Kotleciki z soczewicy

Nieskomplikowane do przygotowania, łagodne w smaku kotleciki z soczewicy.
 Zdrowa porcja białka, beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika, potasu, fosforu i żelaza.

Co tu dużo pisać ? :-) Po prostu zapraszam na kotleciki. Mam nadzieję, że będą Wam smakować, tak samo jak zasmakowały Kacperkowi, który jest coraz bardziej surowym krytykiem kulinarnym ;) Oczywiście były dwa podejścia do tego dania. Za pierwszym razem odmówił nawet spróbowania, bo zdecydowanie nie odpowiadał mu kolor tych że kotletów: Pomarańczowe ? Za drugim razem dał się przekonać i poprosił nawet o dokładkę ;-)

 

kotletzsoczewicy2

Kotleciki z soczewicy

Danie dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1 średnia marchewka,
1 cebula,
1 mały ząbek czosnku,
2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta mielonej kolendry i/ lub kuminu,
mąka z amarantusa do panierowania.

Soczewicę wypłukać i ugotować w około 1 i 1/3 szklanki wody (soczewica powinna być rozgotowana, ale nie wodnista; gdy ugotowana soczewica ma w sobie nieco wody należy ją po prostu przecedzić). Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Cebulę obrać, posiekać i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem udusić z niewielką ilością wody lub oliwy. Połączyć ze sobą ugotowaną marchew i cebulę, zmiksować na gładkie puree (puree nie może być wodniste). Następnie dodać je do ugotowanej soczewicy, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą, przyprawić solą, kolendrą i/lub kuminem. Tak przygotowaną masę odstawić na około 30-40 minut do lodówki.
Następnie formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące z amarantusa i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub upiec w piekarniku.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Do kotlecików można dodać natkę pietruszki koperek lub świeżą kolendrę.
  2. Kotleciki można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami i surówką lub zrobić z nich vege burgery.
  3. Jeśli chodzi o przyprawy można dodać ich większą ilość, w zależności od upodobań. Można dodać  też inne przyprawy np. majeranek, curry.

kotletzsoczewicy

Spróbuj również

47 Komentarze

  • Odpowiedz
    margot
    Kwiecień 30, 2013 at 22:46

    Madzia , u ciebie jest jak w krainie czarów :D pytam się kiedy będą te kotleciki i parę sekund później są :D
    Coś mi się wydaje ,ze wszystko mam w domu(a jutro nie dokupiłabym ) i chyba jutro je zrobię , tzn prawie jestem pewna ,ze jutro je zrobię :)))

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Maj 1, 2013 at 21:17

      Ala, właśnie się śmiałam, bo właśnie przygotowując posta do publikacji zobaczyłam Twój komentarz z pytaniem o te kotleciki :-)

  • Odpowiedz
    Kasia
    Kwiecień 30, 2013 at 22:54

    A ile czasu gotujesz soczewicę, żeby się nie rozgotowała? Mnie się to nigdy nie udaje :(

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Maj 1, 2013 at 21:26

      Czasowo nigdy nie wiem, ale do momentu, aż zniknie woda,a będzie sama soczewica. Ona się rozpadnie, rozgotuje, prawie wszystkie ziarenka. Ważne żeby nie było w niej dużo wody.

  • Odpowiedz
    Sylwia
    Maj 1, 2013 at 03:51

    Wygladaja pieknie i smacznie, nie dziwie sie, ze Maluszek chcial dokladke:-) Tez bym zjadla…

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Maj 1, 2013 at 21:24

      :-) NIc tylko zrobić i dać znać, czy smakowało :-)

  • Odpowiedz
    margot
    Maj 1, 2013 at 21:28

    Magda to jest pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Odpowiedz
    Magda
    Maj 2, 2013 at 17:51

    Mam pytanko, czy może być soczewica zielona? czy koniecznie czerwona?

