kotletzsoczewicy

Kotleciki z soczewicy

Share Button

Nieskomplikowane do przygotowania, łagodne w smaku kotleciki z soczewicy.
 Zdrowa porcja białka, beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika, potasu, fosforu i żelaza.

Co tu dużo pisać ? :-) Po prostu zapraszam na kotleciki. Mam nadzieję, że będą Wam smakować, tak samo jak zasmakowały Kacperkowi, który jest coraz bardziej surowym krytykiem kulinarnym ;) Oczywiście były dwa podejścia do tego dania. Za pierwszym razem odmówił nawet spróbowania, bo zdecydowanie nie odpowiadał mu kolor tych że kotletów: Pomarańczowe ? Za drugim razem dał się przekonać i poprosił nawet o dokładkę ;-)

 

kotletzsoczewicy2

Kotleciki z soczewicy

Danie dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 mały ząbek czosnku,
2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta mielonej kolendry i/ lub kuminu,
mąka z amarantusa do panierowania.

Soczewicę wypłukać i ugotować w około 1 i 1/3 szklanki wody (soczewica powinna być rozgotowana, ale nie wodnista; gdy ugotowana soczewica ma w sobie nieco wody należy ją po prostu przecedzić). Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cebulę obrać, posiekać i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem udusić z niewielką ilością wody lub oliwy. Połączyć ze sobą ugotowaną marchew i cebulę, zmiksować na gładkie puree (puree nie może być wodniste). Następnie dodać je do ugotowanej soczewicy, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą, przyprawić solą, kolendrą i/lub kuminem. Tak przygotowaną masę odstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Następnie formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące z amarantusa i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub upiec w piekarniku.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Do kotlecików można dodać natkę pietruszki koperek lub świeżą kolendrę.
  2. Kotleciki można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami i surówką lub zrobić z nich vege burgery.
  3. Jeśli chodzi o przyprawy można dodać ich większą ilość, w zależności od upodobań. Można dodać  też inne przyprawy np. majeranek, curry.

kotletzsoczewicy

Zobacz również:

  • http://kuchniaalicji.blogspot.com/ margot

    Madzia , u ciebie jest jak w krainie czarów :D pytam się kiedy będą te kotleciki i parę sekund później są :D
    Coś mi się wydaje ,ze wszystko mam w domu(a jutro nie dokupiłabym ) i chyba jutro je zrobię , tzn prawie jestem pewna ,ze jutro je zrobię :)))

  • Kasia

    A ile czasu gotujesz soczewicę, żeby się nie rozgotowała? Mnie się to nigdy nie udaje :(

  • http://www.kierunekzdrowie.blogspot.com Sylwia

    Wygladaja pieknie i smacznie, nie dziwie sie, ze Maluszek chcial dokladke:-) Tez bym zjadla…

  • Magdalena

    Ala, właśnie się śmiałam, bo właśnie przygotowując posta do publikacji zobaczyłam Twój komentarz z pytaniem o te kotleciki :-)

  • Magdalena

    :-) NIc tylko zrobić i dać znać, czy smakowało :-)

  • Magdalena

    Czasowo nigdy nie wiem, ale do momentu, aż zniknie woda,a będzie sama soczewica. Ona się rozpadnie, rozgotuje, prawie wszystkie ziarenka. Ważne żeby nie było w niej dużo wody.

  • http://kuchniaalicji.blogspot.com/ margot

    Magda to jest pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Magda

    Mam pytanko, czy może być soczewica zielona? czy koniecznie czerwona?

  • http://kuchniaalicji.blogspot.com/ margot

    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/05/kotleciki-z-soczewicy.html
    pozwoliłam sobie wstawić te pychotki i u siebie*

  • Marlena

    Mojemu synkowi niestety soczewica nie podchodzi :/ Ale korzystamy z aplikacji The Slims w której możemy wybrać produkty smakujące mojemu dziecku i z nich skomponowane są posiłki. I jemy równie zdrowo!!!

  • Magdalena

    Ala, dziękuję za te miłe słowa i ciszę się, że kotleciki Ci smakowały :-) Właśnie widzę, że mam zaległości- pełno fajnych przepisów u Ciebie :-)

  • Magdalena

    Magdo, myślę, że tak. Ważne tylko, aby zrobić z niej zwarte, niewodniste puree :-)

  • Zuzanna

    Kotleciki zrobilam wczoraj.. Upieklam w piekarniku i niestety wyszly za suche.. ale w smaku sa przepyszne.. bede miala alternatywe dla moich hamburgerow z ciecierzycy.. pozdrawiam

  • Magdalena

    Zuza, piekąc w piekarniku te kotleciki najlepiej piec je krótko, tak naprawdę tyle, aby były ciepłe. Pozdrawiam serdecznie :-)

  • zuzanna

    dzis powtorka z rozrywki.. ale chyba sprobuje na patelni dzis.. pozdrawiam Magda

  • sylwia

    Kotleciki wyszły mi nieco gorzkie – zapomniałam wypłukać soczewicę, czy to dlatego? Mam wrażenie jednak, że po dodaniu mąki kukurydzianej masa nabrała tej goryczki. Mimo tego mój Mały wcinał je aż mu się uszy trzęsły :) Pozdrawiam

  • Kasia

    Kilka dni temu znalazłam stronę z Twoimi przepisami- są rewelacyjne! Zrobiłam dzisiaj zupę pomidorową z kaszą jaglaną i kotleciki z soczewicy! Pychoooota!!! Ciekawa jestem jak zareaguje mój mąż :) Jutro będę robić kaszę jaglaną w nieco egzotycznej odsłonie :)

  • paula83

    Kotleciki wyglądają pysznie i mam ochotę zrobić je dzisiaj, ale mam tylko soczewice zieloną-może być?

