Pyszna sałatka z duszonej czerwonej kapusty

Przepisów na surówki i sałatki nigdy nie za wiele, bo przecież to bardzo ważny element zdrowego posiłku.  Dlatego dzisiaj  mam dla Was  przepis na sałatkę właśnie. 

To prosta sałatka z duszonej czerwonej kapusty z dodatkiem suszonych pomidorów, natki i dresingu na bazie sosu sojowego, octu balsamicznego i syropu klonowego. Jest pyszna ! Uwielbiam ją. I robię ostatnio bardzo często. Spróbujcie koniecznie.

salatkazczerwonejkapusty1

Sałatka z duszonej czerwonej kapusty

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 g czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w wodzie lub odciśniętych z oliwy)
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

1

Czerwoną kapustę cieńko poszatkować, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.

2

W międzyczasie obrać, pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.

3

Następnie ugotowaną kapustę odcedzić (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włożyć z powrotem do garnka. Dodać do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki.

4

Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszać razem w małej miseczce i przelać do kapusty. Całość wymieszać.

5

Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Notatki

Bez oliwy (oleju) i suropu klonowego sałatkę można jeść na poście Dr Ewy Dąbrowskiej

salatkazczerwonejkapusty2

Spróbuj również

  • Milena

    Hej Madziu, pisze w sprawie przepisu na tort ‚a la sernik z dynia’ który jeszcze wczoraj był na Twoim blogu. Czy coś sie stalo czy celowo usunęłas przepis bo nie ukrywam, że się przestaraszylam. Chciałabym go przygotować w weekend nas urodziny córki. Jednak bez przepisu będzie ciężko….:(

  • margot

    Juz dla samego koloru lubię te sałatkę

  • Dzięki Alu :-)

  • Cześć MIlena. Już jest :-) Pozdrawiam.

  • Marta Liczmańska

    Witaj Magdo,
    Sałatka dzisiaj zagości na naszym rodzinnym stole, na pewno będzie taka pyszna jak wygląda :)
    Mam do Ciebie pytanie odnośnie wyszukiwarki na blogu, nie mogę jej znaleźć, a przyznam, że systematycznie korzystam z Twojej strony i jest to dla mnie duże ułatwienie … pomożesz?

  • Cześć Marto. Super. Bardzo się cieszę :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Jeśli chodzi o wyszukiwarkę, zgłosiłam już problem do mojego technicznego opiekuna bloga. Mam nadzieję, że jak najszybciej rozwiąże ten problem. Pozdrawiam.

  • Marta Liczmańska

    O taak niebo w gębie! Pyszota :))
    Super w takim razie czekam z niecierpliwością ;)

  • Wyszukiwarka już jest :-)

  • Magdo kochana, jako dodatek do czego najlepiej ją przygotować? Do dań z kaszy, ziemniaków? :)

  • Dokładnie Diano. Ta kapusta pasuje do dań z dodatkiem kasz, do ziemniaków, klusek śląskich ect. :-)

  • Jako Ślązaczka z krwi i kości, uśmiechnęłam się na myśl o kluskach :D

    Jutro ci prawda klusek nie będzie, ale jakaś kasza z pewnością się znajdzie :)

    Dziękuję!

  • Nie ma za co :-) A ja też jestem ze Śląska :-) Dokładnie z Gliwic :-)

  • Magda, wyszła obłędnie pyszna! :-) Dzisiaj kolejna porcja, bo muszę zużyć warzywa przed wyjazdem, a została mi jeszcze połówka kapuchy. Jutro pakujemy się w samolot i kierunek: Katowice! Czyli nie tak daleko od Gliwic :-))

  • Cieszę się, że znów trafiłam w Twoje smaki :-) Szczęśliwej podróży i udanego pobytu w Polsce :-) Pogoda niestety kiepska :(