muffinki1

Muffinki z rabarbarem

Share Button

Muffinki … na deser, na drugie śniadanie, świetna przekąska w podróży i na pikniku. Mogą być na słodko lub na słono, bardziej wytrawne. Robi się je szybko,  prosto i nie mogą się nie udać. Dziś przepis na muffinki  w wersji słodkie, z rabarbarem, który można oczywiście zamienić na inne sezonowe owoce. To muffinki bez jajek i mleka, z myślą o tych maluchach, które są uczulone na te produkty.

muffinki1

Muffinki z rabarbarem

Deser dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:

2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 1/2 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
1 szklanka mleka migdałowego *
1/3 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego oleinowego
160 g syropu z agawy*
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej

W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, pozostałe suche składniki i rabarbar. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać.  Ciasto przełożyć do papilotek lub specjalnej formy na muffinki. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.

Smacznego!

* mleko migdałowe – garść migdałów zalać wodą i odstawić na noc, na drugi dzień obrać je, zalać około 1,5 szklanki wody, zmiksować, przelać przez sitko i gotowe.
*syrop z agawy można zastąpić ok 3/4 szklanki fruktozy lub ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 r.ż.), przy czym należy wtedy zmniejszyć trochę ilość mąki.
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu jabłkowego = 1 jajko, można zatem zamienić ocet i sodę na jajko.

muffinki2

Zobacz również:

12 komentarzy

  1. czy zamiast sody może proszek do pieczenia?
    jaka inna przyprawa zgrabnie zastąpi kardamon?
    czy zamiast mleka migdałowego może być zwykłe mleko, a zamiast agawy – cukier?
    a bez octu się obejdzie?

  2. zamiast sody można dodać proszek do pieczenia, kardamon mozna zastąpić cynamonem lub zupełnie pominąć, moża uzyć tez zwykłego mleka, ale najlepiej pasteryzowanego, a nie uht, a cukier zamiast agawy- jasne, ale chociaż trzcinowy nierafiowany, jest troszkę zdrowszy od zwykłego, jesli pozbyć się octu to razem z 1 łyżeczką sody i wtedy można to zastąpić 1 jajkiem. Nigdy jednak nie robiłam tych muffunek w takiej wersji, więc nie wiem jaki będzie efekt tych zmian, ale raczej powinny wyjść.

  3. oczywiście używamy mleka pasteryzowanego i cukru nierafinowanego, a jajko i cynamon są w domu więc czas kupić foremki i wziąć się za pieczenie :) dzięki za przepis i odpowiedź.

  4. wzięłam się wczoraj po 22:00 i upiekłam. używałam modyfikacji, o których mówiłyśmy, choć cukier poszedł zwykły biały, bo innego już nie miałam (a przy okazji, niestety nierafinowany i każda inna alternatywa dla cukru jest stosunkowo kosztowna niestety, dlatego jednak do ciast, gdzie cukru idzie sporo używam zwykle białego, bo taniej). nie mieszałam osobno w dwóch naczyniach, tylko jak zwykle wszystko razem. na domiar złego, nie miałam foremek na muffinki, więc masa trafiła do keksówki, dlatego piekłam trochę dłużej niż w przepisie.
    poza tym, że ciasto dość kwaśne (ah ten rabarbar) i jak dla mnie mało słodkie, ale może tak miało być to efekt jest zadowalający. podrosło, ma lekką skorupkę i muffinkową konsystencję, w foremkach wyszło by pewnie ponad 10 babeczek. teraz muszę kupić papilotki i do dzieła z innymi owocami (czy rabarbar to owoc?). pozdrawiam.

  5. To cieszę się, że jesteś zadowolona z efektu. Na drugi raz trochę więcej cukru i wyjdzie perfekcyjnie :-) A rabarbar to warzywo :-) Więcej do pocztyania tu. Pozdrawiam.

  6. Pierwszy przepis, jaki znalazlam, bez uzycia proszku do pieczenia. Swietnie. Jeszcze tylko pozbede sie sody i octu na rzecz jajka i bedzie idealny dla mojego maluszka :-)
    Mam tylko jedna uwage. Pieklam muffinki w samych papilotkach i sie „rozlazly”, wiec chyba jednak trzeba nabyc blaszke ze specjalnymi foremkami.
    Pozdrawiam :-)

  7. Do Lucyny: proszę tylko zupełnie nie pozbywać się sody, bo inaczej muffinki nie wyrosną. I to porawda lepiej piec w specjalnej formie na muffinki, wkładając w zagłębienia papilotki.

  8. Do Kasi: oczywiście, mąka pęłnoziarnista ma gluten. W kategoriach wkradła się pomyłka. Dziękuję za spostrzegawczość.

  9. Przepis super!Moja córcia zajada jak szalona, aczkolwiek zmodyfikowałam przepis pod kątem tego co mogłam dostać w sklepie osiedlowym- cynamon mleko jajko i cukier brązowy:) dodałam również parę truskawek – wyszło pysznie. Dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by sweet Captcha