Naleśniki razowe z mąki orkiszowej

Dzisiaj naleśniki. Nieco inne, z mąki orkiszowej, bez jajek i krowiego  mleka.

Naleśniki. Chyba każde dziecko je lubi. I chyba każdy dorosły.
Ja zdecydowanie tak. Kacperek też.
Na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację.
Na słodko. Wytrawnie.
Pyszne. Niebo w buzi :-)

naleśniki

Naleśniki

(około 10-12 sztuk , o średnicy 18 cm) Danie dla maluszków po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej razowej dorbno mielonej,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mleka sojowego naturalnego bez cukru,
1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
ciut oliwy do smażenia,
ulubiona konfitura bez cukru.

Obie maki należy dokładnie ze sobą wymieszać i przesiać przez sito, połączyć z mlekiem sojowym i wodą mineralną. Wszystko starannie wymieszać, do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dodać jeszcze ciut wody mineralnej. Następnie ciasto odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie smażyć cieniutkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubioną konfiturą, owocami ect.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Im rzadsze, ciasto, tym łatwiej usmażyć cieniutkie naleśniki.
  2. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Ja smażę je na patelni teflonowej (oczywiście pilnuję, aby nie była uszkodzona). Pierwszego naleśnika smażę na patelni spryskanej oliwą (nadmiar oliwy zbieram ręcznikiem papierowym). Kolejne naleśniki smażę już bez tłuszczu.
  3. Mleko sojowe można zastąpić innym np. migdałowym.
  4. Zamiast mąki kukurydzianej można dodać mąkę owsianą (zmielone płatki owsiane).

 

Spróbuj również

  • wprawdzie dziś u mnie były naleśniki( a raczej krokiety pieczarkowe w naleśnikach),ale chyba jeszcze w tym tygodniu popełnię jeszcze raz ,ale teraz takie twoje , deserowe, wyglądają przepysznie

  • Magdalena

    Ala, rób, rób i daj znać jak Ci wyszły. Pozdrawiam :-)

  • Prawdę mówiąc to nie lubię używać oliwy do smażenia. Wolę dać olej rzepakowy, który po pierwsze lepiej znosi wysokie temperatury i nie traci swoich właściwości tak szybko jak oliwa, a po drugie ma lepszy skład tłuszczowy i jest bogaty w omega-3 :)

  • Mmmm…juz wiem co dzisiaj będzie na kolację ;)
    p.s idę poszukać kofitury…malinowej.Będzie pysznie .

  • Ja zamiast mleka dałam szklankę piwa, są bardziej wytrawne. Bo robiłam z tuńczykiem i szpinakiem :):)

  • Pingback: Niegotowanie()

  • Mad

    Niestety mój szogun 17 miesięcy nie chciał jeść. Osobiście również uważam że mąka razowa średnio się nadaje do naleśników przynajmniej na słodko.