Owsianka z gruszką i masłem migdałowym

Najlepsza na rozgrzewające śniadanie jest niezastąpiona owsianka. Dzisiaj z gruszkami i masłem migdałowym. Pyszna propozycja dla małych i dużych.

Myśl o ciepłym, pysznym śniadaniu zdecydowanie ułatwia poranną pobudkę, gdy za oknem jeszcze ciemno, a pod kołderką tak ciepło i przyjemnie.

Pyszne, rozgrzewające śniadanko to naprawdę miły poranny moment. Porządny zastrzyk energii i innych różnych dobrodziejstw.

Owsianka z gruszkami i masłem migdałowym

Danie z małą ilością przypraw dla maluszka po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 szklanka zwykłych płatków owsianych,
1 szklanka wody,
duża gruszka,
garść rodzynek lub posiekanych daktyli
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki kardamonu,
2 łyżeczki masła migdałowego,
świeżo zmielone siemię lniane.

Płatki owsiane dokładnie wypłukać i zalać szklanką wody. Dodać przyprawy, rodzynki zagotować pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę gruszkę i gotować dalej, aż do momentu, gdy płatki wsiąkną wodę. Na koniec można dodać jeszcze trochę wody lub mleka roślinnego, wymieszać, zdjąć z ognia i jeszcze kilka minut zostawić pod przykryciem. Na koniec dodać masło migdałowe i siemię lniane.

Wskazówki:

  1. Danie to można zrobić z kaszą jaglaną, wtedy będzie bezglutenowe.
  2. Płatki owsiane można zastąpić również płatkami orkiszowymi, mieszanymi ect.
  3. Ilość masła migdałowego, przypraw i innych składników można dowolnie modyfikować według własnych upodobań i potrzeb.
  4. Dla wzbogacenia można część wody zastąpić ulubionym mlekiem roślinnym .
  5. Dla starszych dzieci czy dorosłych danie można rozbudować dodając ulubione orzechy, czy migdały (płatki migdałowe), inne suszone owoce.

Smacznego !

Spróbuj również

  • A jak zrobić masło migdałowe?

  • owsianka moja miłość śniadaniowa
    A z gruszką to już wręcz rozpusta

  • eM.

    Owsiankę jadam codziennie od przeszło 4 miesięcy i nie zamierzam się nią znudzić… tyle, że ja ją robię klasycznie – na mleku i posypuję domową granolą:)

  • no właśnie, jak zrobić to masło, bo brzmi apetycznie!!! :-)

  • Aga

    Skąd wziąć masło migdałowe???

  • Magdalena

    Masło migdałowe najprościej kupić w sklepie ze zdrową żywnością/żywnością ekologiczną. Można też zrobić samodzielnie w domu miksując migdały do momentu, uzyskania masła, ale do tego jest potrzebny mocny blender, wtedy masło wyjdzie jak trzeba.