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Maj 8, 2013 at 22:11

      Magdo, myślę, że tak. Ważne tylko, aby zrobić z niej zwarte, niewodniste puree :-)

  • Odpowiedz
    margot
    Maj 2, 2013 at 18:49

    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/05/kotleciki-z-soczewicy.html
    pozwoliłam sobie wstawić te pychotki i u siebie*

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Maj 8, 2013 at 22:08

      Ala, dziękuję za te miłe słowa i ciszę się, że kotleciki Ci smakowały :-) Właśnie widzę, że mam zaległości- pełno fajnych przepisów u Ciebie :-)

  • Odpowiedz
    Marlena
    Maj 8, 2013 at 10:24

    Mojemu synkowi niestety soczewica nie podchodzi :/ Ale korzystamy z aplikacji The Slims w której możemy wybrać produkty smakujące mojemu dziecku i z nich skomponowane są posiłki. I jemy równie zdrowo!!!

  • Odpowiedz
    Zuzanna
    Maj 13, 2013 at 17:25

    Kotleciki zrobilam wczoraj.. Upieklam w piekarniku i niestety wyszly za suche.. ale w smaku sa przepyszne.. bede miala alternatywe dla moich hamburgerow z ciecierzycy.. pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Maj 17, 2013 at 21:22

      Zuza, piekąc w piekarniku te kotleciki najlepiej piec je krótko, tak naprawdę tyle, aby były ciepłe. Pozdrawiam serdecznie :-)

  • Odpowiedz
    zuzanna
    Maj 18, 2013 at 15:55

    dzis powtorka z rozrywki.. ale chyba sprobuje na patelni dzis.. pozdrawiam Magda

  • Odpowiedz
    sylwia
    Lipiec 3, 2013 at 15:08

    Kotleciki wyszły mi nieco gorzkie – zapomniałam wypłukać soczewicę, czy to dlatego? Mam wrażenie jednak, że po dodaniu mąki kukurydzianej masa nabrała tej goryczki. Mimo tego mój Mały wcinał je aż mu się uszy trzęsły :) Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Sierpień 6, 2013 at 11:51

      Sylwio, nie powinny być gorzkie. Może to kwestia mąki kukurydzianej, czasami może być gorzka.

  • Odpowiedz
    Kasia
    Lipiec 3, 2013 at 17:09

    Kilka dni temu znalazłam stronę z Twoimi przepisami- są rewelacyjne! Zrobiłam dzisiaj zupę pomidorową z kaszą jaglaną i kotleciki z soczewicy! Pychoooota!!! Ciekawa jestem jak zareaguje mój mąż :) Jutro będę robić kaszę jaglaną w nieco egzotycznej odsłonie :)

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Sierpień 6, 2013 at 11:50

      Kasiu, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ammniamowe przepisy przypadły Ci do gustu. Mam nadzieję, że Twojemu męzowi też :-) Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    paula83
    Lipiec 30, 2013 at 19:51

    Kotleciki wyglądają pysznie i mam ochotę zrobić je dzisiaj, ale mam tylko soczewice zieloną-może być?

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Sierpień 6, 2013 at 11:42

      Paulino, może być zielona soczewica, ważne żeby miała odpowiednią konsystencję. Pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Kasia
    Sierpień 3, 2013 at 13:32

    Dzisiaj zrobiłam, podałam z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami. Dodałam chili i trochę pieprzu i wyszło wspaniałe! Na pewno zrobię jeszcze nie raz. W przyszłości jak będę mieć dziecko i jemu będę przygotowywać takie smakołyki ; )

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Sierpień 6, 2013 at 11:38

      Kasiu, cieszę się, że smakowało :-) Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedz
    Ewelajna25
    Sierpień 21, 2013 at 13:54

    Postanowiłam zrobić dziś te kotleciki, jako że czerwona soczewica nalezy do jednych z moich ulubionych, więc warto popróbować w róznych odsłonach ;) Nie mam jednak mąki z amarantusa, szukałam po sklepach bez skutku, więc Magdaleno poprosiłabym o małą wskazówke, co w zamian do panierowania? Z góry slicznie dziękuję i pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Dominika
    Sierpień 29, 2013 at 16:21

    Dzisiaj po raz drugi robię te kotleciki :) są przepyszne :) a mąka z amarantusa to nic innego jak zmielony amarantus ;) ja zamiast tego używam zwykłej bułki tartej albo zmielone siemie lniane:)

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Wrzesień 3, 2013 at 13:15

      Dominika, cieszę się, że kotlety posmakowały :-) Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Kasia
    Październik 10, 2013 at 15:25

    pycha , robiłam co prawda bez maki kukurydzianej i amarantusowej (uzyłam orkiszowej), ale wyszły super, następnym razem dodam nieco ogórka kiszonego. Mniam :)

  • Odpowiedz
    Nori
    Luty 11, 2014 at 18:45

    Czy zielona soczewica zamiast czerwonej zrobi jakąś różnicę?

