Majonez z orzechów nerkowca

Dzisiaj przepis na majonez bez jaj. Zdecydowanie lżejszy niż klasyczny. Ciekawy dodatek nie tylko na święta.

Niektórzy nie wyobrażają sobie kuchni bez majonezu. Ja zdecydowanie do takich osób nie należę, wolę lekkie dressingi na bazie winegret czy awokado. Są jednak takie dania, które wymagają dodatku majonezu i wtedy robię majonez bez jaj np. taki :-)

majo1
Majonez z orzechów nerkowca

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez 2 godziny),
2 średnie, ugotowane, ciepłe ziemniaki,
1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego np. sojowego, ryżowego,
2 łyżeczki musztardy,
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku,
4-5 łyżek soku z cytryny,
2-3 łyżeczki suszonej cebuli,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól/ sos sojowy dobrej jakości,
2-3 łyżki dobrej jakości oleju (opcjonalnie).

Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Gdyby był zbyt gęsty dodać jeszcze nieco mleka roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą/ sosem sojowym, sokiem z cytryny. Przechowywać zamknięty w słoiku w lodówce.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Sok z cytryny w całości lub w części można zastąpić octem jabłkowy.
  2. Ilość przypraw można modyfikować według własnego gustu.
  3. Majonez można wzbogacić dodając do niego świeży koperek, szczypiorek.
  4. Świetny do sałatki jarzynowej, kanapek ect.

majo

Spróbuj również

  • Małgosia

    Ile majonezu wychodzi z tego przepisu i jak długo można go przechowywać?

  • Magda , jak ja bym chciała być twoja bliską sąsiadką , o matko co przepis to piszczę z zachwytu

  • Magdalena

    Ala, iło mi bardzo. Zapraszam do Warszawy. Ja chętnie zostanę Twoją sąsiadką i też będę wpadać na Twoje pyszności :-) Pozdrawiam

  • Magdalena

    Gosiu, wychodzi około 2 szklanek majonezu. Można przechowywać go w lodówce około 3 dni.

  • Zapraszam do akcji „Wegańska Wielkanoc”:
    vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

    Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

    Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

  • Magdalena

    NO to się spóźniłam :(

  • Ja też chcę być Twoją sąsiadką ;)

  • neta

    Majonez wyszedł obłędny ! :-) Co prawda nie miałam suszonej cebulki ale i bez niej przepysznie smakuje. Nie przypuszczałam, że gałka muszkatułowa nada mu taki ciekawy smak :-) No i nie miałam mleka roślinnego ale pomyślałam sobie, że jeśli robi się mleko z orzechów nerkowca to po prostu na początku zmiksowałam orzechy z małą ilością wody dodając jej potem żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
    Właśnie zajadam się sałatką pisząc ten komentarz :-)
    Dziękuję za Twojego bloga :-)

  • Magdalena

    Neta, nie ma za co :-) Pozdrawiam

  • Pingback: Pełnosprawna kuchnia: mleka z różnych orzechów | chorobyrzadkie()

  • Pingback: Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami | Ammniam()

  • Pingback: Proste i smaczne placki ziemniaczano-porowe | Ammniam()