Pomarańczowy krem z nerkowców

Czas na coś słodkiego. Oto cudowny, aksamitny krem pomarańczowy. Solo czy w duecie np. z ciastem marchewkowym smakuje wybornie.  

Do tego zdrowy, bez pustych kalorii, a z całą masą dobrodziejstw. Jest w nim m.in.: beta-karoten, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina C, K, żelazo, magnez, mangan, potas, miedź i cynk. Czego chcieć więcej :-)

krem_pomaranczowy

Krem pomarańczowy z nerkowców

(na podstawie tego przepisu,  nieco zmodyfikowany)

Składniki:
2 szklanki nerkowców,
3/4 niesiarkowanych daktyli,
sok z 3-4 słodkich pomarańczy,
skórka z jednej pomarańczy (najlepiej eko),
1-2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii,
szczypta soli.

Orzechy namoczyć w wodzie przez 2-3 godziny. Daktyle namoczyć w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie. Następnie do blendera lub malaksera włożyć nerkowce (bez wody), daktyle wraz z sokiem w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem. Podawać schłodzony.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Gęstość kremu należy regulować dodając mniej lub więcej soku pomarańczowego.
  2. Nerkowce można w części lub w całości zamienić na migdały (wtedy migdały należy moczyć około 8 godzin, a przed ich zmiksowaniem należy je obrać ze skórki) lub ugotowaną kaszę jaglaną.
  3. Ważne aby krem był gładki, bez grudek.

Danie dla maluszka po 12. r.ż. Z cynamonem po 10 m.ż. Bez przypraw po 7 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

Spróbuj również

  • Cudowny!!! <3

  • krem wygląda genialnie! uwielbiam nerkowce, więc wyobrażam sobie jak musi fantastycznie smakować :) do tego z tak smacznymi dodatkami nie może nie być dobry :)

  • Magda ,ale ty masz świetne te przepisy , 3 nowe przepisy ostatnie – wszystkie do zrobienia ,a chyba zacznę od tego kremu
    A ciasto marchewkowe u ciebie tez znajdę , co?

  • Magdalena

    Dzięki Ala. Cieszę się, że Ci się podobają i mam nadzieję, że również zasmakują :-) Mam wenę ostatnio, macierzyństwo daje mi powera :-)

  • Magdalena

    a i marchewkowe jest na blogu, ale pracuję jeszcze nad idealnym marchewkowym, może niedługo będzie na blogu :-)

  • Ela

    Nerkowce już wrzuciłyśmy do moczenia. Wczoraj była twoja galaretka tylko u nas malinowa. Pyszna!

  • Miło czytać o tej wenie i macierzyństwie :)
    A przepis poszukam ,ale nie pogardzę i tym nowym , jak takie pyszne :)

  • ewa

    Wygląda cudownie:))) ja już parę Twoich przepisów sprawdziłam i jestem zachwycona:))) koktajl szarlotkowy to cudo!
    Pozdrawiam serdecznie! dzięki za super przepisy:)

  • Ewelina

    Przepis na krem wyglada apetycznie, wlasnie robie w ramach slodkiego co nieco;-) Mam jednak dylemat, ile powinnam wziasc daktyli? W przepisie chodzi o 3-4 sztuki czy 3/4 szklanki? Mocze w soku 3/4 szkl, mam nadzieje, ze to wlasciwa miara! A wogole, super Magda ze wrocilas z przepisami! Pozdrawiam!

  • Magdalena

    Ewo, nie ma za co. Bardzo się cieszę, że gotujesz z Ammniam.

  • Magdalena

    Ewelina, trzeba wziąć 3/4 szklanki daktyli i zalać je sokiem z pomarańczy, tak aby sok pokrył je wszystkie. Życzę smacznego i pozdrawiam :-)

  • Madzia, najszybszy, najłatwiejszy i jeden z najpyszniejszych kremów, pychaaa
    Na razie był solo,ale kiedyś(wkrótce:D) zrobię go i twoje ciasto marchewkowe te co masz , no chyba, może nowe zamieścisz

  • Ojejku, coś wspaniałego! U ciebie zawsze wszystko jest tak pysznie wyglądające i zdrowe :)

  • Magdalena

    Kikimora, dzięki za miłe słowa :-)

  • Magdalena

    Nowe marchewkowe w trakcie eksperymentów. Jak będę wystarczająco zadowolona z niego na pewno wrzucę go na bloga.:-)

  • Juśka

    A czy blenderem do się zrobić taką aksamitną konsystencję? bo u mnie ciągle są małe grudki…

  • Da się, tylko wszystko zależy od tego jaki blender, o jakiej mocy. Im ma większą moc, tym krem jest bardziej aksamitny i krócej się go robi. Polecam Vitamix, ale niestety jest drogi albo blender o mocy 700 – 750 W np. Brauna

  • Pingback: Świąteczny budyń piernikowy | Ammniam()

  • muszę koniecznie spróbować a potem jak zasmakuje wykorzystać jako dodatek do różnych potraw :)

  • szmaragdowo

    Mam słaby blender i krem wychodzi mi lekko grudkowaty… Ale w smaku jest obłędny! :) Kocham go <3 i już się nie mogę doczekać kiedy dorobię się porządnego blendera :)

  • Cieszę się, że Ci smakuje :-) Pozdrawaim

  • Pingback: Wegański Sylwester - roślinne menu na grudniowe szaleństwo()