Lody jagodowo – kokosowe

Jesteśmy lodowymi pożeraczami – uwielbiamy lody ! Wszyscy bez wyjątku. Czasami pozwalamy sobie na lody w naszej ulubionej lodziarni, ale zazwyczaj robimy swoje własne, domowe lody. Spodziewajcie się tego lata wielu lodowych propozycji. Dzisiaj pierwsza z nich – lody jagodowo-kokosowe.

Jagody i kokos to połączenie wyborne, a gdy do tego duetu dorzucić wanilię i miętę – jesteśmy w niebie ! Gdy wszystkie składniki zmiksujemy – mamy boski koktajl, a gdy go zamrozimy – mamy lody.
 Jeśli chcecie, aby taki deser był mniej kaloryczny to zamiast, tłustego mleka kokosowego dodajcie, odtłuszczone, a żeby był nadal kremowy, dodajcie nieco banana (ale nie za bardzo dojrzałego).  Możecie też dodać więcej jagód.
 Zamiast lodów na patyku możecie zrobić takie na gałki, wystarczy koktajl zamrozić w pojemniczkach na lód, a potem powstałe lodowe kostki zmiksować w Vitamixie lub innym blenderze z funkcją kruszenia lodu. Gotowe !

 

lody1
 

Lody jagodowo-kokosowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (pełnotłuste, ja użyłam Real Thai)
  • 1/2 szklanki świeżych jagód
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 - 3 listki mięty

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl, napełnić nim pojemnik do lodów na patyku, włożyć patyczki i zamrozić.

2

jagodowo

Spróbuj również

  • Majka

    Witam,

    Mam takie pytanie, może głupie ale nie mam pojęcia, które mleko kokosowe jest pełnotłuste a które odtłuszczone? Ja kupuje z rossmana (65 % kokosa i 35 % wody, bez żadnych innych dodatków)- na opakowaniu nic nie pisze, czy pełnotłuste czy nie….

  • Magda Gembacka

    No coś ty – nie ma głupich pytań :-) Mleko pełnotłuste to takie z zawartością kokosa na poziomie 80-85 %. Polecam mleko Real Thai – boskie jest. Ma dobry skład (sam kokos i woda) i super konsystencję !

  • Majka

    Dzięki :) a można takie mleko nabyć gdzieś stacjonarnie np. w jakimś supermarkecie?

  • Magda Gembacka

    Ja kupuję w moim sklepie osiedlowym, ale jest też w Kuchni świata i Selgrosie.