teraz już będę wiedziała jak sobie poradzić. Razem z moją córcią pozdrawiamy i dziękujemy za wspaniałe przepisy :)

  • ja akurat robiłam na razie twarożek z nerkowców, ale ten z migdałów też na pewno wypróbuję :)

  • Magda Gembacka

    Wypróbuj. Są bardzo podobne do siebie smakowo.

  • Magda Gembacka

    Super, cieszę się, że jest okej i miło mi, że gotujecie z ammniam :-) Pozdrawiam również :-)

  • A ile ten wody powinno być tak mniej więcej? Pierwszy raz o czym takim słyszę, ostatnio zaczęłam eksperymenty w kuchni, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

  • Magda Gembacka

    Olu, kilka łyżek, 2-5. Wszystko zależy jaką chcesz mieć konsystencję serka. Zaczniej od dwócha, a potem możesz dodać jeśli będzie to konieczne. Pozdrawiam.