Kokosowa owsianka z pomarańczową nutą

Poranki przypominają teraz środek nocy. Dzieciaki się budzą, a ja dziwię się, że to już pora wstać. Żeby nie dać się jesienno-zimowej melancholii włączam swoje ulubione radio. Przy dźwiękach  chilloutowej muzyki przygotowuję rozgrzewające śniadanie.  W domu unoszą się cudowne zapachy – dzisiaj  pachniało kokosem i pomarańczami. Przyszedł czas na owsiankę.

Taka owsianka to królowa wśród owsianek, smakuje jak deser. Mogę jeść ją codziennie. Czasami robię ją na samym mleku kokosowym, czasami mieszam z mlekiem migdałowym.  W zależności od tego co mam, dodaję różne orzechy, pestki i świeże owoce. Syrop klonowy często zamieniam na rodzynki albo daktyle. Lubię też dodatek suszonych wiśni.

Musicie koniecznie spróbować tej królewskiej owsianki ! Jest przepyszna !

A jak Wy zaczynacie swój dzień ?

owsiankakokosowa2

Kokosowa owsianka z pomarańczową nutą

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka kokosowego ( jedną szklankę można zastąpić mlekiem migdałowym)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy bio
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru
  • syrop klonowy lub miód do smaku
  • migdały lub ulubione orzechy
  • świeże owoce np. jabłka

Przygotowanie

1

Płatki owsiane włożyć do garnka i zalać mlekiem kokosowym, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, do momentu, aż owsianka będzie miała odpowiednią konsystencję.

2

Pod koniec gotowania dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i syrop klonowy do smaku.

3

Podawać ciepłą z migdałami lub ulubionymi orzechami i pokrojonymi jabłkami.

owsiankakokosowa

Spróbuj również

  • takie owsianki zdecydowanie uwielbiam :) a moje poranki właśnie przypominają środek nocy, gdy wstaję jest jeszcze ciemne, a ja spokojnie relaksuję się i przy tym rozkoszuję miseczką pysznego śniadania :)

  • Teenager – witaj w gronie owsiankowych smakoszy :-)

  • Jak zwykle mały hit , normalnie hit

  • Marta

    Ja dodałam suszoną żurawinę. Pychotka!