Prosta letnia surówka z kapusty pekińskiej z orzechami

Na obiad czy kolację bez względu na to co jemy, zawsze podaję surówkę z różnych zielonych warzyw liściastych. Oto przepis na jedną z nich – bardzo prosty, ale właśnie tego typu surówki robię najczęściej.

To jedna z faworytek mojego sześciolatka. Gdy tylko pojawia się na stole znika błyskawicznie i zawsze jest prośba o dokładkę. Czasami modyfikuję ją dodając inny rodzaj kapusty, czy wzbogacając o dodatkowe warzywa np. rzodkiewkę. Z reguły nie dodaję do niej oleju, ale różne orzechy.

surowka-2

Prosta surówka z kapusty pekińskiej z orzechami

Drukuj przepis
Porcje: 4

Składniki

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej lub innej
  • 2 marchewki
  • pół kalarepy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
  • sól
  • garść posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub innych ulubionych
  • 1-2 łyżki oleju z orzechów laskowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do dużej miski.

2

Dodać kapustę, koperek, natkę, szczypiorek i olej (opcjonalnie) i wymieszać.

3

Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Posypać orzechami.

surowka3

Spróbuj również

  • Joanna

    Wspaniała ta surówka, dziś robiłam. Będzie jedną z moich ulubionych:)

  • Magda Gembacka

    Super. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam