Mus jaglany o smaku szarlotki

Po trzymiesięcznej przerwie w blogowaniu wracam do Was z przepysznym musem szarlotkowym. To nasz hit tej jesieni.

Trochę mnie tu nie było, ale nie martwcie się, u mnie wszystko w porządku (dziękuję za zatroskane maile). Po prostu urodziłam moją córkę Karolinkę i wsiąknęłam w domowe pielesze.

Dzisiaj zapraszam na danie w roli głównej z jabłkami i kaszą jaglaną. Pyszne, zdrowe, bez glutenu, nabiału, cukru. Spróbujcie i koniecznie dajcie znać czy Wam smakuje :-)

smoothie_szarlotka3

Mus jaglany o smaku szarlotki
( około 2-3 porcji)

Składniki:

2 jabłka pokrojone w kostkę ( obrane jeśli nie są z pewnego źródła),
1 szklanka ugotowanej  ciepłej kaszy jaglanej,
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (np. ryżowego, migdałowego),
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczka mielonej wanilii,
szczypta gałki muszkatołowej,
kilka suszonych daktyli wcześniej namoczonych,
2-3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
płatki migdałowe lub posiekane migdały.

 Wszystkie składniki  oprócz płatków migdałowych włożyć do blendera i zmiksować na gładki, jedwabisty mus. Rozlać do szklaneczek, posypać płatkami migdałowymi. Gotowe !

Smacznego !

Wskazówki

  1. Konsystencję musu można regulować dodając większą bądź mniejszą ilość mleka roślinnego.
  2. Mus można wzbogacić smakowo dodając jeszcze troszkę zmielonych goździków,
  3. Świetny na ciepło i zimno.
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Bez przypraw dla maluszka 7 m.ż. Z cynamonem po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc

smoothie_szarlotka2a

Spróbuj również

  • Magdalena

    Pycha! Zrobię jutro na śniadanie :)

  • jest , jest Madzia , ja tam znałam przyczynę ciszy na blogu ,ale stęskniłam się ,a mus to wiadomo mus zrobić :D

  • Czekałam na Twój kolejny wpis! Cieszę się, że znowu jesteś! Gratuluję szczęśliwej Mamie i pozdrowienia dla Córeczki!

  • anna

    polecam jabłko upieczone! (tylko miąższ)- wtedy jest mega szarlotkowo i przepysznie..
    A

  • Magdalena

    Aniu, świetny pomysł. Muszę spróbować :-) Pozdrawiam.

  • Magdalena

    Aniu, bardzo dziękuję. Pozdrawiamy ciepło.

  • Magdalena

    Ala, też się stęskniłam :-) Jak zrobisz mus daj znać, czy Ci smakował.:-) Pozdrawiam ciepło.

  • Magdalena

    Madzia, daj znać, czy Ci smakował :-) Pozdrawiam

  • Marzena

    Super pomysl na sniadanie.rewelacja, jutro wyprubuje….,
    Wlasnie czekalam na nowy wpis.

  • Magdalena

    Marzenko, daj znać czy przypadł Ci do gustu :-) Pozdrawiam serdecznie.

  • Monika

    Gratulacje z okazji narodzin córeczki! Bloga podglądam od dłuższego czasu i żałowałam, że nie pojawiało się nic nowego. A tu dziś niespodzianka i w dodatku z kaszą jaglaną w roli głównej. Od dawna się do niej przymierzam, czytając wszędzie o jej zaletach, choć jestem zniechęcona nieudanymi próbami ugotowania jej idealnie. Ale taki koktajl na pewno mi się uda! Pozdrawiam!

  • zaanka1

    Witaj, super, ze już wróciłaś; cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie i Karolinki Skąd te wanilię wytrzasnąć Pani z mojego sklepu z dobrą żywnością nic o takiej wanilii nie słyszała, ma tylko laski wanilii. Może ktoś z czytelników wie?

  • Gosia

    Pyszny musik. Dziś zrobiłam i zjadłam razem z rocznym synkiem :) Na pewno będzie to stała pozycja.

  • AnetaNatalia

    Gratuluję Córeczki – niech rośnie zdrowo i radośnie.
    Spaliłam dwa garnki gotując kaszę (w kuchni jestem jak słoń w składzie porcelany), ale mus wyszedł bardzo pyszny (tylko migdały wg mnie zbędne – chyba że dodane ze względów estetyczno – dekoratorskich ;). Dla mnie obecnie, jako matki karmiącej, super urozmaicenie menu. Oby więcej takich inspirujących przepisów :) Będę wyczekiwać niecierpliwie – tym bardziej, że niedługo rozpoczynamy poszerzanie menu naszego Maluszka.

  • Magdalena

    Anetko, dziękuję :-) Cieszę się, że mus smakował :-) Pozdrawiam :-)

  • Magdalena

    Gosiu, super, że smakował. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam :-)

  • Magdalena

    Dziękuję :-) Jeśli chodzi o wanilię to taką mieloną można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, można też zrobić samemu susząc kilka strąków wanilii a potem mieląc je w młynku do kawy.Mieloną wanilię można też zastąpić wanilią w strąkach, trzeba przekroić taki strąk wzdłuż i wydłubać wnętrze i dodać je do musu :-) Pozdrawiam.

  • Edyta

    Gratulacje! Wypróbuje przepis niedlugo :D

  • Mądra Lala

    Bardzo smaczny przepis. Mam jednak uwagę do Pani E.Lorenc – cynamon i gałka muszkatołowa – tak naprawdę to żadne przyprawy rozgrzewające nie są przeznaczone dla dzieci w 7 miesiącu życia. Należałoby zaznaczyć, że dla takich maluchów z przypraw trzeba zrezygnować, bo one zwyczajnie tego nie potrzebują. Muszę dodać, że ja moim dzieciom dodawałam przyprawy, bo nie jemy mięsa więc chciałam żeby coś nas grzało i było aromatycznie – doprowadziłam do tego, że dzieciaki wysuszyłam! Jakby to powiedzieć z medycyny chińskiej trochę wypaliłam im Jin i musiałam się sporo napracować, żeby je przywrócić do równowagi.
    Jeszcze raz piszę – przyprawy nie są dla małych dzieci!

  • Balcerzak

    Super przepis. Zrobiłam już kilka razy ten mus. PYCHOTA :)

  • U mnie od długiego już czasu króluje jaglanka, pyszna, zdrowa i pożywna! Dziękuję za ten przepis, na pewno wypróbuję.

  • Magdalena

    Aniu, super. Za przepis nie dziękuj, nie trzeba. Jak zrobisz to daj znać jak smakowało. Ściskam

  • Anna

    Czy mleko owsiane się nada? Jak Pani myśli? A jeśli ryżowe to takie z gotowanego ryżu czy raczej rzadsze z surowego?

  • Aniu,mleko owsiane może być, ryżowe też – rzadkie. Pozdrawiam

  • Pingback: Krem / budyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą | Ammniam()

  • Pingback: Budyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą - jesienny podwieczorek()