  • http://eatme.ovv.pl Kasia

    Dzisiaj zrobiłam, podałam z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami. Dodałam chili i trochę pieprzu i wyszło wspaniałe! Na pewno zrobię jeszcze nie raz. W przyszłości jak będę mieć dziecko i jemu będę przygotowywać takie smakołyki ; )

  • Magdalena

    Kasiu, cieszę się, że smakowało :-) Pozdrawiam serdecznie.

  • Magdalena

    Paulino, może być zielona soczewica, ważne żeby miała odpowiednią konsystencję. Pozdrawiam.

  • Magdalena

    Kasiu, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ammniamowe przepisy przypadły Ci do gustu. Mam nadzieję, że Twojemu męzowi też :-) Pozdrawiam

  • Magdalena

    Sylwio, nie powinny być gorzkie. Może to kwestia mąki kukurydzianej, czasami może być gorzka.

  • Ewelajna25

    Postanowiłam zrobić dziś te kotleciki, jako że czerwona soczewica nalezy do jednych z moich ulubionych, więc warto popróbować w róznych odsłonach ;) Nie mam jednak mąki z amarantusa, szukałam po sklepach bez skutku, więc Magdaleno poprosiłabym o małą wskazówke, co w zamian do panierowania? Z góry slicznie dziękuję i pozdrawiam!

  • Dominika

    Dzisiaj po raz drugi robię te kotleciki :) są przepyszne :) a mąka z amarantusa to nic innego jak zmielony amarantus ;) ja zamiast tego używam zwykłej bułki tartej albo zmielone siemie lniane:)

  • Magdalena

    Dominika, cieszę się, że kotlety posmakowały :-) Pozdrawiam

  • Kasia

    pycha , robiłam co prawda bez maki kukurydzianej i amarantusowej (uzyłam orkiszowej), ale wyszły super, następnym razem dodam nieco ogórka kiszonego. Mniam :)

  • Nori

    Czy zielona soczewica zamiast czerwonej zrobi jakąś różnicę?

  • Magdalena

    Myślę, że można zastąpić :-) Pozdrawiam

  • Monika

    Mój synek je uwielbia :) skorzystałam już z kilku przepisów na kotleciki z Pani strony ale te smakują mu najbardziej.

  • Magdalena

    Moniko, bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam

  • http://ignacynka.blogspot.com Ignacynka

    Bardzo smaczne te kotleciki tylko nie wyszły mi takie ładne jak u Pani:( nigdy nie wiem czy mogę użyć dużo tłuszczu do smażenia dlatego patelnie tylko lekko posmarowałam – czy to może być powodem?

  • Pingback: Bezglutenowe obiadki | Cud życia()

  • http://www.ammniam.pl Magda

    Może oleju było zbyt mało, albo za krótko smażyłaś :-)

  • http://www.ammniam.pl Magda

    A jak wyszły Ci te kotleciki ? Miały inny kolor ?

  • Natalia

    Świetny przepis.
    Soczewicę kupiłam żeby zrobić z niej zupę krem i wyszła pyszna. Teraz chciałam pokusić się o kotleciki i myślę, że wyjdą równie pyszne:)
    Dzięki!

  • http://www.ammniam.pl Magda

    Natalio, mam nadzieję, że i kotleciki będą Ci smakowały :-)

  • http://melaniesfasion.blogspot.com Mel’s fashion

    Uwielbiamy z mężem te kotlety, są pyszne, mega zdrowe i bardzo podobne w smaku do tradycyjnych (a to ważne jak ma się chłopa w domu :P)

  • http://www.ammniam.pl Magda

    Mel’s fashion cieszę się, że smakują. Pozdrawiam

  • Dominika

    Czym można zastąpić mąke kukurydzianą i mąka z amarantusa? Bułką tartą?

  • http://www.ammniam.pl Magda

    Dominiko, mąkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką z płatków owsianychy (wystarczy zmielić płatki owsiane), a makę amarantusową – bułka tartą :-)

  • Maguda

    Świetny przepis. Moje dziecię chyba przejawia moje upodobanie do soczewicy bo mi.kotleciki wyrywało ;)

  • Magda Gembacka

    Czadowo :-)

  • gosc

    Od kilku miesiecy robie taki pasztet z cieciorki a takze kotlety z soczewicy choć przyznam ze lepsze wyszly z czerwonej bo jak odstawilem na chwilę ugotowaną zieloną soczewice to dostała dosc sporo wody i rozwalały się przy smazeniu