kotletzsoczewicy

Kotleciki z soczewicy

Share Button

Nieskomplikowane do przygotowania, łagodne w smaku kotleciki z soczewicy.
 Zdrowa porcja białka, beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika, potasu, fosforu i żelaza.

Co tu dużo pisać ? :-) Po prostu zapraszam na kotleciki. Mam nadzieję, że będą Wam smakować, tak samo jak zasmakowały Kacperkowi, który jest coraz bardziej surowym krytykiem kulinarnym ;) Oczywiście były dwa podejścia do tego dania. Za pierwszym razem odmówił nawet spróbowania, bo zdecydowanie nie odpowiadał mu kolor tych że kotletów: pomarańczowe ? Za drugim razem dał się przekonać i poprosił nawet o dokładkę ;-)

 

kotletzsoczewicy2

Kotleciki z soczewicy

Danie dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 mały ząbek czosnku,
2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta mielonej kolendry i/ lub kuminu,
mąka z amarantusa do panierowania.

Soczewicę wypłukać i ugotować w około 1 i 1/3 szklanki wody (soczewica powinna być rozgotowana, ale nie wodnista; gdy ugotowana soczewica ma w sobie nieco wody należy ją po prostu przecedzić). Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cebulę obrać, posiekać i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem udusić z niewielką ilością wody lub oliwy. Połączyć ze sobą ugotowaną marchew i cebulę, zmiksować na gładkie puree (puree nie może być wodniste). Następnie dodać je do ugotowanej soczewicy, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą, przyprawić solą, kolendrą i/lub kuminem. Tak przygotowaną masę odstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Następnie formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące z amarantusa i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub upiec w piekarniku.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Do kotlecików można dodać natkę pietruszki koperek lub świeżą kolendrę.
  2. Kotleciki można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami i surówką lub zrobić z nich vege burgery.
  3. Jeśli chodzi o przyprawy można dodać ich większą ilość, w zależności od upodobań. Można dodać  też inne przyprawy np. majeranek, curry.

kotletzsoczewicy

Zobacz również:

39 komentarzy

  1. Madzia , u ciebie jest jak w krainie czarów :D pytam się kiedy będą te kotleciki i parę sekund później są :D
    Coś mi się wydaje ,ze wszystko mam w domu(a jutro nie dokupiłabym ) i chyba jutro je zrobię , tzn prawie jestem pewna ,ze jutro je zrobię :)))

  2. Ala, właśnie się śmiałam, bo właśnie przygotowując posta do publikacji zobaczyłam Twój komentarz z pytaniem o te kotleciki :-)

  3. Czasowo nigdy nie wiem, ale do momentu, aż zniknie woda,a będzie sama soczewica. Ona się rozpadnie, rozgotuje, prawie wszystkie ziarenka. Ważne żeby nie było w niej dużo wody.

  4. Mojemu synkowi niestety soczewica nie podchodzi :/ Ale korzystamy z aplikacji The Slims w której możemy wybrać produkty smakujące mojemu dziecku i z nich skomponowane są posiłki. I jemy równie zdrowo!!!

  5. Ala, dziękuję za te miłe słowa i ciszę się, że kotleciki Ci smakowały :-) Właśnie widzę, że mam zaległości- pełno fajnych przepisów u Ciebie :-)

  6. Magdo, myślę, że tak. Ważne tylko, aby zrobić z niej zwarte, niewodniste puree :-)

  7. Kotleciki zrobilam wczoraj.. Upieklam w piekarniku i niestety wyszly za suche.. ale w smaku sa przepyszne.. bede miala alternatywe dla moich hamburgerow z ciecierzycy.. pozdrawiam

  8. Zuza, piekąc w piekarniku te kotleciki najlepiej piec je krótko, tak naprawdę tyle, aby były ciepłe. Pozdrawiam serdecznie :-)

  9. Kotleciki wyszły mi nieco gorzkie – zapomniałam wypłukać soczewicę, czy to dlatego? Mam wrażenie jednak, że po dodaniu mąki kukurydzianej masa nabrała tej goryczki. Mimo tego mój Mały wcinał je aż mu się uszy trzęsły :) Pozdrawiam

  10. Kilka dni temu znalazłam stronę z Twoimi przepisami- są rewelacyjne! Zrobiłam dzisiaj zupę pomidorową z kaszą jaglaną i kotleciki z soczewicy! Pychoooota!!! Ciekawa jestem jak zareaguje mój mąż :) Jutro będę robić kaszę jaglaną w nieco egzotycznej odsłonie :)

  11. Kotleciki wyglądają pysznie i mam ochotę zrobić je dzisiaj, ale mam tylko soczewice zieloną-może być?

  12. Dzisiaj zrobiłam, podałam z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami. Dodałam chili i trochę pieprzu i wyszło wspaniałe! Na pewno zrobię jeszcze nie raz. W przyszłości jak będę mieć dziecko i jemu będę przygotowywać takie smakołyki ; )

  13. Paulino, może być zielona soczewica, ważne żeby miała odpowiednią konsystencję. Pozdrawiam.

  14. Kasiu, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ammniamowe przepisy przypadły Ci do gustu. Mam nadzieję, że Twojemu męzowi też :-) Pozdrawiam

  15. Sylwio, nie powinny być gorzkie. Może to kwestia mąki kukurydzianej, czasami może być gorzka.

  16. Postanowiłam zrobić dziś te kotleciki, jako że czerwona soczewica nalezy do jednych z moich ulubionych, więc warto popróbować w róznych odsłonach ;) Nie mam jednak mąki z amarantusa, szukałam po sklepach bez skutku, więc Magdaleno poprosiłabym o małą wskazówke, co w zamian do panierowania? Z góry slicznie dziękuję i pozdrawiam!

  17. Dzisiaj po raz drugi robię te kotleciki :) są przepyszne :) a mąka z amarantusa to nic innego jak zmielony amarantus ;) ja zamiast tego używam zwykłej bułki tartej albo zmielone siemie lniane:)

  18. pycha , robiłam co prawda bez maki kukurydzianej i amarantusowej (uzyłam orkiszowej), ale wyszły super, następnym razem dodam nieco ogórka kiszonego. Mniam :)

  19. Mój synek je uwielbia :) skorzystałam już z kilku przepisów na kotleciki z Pani strony ale te smakują mu najbardziej.

  20. Bardzo smaczne te kotleciki tylko nie wyszły mi takie ładne jak u Pani:( nigdy nie wiem czy mogę użyć dużo tłuszczu do smażenia dlatego patelnie tylko lekko posmarowałam – czy to może być powodem?

  21. Świetny przepis.
    Soczewicę kupiłam żeby zrobić z niej zupę krem i wyszła pyszna. Teraz chciałam pokusić się o kotleciki i myślę, że wyjdą równie pyszne:)
    Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by sweet Captcha