Pasta pistacjowo-porowa na kanapki

Pod koniec października Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC – International Agency for Research on Cancer), agenda Światowej Organizacji Zdrowia opublikowała raport [1], w którym klasyfikuje przetworzone mięso (wędliny, kiełbasy, parówki, bekon, pasztety) jako rakotwórcze. Eksperci szacują, że każde 50 g spożytego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Wiadomość ta wstrząsnęła opinią publiczną. A w myślach nie jednego Polaka pojawił się zamęt, niepokój i przerażenie. Bo co tu jeść ? Z czym jak nie z wędliną robić kanapki ? Czy do wyboru został tylko żółty ser ?

Miłośnicy kuchni roślinnej wiedzą dobrze, że możliwości jest mnóstwo. Kanapkowy świat nie kończy się przecież na szynce, krakowskiej suchej i żółtym serze. Bez tych produktów można żyć, a kanapki smakują jeszcze lepiej. Alternatywą dla wędlin i innych przetworów mięsnych mogą być różne pasty czy pasztety z warzyw, strączków, nasion i orzechów. Są nie tylko zdrowe, ale pyszne i nie sposób się nimi znudzić, bo kombinacji smakowych jest naprawdę nieograniczona ilość.

Na blogu znajdziecie całą masę past na kanapki. Wystarczy wejść tu [klik], a znajdziecie całkiem spory repertuar. A jeśli Wam mało to oto kolejny przepisy na pyszną dwuskładnikową pastę z pistacji i pora. Nasz ostatni hit. Zróbcie koniecznie.

pastapistajowa2

Pasta pistajowo-porowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 szklanki obranych pistacji
  • kawałek pora o dł.około 26 cm (część biała i zielona)
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1

Pistacje zalać wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły.

2

Pora pokroić w drobne części i poddusić do miękkości patelni na 1 łyżce oleju i 3-4 łyżkach wody.

3

Z pistacji odlać wodę, przepłukać je jeszcze pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować z porem na pastę (nie musi być zupełnie gładka).

4

Doprawić do smaku solą.

5

Gotową pastą posmarować kanapki.Smacznego !Wskazówki:

6

Na koniec do pasty można wkroić jeszcze kilka suszonych, odsączonych z oliwy pomidorów. Nie należy przesadzać jednak z ich ilością, aby nie zdominowały smaku.

Notatki

[1] Raport IARC A na funpagu Fundacji Wiemy Co Jemy znajdziecie sporo cennych informacji dot. interpretacji raportu. Warto przeczytać.

pastapistacjowa

Spróbuj również