Niebiańska pieczona owsianka a’la ciasto marchewkowe
Pieczona owsianka to propozycja na leniwe weekendowe śniadanie – coś między owsianką, a ciastem marchewkowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Jedząc taką owsiankę mam wrażenie, że to deser. Cudownie smakuje z kokosową bitą śmietaną.
Owsiankę zrobiłam na podstawie przepisu z bloga Green Kitchen Stories. Pewnie go znacie, a jeśli nie to zajrzyjcie tam koniecznie, bo jest naprawdę przepiękny i mnóstwo tam wspaniałych wegetariańskich dań.
Przepis owsiankowy nieco zmodyfikowałam – m.in. pozbyłam się proszku do pieczenia, nasiona chia zamieniłam na siemię lniane, dodałam skórkę i sok z pomarańczy. Owsianka wyszła przepyszna. Wypróbujcie ją koniecznie i dajcie znać, czy i Wam przypadła do gustu.
[sp_recipe]
takimi owsiankami mogłabym się zajadać każdego poranka! uwielbiam odtwarzać smak ciast w śniadaniu, a marchewkowe to zdecydowanie jedno z moich ulubionych 🙂
ja chetnei bym Madzia , do ciebie wpadła na takie dobrocie
Robiłam ta owsiankę i jest super. Chętnie wypróbuję Twoja wersję z lnem i bez proszku. Pozdrowienia!
Wypróbuj. Dodałam jeszcze nieco soku i skórki z pomarańczy i wyszła naprawdę dobra 🙂 Pozdrawiam
Alcia, zapraszam serdecznie – wpadaj 🙂
to tak jak ja 🙂 Pozdrawiam
Ja bym się taką zajadała na podwieczorek 🙂
Na podwieczorek można również palaszować, a jak 🙂
Zrobilam dzisiaj rano…Niebianska to za malo powiedziane! To co zostalo ze sniadania ( a zostalo malo) zimne smakowalo jeszcze lepiej! Dziekuje za inspiracje,ktore za kazdym razem tutaj znajduje i ktore nigdy mnie nie zawodza! I oczywiscie prosze o wiecej!!!!
Sylwio, bardzo proszę 🙂 Inne przepisy będą, będą, a jak 🙂
wygląda smakowicie, a czy z batatami zamiast marchewki mogłaby wyjść dobrze?
Jak najbardzie 🙂
a ile taka jedna porcja ma kalorii? 😉
Nie wiem 🙂
Rewelacja:) i na sniadanie i na podwieczorek i jako ciasto dla gosci tez sie super nada:) zjedlismy na kolacje a na drugi dzien na sniadanie- byla jeszcze smaczniejsza!
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wygląda przepysznie i ciekawie wyszła, jak ciasto :)! Bardzo lubię ciasto marchewkowe i czuję, że to będzie świetny przepis do spróbowania. Jestem wielbicielką owsianek, a z wanilią i kardamonem to już przepadłam, ach! A Green Kitchen Stories są świetni, też ich czytam. Dziękuję za inspirację i polecam mój pomysł na pieczoną owsiankę z borówką: https://www.czujeismakuje.com/zapiekana-owsianka-z-borowka-lesna/ Pozdrawiam serdecznie 🙂