Wyśmienita raw gryczanka z duszonymi gruszkami i pestkami granatu

Jeśli nie lubicie kaszy gryczanej,  może taki sposób  jej podania – bez gotowania, na słodko – przekona  Was do niej ? Oto gryczanka z czekoladową nutą i w towarzystwie owoców poleca się na śniadanie.

A kto powiedział, że kaszę trzeba jeść zawsze ugotowaną ? Nie trzeba. Można ją po prostu namoczyć na kilka godzin (co uczyni ją lepiej strawną), a potem wypłukać, zmiksować  z kilkoma składnikami, dodać ulubione owoce  i mamy gotowe pyszne śniadanie.

Nasza ulubiona wersja to gryczanka z dodatkiem ciepłych, duszonych gruszek lub jabłek, którą dzisiaj Wam prezentuję. Jest pyszna. Kacper i Karolina za nią przepadają. Gdy tylko pojawi się u nas na śniadanie, znika w mgnieniu oka, pozostają tylko puste miseczki.

Am mniam!

gryczanka1

 

Raw gryczanka z duszonymi gruszkami i pestkami granatu

Drukuj przepis
Porcje: 3-4

Składniki

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 banana
  • 2-3 łyżki karobu
  • 3/4 szklanki ulubionego mleka roślinnego
  • daktyle, rodzynki, syrop daktylowy lub klonowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki kardamonu, lub więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub więcej do smaku
  • szczypta soli
  • Dodatki: lekko podduszone lub grillowane gruszki lub jabłka, pestki granatu

Przygotowanie

1

Kasze gryczaną wraz z orzechami włoskimi namoczyć na noc w wodzie.

2

Rano wodę wylać, a kaszę i orzechy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą (kasza będzie pokryta śluzem, którego trzeba się pozbyć), a następnie wrzucić do blendera wraz z bananem, karobem, mlekiem roślinnym, przyprawami i zmiksować na gładko.

3

Dosłodzić do smaku daktylami, rodzynkami lub syropem klonowym.

4

Następnie masę przelać do miseczek lub szklaneczek, na wierzchu poukładać podduszone gruszki ( ciepłe lub zimne) i pestki granatu. Od razu pałaszować.

gryczanka2a

 

Spróbuj również