Proste pierogi z soczewicą i pieczarkami

Wyobraźcie sobie, że po raz pierwszy w życiu zrobiłam pierogi z soczewicą. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam takich pierogów w domu – nie wiem czemu. Do tej pory kupowałam je od czasu do czasu, ale nigdy nie byłam do końca zadowolona z ich smaku. Zawsze coś mi  nie pasowało. Albo ciasto kiepskie, albo farsz bez smaku. Po kulinarnych eksperymentach kupne pierogi z soczewicą pójdą w zapomnienie. W końcu w naszym menu mamy lepszą, domową wersję.

Dumna jestem niesłychanie, bo pierogi zaakceptowali wszyscy – najmłodsza 2-letnia Karolcia, pierwszoklasista Kacper i tata. To nie lada wyzwanie zadowolić to towarztstwo, bo ostatnio jest coraz bardziej wybredne i wymagające.

Dzielę się z Wami  przepisem na te pierogi, mając nadzieję, że zasmakują i Wam :-) Jeśli je zrobicie, koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami :-)

pierogi_duet

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki razowej lub graham, drobno mielonej orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850),
  • 1,5 szklanki maki orkiszowej lub pszennej jasnej (typ 480),
  • gorąca woda.
  • Farsz:
  • 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • Około 15-20 niewielkich pieczarek
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 1 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Soczewicę ugotować do miękkości.

2

Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oliwie wraz z obranymi i pokrojonymi w plasterki kapeluszami i trzonkami pieczarek.

3

Następnie ugotowaną soczewicę połączyć z podsmażoną cebulką i pieczarkami, przyprawić kolendrą, solą i pieprzem.

4

Całość zmiksować blenderem, ale nie na zupełnie gładką masę.

5

Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.

6

Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.

7

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.

8

Podawać z podsmażoną cebulką. Można posypać je również posiekanymi orzechami i natką pietruszki.

Spróbuj również

  • nie umiem się doczekać lepienia świątecznych pierogów, a te są niczym przedsmak tego co w najbliższym czasie będzie :)

  • Gosia

    ojej to musi byc pyszne, na pewno wyprobuje i napisze:-))

  • Oj ja też nie. Dlatego już teraz lepię ;-)

  • Spróbuj i daj koniecznie znać czy smakowały
    :-)

  • Margot

    U mnie rodzina pierogożerna , a ja uwielbiam pierogi nie tylko jeść , ale i lepić :D Coś czuje ,że może to być hit w mojej rodzinie jak im takich nalepię i nagotuję, bo twoje Madziu tak apetycznie wyglądają

  • Dzięki Alu. U mnie też rodzina pierogożerna :-) Jak byś je zrobiła to daj znać czy smakowały :-)

  • Wyglądają bardzo smakowicie :) mam zamiar je zrobić dla mojego męża który pierogi uwielbia. Mam tylko pytanie czy nie trzeba moczyć soczewicy? W swojej kuchni używam głównie soczewicy czerwonej więc nie do końca wiem jak to jest z innymi kolorami? :)

  • Soczewicę można namoczyć na około 30 minut. Wtedy skroci to nieco czas gotowania :-) Pozdrawiam.

  • Monika Ka

    Chciałam zapytać jak jest z tymi pieczarkami. Dzieciom grzybów oczywiście się nie podaje, ale pieczarki są dużo delikatniejsze, ale czy można je tak wcześnie podawać? Mam 15 miesięcznego synka i jeszcze nigdy nie próbował pieczarek bo myślałam, że to za wcześnie. Pierogi wyglądają wspaniale :) na pewno niebawem je wypróbuję.

  • Moniko, pieczarki można podawać dzieciom po 12 m. ż. tak że możesz śmiało podać swojemu synkowi. Zacznij tylko od małych ilości i obserwuj jak zareaguje. Pozdrawiam

  • Monika Ka

    Dziękuję za odpowiedź. W takim razie spróbujemy wprowadzać pieczarki :) no i oboje będziemy mogli wypróbować przepis na pierogi :)

  • Super. Koniecznie daj znać czy Wam smakowały :-) Pozdrawiam.

  • zrobiłam i zjedliśmy wczoraj :) bardzo nam smakowało :) fajny przepis dla wegetarian którzy jednak trochę tęsknią za mięsem, bo chyba przez ten majeranek, wydawało nam się że jemy pierogi z mięsem :) pozostały farsz zjedliśmy z chlebem. poza tym duży plus za to, że farsz wyszedł na tyle suchy, że bez problemu kleiłam pierogi ( a cierpliwości do tego nie mam :) Polecam :)

  • Dziękuję za wspaniałą wiadomość. Cieszę się, że pierogi smakowały :-) Pozdrawiam serdecznie.

  • www.lepetitmimi.wordpress.com

    kurcze, świetny przepis! w życiu nie wpadłabym na taki pomysł na farsz :) od dawna obserwuję i podczytuję przymierzając się do tych przepisów.. nie jestem wege, jednak od jakiegoś czasu staram się trzymać jako taki balans w kuchni i doprowadzać do sytuacji w której w tygodniu jemy więcej dań bezmięsnych, niż tych z mięsem :)
    ale co do pierogów.. na razie zrobię chyba tylko farsz i użyję jako pasty na kanapki, bo niestety mój mąż jest bezglutenowy, a mnie przeraża zrobienie bezglutenowych pierogów…

  • Oanielska

    Z całą rodziną jesteśmy właśnie po tej pierogowej wyżerce. Smakowało wszystkim bez wyjątku! Ciasto i farsz niebo w gębie! Pozdrawiam Olga

  • Dzięki za wspaniałą informację :-) Pozdrawiam.

  • Nie mam niestety przepisu na pierogi bezglutenowe, ale w sieci łatwo je znajdziesz :-) Może warto spróbować :-)