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Luty 12, 2014 at 18:58

      Myślę, że można zastąpić :-) Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Monika
    Luty 24, 2014 at 00:58

    Mój synek je uwielbia :) skorzystałam już z kilku przepisów na kotleciki z Pani strony ale te smakują mu najbardziej.

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Luty 24, 2014 at 21:40

      Moniko, bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Ignacynka
    Czerwiec 11, 2014 at 22:18

    Bardzo smaczne te kotleciki tylko nie wyszły mi takie ładne jak u Pani:( nigdy nie wiem czy mogę użyć dużo tłuszczu do smażenia dlatego patelnie tylko lekko posmarowałam – czy to może być powodem?

    • Odpowiedz
      Magda
      Czerwiec 19, 2014 at 23:01

      Może oleju było zbyt mało, albo za krótko smażyłaś :-)

    • Odpowiedz
      Magda
      Lipiec 1, 2014 at 23:30

      A jak wyszły Ci te kotleciki ? Miały inny kolor ?

  • Odpowiedz
    Bezglutenowe obiadki | Cud życia
    Czerwiec 17, 2014 at 21:19

    […] z soczewicy (inspirowałam się tym przepisem http://ammniam.pl/kotleciki-z-soczewicy/) Ugotować pół szklanki czerwonej soczewicy oraz jedną marchewkę. Na patelni podsmażyć […]

  • Odpowiedz
    Natalia
    Wrzesień 5, 2014 at 20:34

    Świetny przepis.
    Soczewicę kupiłam żeby zrobić z niej zupę krem i wyszła pyszna. Teraz chciałam pokusić się o kotleciki i myślę, że wyjdą równie pyszne:)
    Dzięki!

    • Odpowiedz
      Magda
      Wrzesień 5, 2014 at 22:13

      Natalio, mam nadzieję, że i kotleciki będą Ci smakowały :-)

  • Odpowiedz
    Mel's fashion
    Listopad 1, 2014 at 10:07

    Uwielbiamy z mężem te kotlety, są pyszne, mega zdrowe i bardzo podobne w smaku do tradycyjnych (a to ważne jak ma się chłopa w domu :P)

    • Odpowiedz
      Magda
      Listopad 2, 2014 at 22:09

      Mel’s fashion cieszę się, że smakują. Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Dominika
    Styczeń 14, 2015 at 16:29

    Czym można zastąpić mąke kukurydzianą i mąka z amarantusa? Bułką tartą?

    • Odpowiedz
      Magda
      Styczeń 14, 2015 at 23:56

      Dominiko, mąkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką z płatków owsianychy (wystarczy zmielić płatki owsiane), a makę amarantusową – bułka tartą :-)

  • Odpowiedz
    Maguda
    Marzec 5, 2015 at 17:29

    Świetny przepis. Moje dziecię chyba przejawia moje upodobanie do soczewicy bo mi.kotleciki wyrywało ;)

    • Odpowiedz
      Magda Gembacka
      Marzec 8, 2015 at 18:09

      Czadowo :-)

  • Odpowiedz
    gosc
    Marzec 19, 2015 at 09:17

    Od kilku miesiecy robie taki pasztet z cieciorki a takze kotlety z soczewicy choć przyznam ze lepsze wyszly z czerwonej bo jak odstawilem na chwilę ugotowaną zieloną soczewice to dostała dosc sporo wody i rozwalały się przy smazeniu

  • Odpowiedz
    Słoneczne kotlety z soczewicy | Jem.blog.pl
    Lipiec 10, 2015 at 17:02

    […] postaci marchewki i czerwonej soczewicy – kotleciki. Oryginalny przepis, który wypatrzyłam tutaj, został przygotowany z myślą o małych dzieciach. Ja dodałam więc więcej przypraw i czosnku i […]

  • Odpowiedz
    justa
    Listopad 13, 2015 at 05:19

    Ile kotlecików wychodzi z jednej porcji?

  • Dodaj swój komentarz