Kotleciki brokułowo – ziemniaczane z fistaszkami

Brokuły są teraz tanie jak barszcz, więc kupuję je bardzo często. Nie dość, że pyszne to są również niesamowicie zdrowe. Mają silne działanie antynowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. To dobre źródło kwasu foliowego i wapnia. Zazwyczaj brokuły po prostu gotuję i podaję z różnymi sosami. Lubię posypać je lekko podprażonymi migdałami i podsmażonymi na oliwie plasterkami czosnku. A żeby nie było nudno i monotonnie robię też z brokułów zupy, sałatki i pasty do chleba.

Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na kotleciki brokułowo – ziemniaczane. Zainspirowała mnie Ala i jej przepis na kotleciki, którym niedawno się ze mną podzieliła – Alu jeszcze raz dziękuję. Spodobało mi się w nim bardzo połączenie brokułów z orzeszkami arachidowymi – naprawdę genialny duet. Tym oto sposobem popełniłam swoją wersję kotlecików – upraszczając i modyfikując co nieco tu i ówdzie. Oto one.

brokulowekotlety2

Kotleciki brokułowo-ziemniaczane z fistaszkami

Drukuj przepis
Porcje: 10-12

Składniki

  • 300 g brokułów (jeden brokuł bez trzonu)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 6-7 łyżek zmielonych na mąkę prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie, gdyby się komuś coś rozpadało)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Brokuły ugotować na miękko z niewielką ilością soli, tak aby zachowały swój piękny zielony kolor.

2

Ziemniaki obrać i również ugotować.

3

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na oliwie.

4

Ugotowane brokuły dokładnie odsączyć, połączyć z ugotowanymi ziemniakami i za pomocą tłuczka ugnieść na purée.

5

Następnie do masy dodać cebulkę, mąkę z orzeszków ziemnych, koperek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 15-30 minut.

6

Ze schłodzonej masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w razowej bułce tartej* lub innej ulubionej panierce i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron. ( na zdjęciu panierka z mąki jaglanej).

Notatki

*gluten

Spróbuj również

  • Kasia

    Magda, myślisz, że można upiec w piekarniku te kotleciki?

  • Magda , ale fajnie ,że moje kotleciki-kulki były inspiracja
    Ślicznie się prezentują te twoje i fajny maja skład

  • Niestety nie wyświetla mi się zdjęcie, ale i tak podobają mi się te kotleciki. Jako że nie smażę ostatnio niczego wypróbuję w wersji pieczonej. Pozdrawiam!

  • Dzięki Ala :-) Twoje kotleciki też robiłam – wyszły przepyszne, chrupiące :-)

  • Kasiu, próbowałam je piec bez dodatku mąki i wyszły zbyt miękie. Wydaje mi się, że jeśli doda się do nich trochę mąki kukurydzianej to powinny wyjśc pieczone. Niestety tej wersji z mąką nie wypróbowałam, ale spróbuję i dam znać :-)

  • Marta, a jaką masz przeglądarkę ? Jeśli chcesz je upiec to dodaj do nich koniecznie nieco mąki np. kukurydzianej.